- 1961 yılı ekim ayında yaşanan cumhurbaşkanı seçimi krizinde Prof. Ali Fuad Başgil’in cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçmesinde, “Meclis kapısında askerler tarafından linç edileceği” haberleri de etkili oldu. AP’nin ilk Genel Başkanı Emekli Orgeneral Gümüşpala, komutanların da katıldığı Çankaya Zirvesi’nde partinin aday çıkarmayacağı konusunda güvence verdi.
#27 MayısBana göre Kültür ve Turizm, iki ayrı bakanlık olmalıdır. Bir şartla; Talat Halman, İsmail Cem gibi kültür ve sanat derinliği olan, gerçek kültür insanlarının bakan olduğu bir kuruluş olarak. Yani bakan olacak kişi kültürden, sanattan, sanatçıdan anlayacak, bilgili görgülü, deneyimli olacak. Klasik müziği, Türk müziğini, operayı, baleyi, tiyatroyu, güzel sanatları, resmi, heykeli, arkeolojiyi, mitolojiyi, edebiyatı, dünya ve Türk eserlerini bilecek, sevecek, anlayacak. Bambaşka, evrensel bir kişilik olacaktır.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAzerbaycan’da geçen hafta yapılan TEKNOFEST’te Nobel ödüllü Türk bilimadamı Dr. Aziz Sancar’ın yaptığı konuşmanın, sosyal medyanın dışında yazılı basında da yer alması için Mardinli ve de memleketi Savurlu bazı okurlarımızın talebini yerine getirerek gençlere hitaben yaptığı konuşmayı köşemize alıyoruz:
#TEKNOFESTTürkiye’yi, Ankara’da masa başında oturup ekranlardaki haritalardan plan yapan, toprağa elini sürmemiş, Trakya’nın suyunu içmemiş insanlar, görmeden, duymadan, araştırma yapmadan plan yapıyorlar. Sonunda ne mi oluyor? Tarıma, hayvancılığa darbe vurup doğal kaynakları yok ediyorlar. Aslında İstanbul da yok ediliyor.
#VeliefendiGazeteci büyüğümüz Sami Karaören’in ölüm haberini arkadaşımız Fikret Dağlıoğlu’ndan aldık. Daha sonra Sami abinin mimar oğlu Mehmet Karaören’le konuştuk, uzun yıllar çektiği müzmin hastalığı üzerine dertlendik. Annesi Mehcure Hanım ve kız kardeşi Mine’nin vefatları bizleri eskilere götürdü. Kendisine Sami abinin Cumhuriyet’e nasıl geldiğini anlattım.
#Sami KaraörenSon günlerde değil, son yıllarda, çok sayıda ‘tarikat, tekke’ ve benzeri okul, kurs gibi eğitim yerleri ve bu eğitimi alanlar için yurt, lojman gibi yerler açılmıştır. Bu yerlerde din dışı ağır eğitimler verilmekte, hukuka ve ahlaka aykırı birçok olaylar yaşanmaktadır.
#EğitimErdoğan-Putin görüşmesi sadece İdlib sürecini değil, Türk-Rus ilişkilerinin seyrini de belirleyecek. İki lider kriz anlarında bir araya geldiler. Rus uçağının düşürülmesi, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarında krizden güçlü çözümler çıkarmayı başardılar. Astana sürecinin mimarı oldular.
#Yazar27 Mayıs 1960 darbesinin lideri ve Türkiye’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel hastaydı. 27 Ekim 1965’te 12. Başbakan olarak göreve başlayan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı’yla Çankaya Köşkü’nde yaptığı ilk devlet görüşmesinde bu duruma yakından tanık oldu. Toplantının amacı, ülke sorunlarını görüşmekti. Ama Gürsel’in sağlık durumu buna izin vermiyordu.
#Süleyman DemirelNazmiye Hanım’la birlikte Ankara’da sandık başına gitti, oyunu kullandı. Sonrasını, kendisinden dinleyelim: “10 Ekim 1965 gecesi çok yorgundum. Sesim kısılmıştı. Gözlerim falan da... Eşime şunları söyledim: ‘Biz, üzerimize düşeni yaptık. Artık söz bize ait değil.’ Sonuçları biraz takip ettim. Gece saat 11’de yattım. Sabah 07.30’da uyandım. Başucumda radyo vardı. Radyoyu açtım, ‘AP seçimi kazandı’ diyordu. İktidar olmuştuk. İşte o an, omuzlarıma büyük bir yükün yüklendiğini hissettim.”
#Demirel