Güncelleme Tarihi:
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, yeni tip koronavirüs salgınının sağlık ve sosyal hayata olduğu gibi küresel ekonomiye de etkisinin çok ağır olduğunu söyledi. Ülkelerin bir yandan ikinci, hatta üçüncü dalgası görülen salgınla mücadele ettiğini ifade eden Matlı, diğer yandan da ekonomilerini ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydetti.
Pandemi ile birlikte oldukça zorlu bir süreçten geçen Türkiye’nin de bu sınavı başarıyla atlatabilmek adına çok ciddi uğraş verdiğini anlatan Matlı, “Öyle ki salgının ilk günlerinden itibaren kredi desteği, kısa çalışma ödeneği, borç öteleme, faizlerde indirim ve yapılandırma kanunu gibi alınan bir dizi önlemler ve uygulanan politikalar, üretime ara vermek ya da kepenk kapatmak zorunda kalan sanayici ve esnafımıza, bu zor günlerde biraz olsun nefes aldırmıştır” dedi.
EKONOMİ HUKUKLA DESTEKLENMELİ
Dünyanın ekonomik olarak tarihi değişim süreci geçirdiğini söyleyen Matlı, mevcut sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen adımların atılmasının iş dünyası için ayrı bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydetti. Bugüne kadar atılan adımların ekonomi ve hukuk alanında yapılacak reformlarla desteklenmesinin de Türkiye’nin pandemi sonrası döneme hazırlanması bakımından oldukça kritik önem taşıdığına dikkat çeken Matlı “Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde, çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, bakanlarla bir araya gelip, yapılması planlanan reformlara ilişkin görüş ve taleplerimizi iletme imkânı bulduk. Oldukça verimli geçen bu toplantıda, üyelerimizden gelen geri bildirimler doğrultusunda iş ve yatırım ortamında yaşanan sıkıntıları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini yapıcı bir diyalog ortamında ele aldık” diye konuştu.
DÜZENLEME BEKLİYORUZ
Toplantıda, salgın dolayısıyla mücbir sebep kapsamında faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin yapılandırma kapsamına girmeyen ve ertelenen SGK primleri, KDV, stopaj, kurumlar vergisi gibi kamu borçlarının 2021 yılına ötelenmesinin ele alındığını söyleyen Matlı, kapanan ve önemli bir ciro kaybına uğrayan işletmelerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılarak, faizsiz olarak ertelenmesi salgın nedeniyle finansmana erişim sıkıntısı yaşayan oda ve borsa üyeleri için bir yıl geri ödemesiz kredi fırsatları ile kira desteği yönündeki taleplerini ilettiklerini açıkladı. Matlı, vergi ve kredi yapılandırmasına ek olarak, matrah artırımı ile stok, kasa ve sicil affı düzenlemelerinin yapılmasını da iş dünyasının büyük bir heyecanla beklediğini dile getirdiklerini aktardı.
HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Bununla birlikte SGK ve İŞKUR tarafından sağlanan istihdam teşviklerine ulaşılması noktasında kolaylık sağlanmasının önemli bir konu olduğunu belirten Matlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nitelikli personel istihdamında işverene tanımlanan teşviklerin artırılmasını söyledik. İşçi-işveren arasındaki sorunların arabuluculuk sistemi kullanılarak azaltılması ve çözümü yönündeki girişimlerde başarı oranının yükseltilmesine yönelik tedbirlerin artırılmasını dile getirdik. Özel sektörümüzün dayanıklılığını artıracağını ve istihdamı koruyacağını ifade ettik. Ayrıca ticaret hukuku, borçlar hukuku, icra ve iflas hukuku olmak üzere ticari hayata ilişkin kanunlarda davaların daha hızlı sonuçlanması ve yatırımcıyı koruyan adımların atılması yönündeki taleplerimizi de toplantıya katılan tüm bakanlara aktardık. İnanıyorum ki 2021 yılı, hayata geçirilecek reform niteliğindeki yeni düzenlemelerle, Covid-19 sürecinde elini ve gövdesini taşın altına koymaktan çekinmeyen iş dünyamızın ve ülkemizin yılı olacaktır. Ortaya konulan bu sinerjiyle birlikte, en kısa sürede mevcut sıkıntıları kökten çözecek reformları hayata geçirecek, ülkemizi içinde bulunduğu bu zorlu süreçten yine güçlenerek çıkarmayı hep birlikte başaracağız.”