Arabuluculuk Sistemi haberleri sayfasında Arabuluculuk Sistemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 347 Arabuluculuk Sistemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemizde birçok alanda uyuşmazlıklar için arabuluculuk yolu, çözüm yöntemi olarak kullanılıyor. 7’nci Yargı paketiyle yapılan değişiklikler çerçevesinde birçok alan daha arabuluculuk kapsamına alındı. Bu kapsamdaki düzenlemelerle arabuluculuk konusu yine gündemde. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile konuştuk. Görüşmede Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Arabuluculuk hakkında merak edilen konuları sorduk.
#Avukat Seçkin ArıkanTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Tahkim konusunda uzmanlaşmış bir ülkenin yabancı yatırımlar açısında da çok daha cazip olacağını biliyoruz. Son yıllarda ülkemizdeki tahkim ve alternatif uyuşmazlıkların çözüm yollarının altyapısını güçlendirecek bazı yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bunlardan biri; 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Arabuluculuk Sistemi’dir. Bu düzenlemenin de Türkiye’deki alternatif çözüm yollarına katkı sağlayacağına inancımız tamdır" dedi.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanArabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Ekim ayında zorunlu hale gelecek arabuluculuk uygulamasına ilişkin 2017’de patlama yaşandığını belirterek, “Başarı oranı yüzde 91’e çıkan arabuluculuğun zorunlu hale gelmesiyle 400 bin dosya gidecek. İş davası 434 gün yerine bir günde bitecek” dedi.
#ArabuluculukHükümetten radikal adım. İşçi-işveren anlaşmazlıklarında taraflar mahkemeye değil; arabulucuya gidecek. Yapılacak yasal değişiklikle iş uyuşmazlıklarında 'arabuluculuk' zorunlu hale getirilecek. Böylece işten atılan, istifa eden, patrondan alacağı olduğunu iddia eden işçiler de işçisinden şikayetçi olan patronlar da doğrudan mahkemeye gidemeyecek.
#Ankara Barosu Başkanı Hakan CanduranTarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı tarımsal desteklerden hibe programlarına, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasından tarımsal örgütlerin derecelendirilmesine kadar birçok faaliyetin, üretim planlamalarına uyumlu olması için çalışma yürütülüyor.
#TarımTürkiye ‘Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü’ oluyor. Türk Dünyası Arabulucular Birliği’ne (TDAB) şu anda Türk Devletleri Teşkilatı mensubu sekiz ülkenin avukat ve arabulucuları üye. Bu çatıya bölgedeki 30 ülke avukat- arabulucuları ile ‘Türkçe konuşan tüm ülkelerin’ avukat-arabulucularının üyeliği hedefleniyor.
#Türk Dünyası Arabulucular BirliğiEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiHAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan arabuluculuk uygulamasının başlamasıyla birlikte kıdem tazminatının özel sektörde şeklen olduğunu ama fiilen olmadığını söyledi. Arslan, “Arabuluculuk sistemi kıdem tazminatına çok zarar verdi. İşverenler arabulucuya avukatlarıyla geliyor, gariban işçi haklarından vazgeçtiğinde de sistem başarılı sayılıyor. Adalet Bakanıyla görüştük. O da taleplerimize sıcak bakıyor” dedi.
#HAK-İŞKonut kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor. Kira artışındaki uyuşmazlıklar 1 Eylül 2023’te arabuluculuk kapsamına alınmıştı. Bu süreçte 129 bin 259 kira uyuşmazlığından 69 bin 239’u anlaşmayla çözümlendi. Arabulucular, ev sahipleri ve kiracıları yüzde 25’in üzerindeki kira zammında da anlaştırmaya başladı.
#KonutAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, otomobili ile kurye Yunus Emre Göçer'e çarpıp ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanının oğlu ile ilgili açıklamada bulundu. Tunç, gazetecilere yaptığı açıklamada "Ek rapor ile savcılığımız kusur tespit edildiğinde iddianamesi tamamlanacaktır. Bizim vatandaşımızın hakkını korumak çok önemli bizim için. Vatandaşımızın hakkını hukukunu takip edeceğiz." dedi.
#Yılmaz TunçÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bin yılın felaketinde Hatay’ımızda 254 bin 195 konutumuz zarar görmüştü. Bunlardan 34 bin 129’u köy evlerimizdi. Şimdi yapımı biten ilk etap köy evlerimizi, 25 konutumuzu hak sahiplerimize teslim ediyoruz" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiBakan Mehmet Özhaseki, ülke genelinde dönüşümü hızlandıracak formülleri açıkladı; dönüşüm için 2/3 ile değil 50+1 ile karar alınacak, tebligatların hızlı yapılması sağlanacak, özel mahkemeler ve arabuluculuk sistemi getirilecek, kamu destekli kampanya devam edecek. Dönüşümün finansmanı için de Hazine arazileri satışa çıkarılacak.
#Mehmet ÖzhasekiKira uyuşmazlığında yeni dönem başladı. Artık mahkemeye gitmeden arabulucuya başvurmak şart. Bu nedenle çok sayıda vatandaş dün sabah erken saatlerden itibaren adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu’na akın etti. Öyle ki yapılan başvuruların yüzde 75’i ev sahibi-kiracı sorunlarından oluştu. Tahliye talepleri ve zam anlaşmazlıkları öne çıkan şikâyet konuları oldu. Arabuluculuk döneminin ilk gününde adliyelerde süreci takip ettik...
#KonutAK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümü Ankara'da yapılan etkinliklerle kutlanıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç CNN TÜRK'te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, 'Kirada arabulucu dönemi başlıyor. Anlaşmazlıkları dostane şekilde çözmek istiyoruz.' dedi.
#AK PARTİEv sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Arabulucuya gitmeden mahkemeye gidemeyecek olan ev sahibi ve kiracıların bazıları böyle bir durumda uzlaşmayı tercih edeceklerini söylerken, avukat Iyaz Çimen "Şu anki durum Sulh Hukuk mahkemelerinde yoğunluğun çok fazla artmasını, duruşmaların 1 yıl hatta 1.5 yıl kadar sonraya verilmesine sebep oluyor. Bizim taraf olduğumuz dosyalarda yüzde 10 ila 20 arasında bir uzlaşma söz konusu olabiliyor" dedi.
#KiracıEv sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Arabulucuya gitmeden mahkemeye gidemeyecek olan ev sahibi ve kiracıların bazıları böyle bir durumda uzlaşmayı tercih edeceklerini söylerken, avukat Iyaz Çimen "Şu anki durum Sulh Hukuk mahkemelerinde yoğunluğun çok fazla artmasını, duruşmaların 1 yıl hatta 1.5 yıl kadar sonraya verilmesine sebep oluyor. Bizim taraf olduğumuz dosyalarda yüzde 10 ila 20 arasında bir uzlaşma söz konusu olabiliyor" dedi.
#KiracıKiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı fahiş artış taleplerini engellemeye yetmiyor. Ev sahipleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘ara zam’ baskısına başladı. Asgari ücretlilere, memurlara ve özel sektör çalışanlarına yapılan maaş düzenlemeleri sonrasında, kiraya da ara dönem artışı isteyenler arttı.
#Ev SahibiÜlkemizde birçok alanda uyuşmazlıklar için arabuluculuk yolu, çözüm yöntemi olarak kullanılıyor. 7’nci Yargı paketiyle yapılan değişiklikler çerçevesinde birçok alan daha arabuluculuk kapsamına alındı. Bu kapsamdaki düzenlemelerle arabuluculuk konusu yine gündemde. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile konuştuk. Görüşmede Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Arabuluculuk hakkında merak edilen konuları sorduk.
#Avukat Seçkin ArıkanMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Mehmetçik son 3 ay içinde 340 teröristi etkisiz hale getirdi. Bunların arkasında kim olursa olsun, ister silah, ister helikopter, ister mühimmat, ister para versinler, teröristleri etkisiz hale getirmekte kararlıyız. Terörist neredeyse hedefimiz orası" dedi.
#Milli Savunma BakanıHızla artan kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 2.5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için hazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Peki başvuru nereye, nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tüm detayları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile ele aldık. İşte 10 soruda tüm merak edilenler...
#KiraArabuluculuk Amerika ve Avrupa'da 40 yıldan fazla bir süreden beri uygulanan hukuki uyuşmazlıkların çözümleri için kullanılmaktadır. Son dönemlerde ülkemizde yaygın olarak kullanılan bu yöntem ile pek çok dava sorunsuz bir şekilde çözülebilmektedir. Peki, Arabuluculuk nedir, kimler olabilir? Arabuluculuk sistemi nedir, ne işe yarar? Sizin için tüm detaylarıyla derledik.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Yeni bir anayasa yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras olacaktır. 2023 yılına yeni sivil bir anayasa ile gireceğimize inancımız tamdır. Türk siyaseti bu iradeyi yerine getirecek güçtedir'' dedi.
#Adalet BakanıBugüne kadar atılan adımların ekonomi ve hukuk alanında yapılacak reformlarla desteklenmesinin Türkiye’nin pandemi sonrası döneme hazırlanması bakımından oldukça kritik önem taşıdığına dikkat çeken BTB Başkanı Özer Matlı, “İnanıyorum ki 2021 yılı, hayata geçirilecek reform niteliğindeki yeni düzenlemelerle, Covid-19 sürecinde elini ve gövdesini taşın altına koymaktan çekinmeyen iş dünyamızın ve ülkemizin yılı olacaktır” dedi.
#Bursa