Ülkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiGeçtiğimiz ay İtalya Alpleri'nde bu sene yedincisi düzenlenen Tor des Geants yani 'Devlerin Turu' adlı tek etaplı dayanıklılık koşusundaydım. Aosta Vadisi’nde gerçekleşen ultra maraton, 339 km. uzunluğunda ve 30 bin 908 metre yükseklik kazanımı içeren zorlu bir parkur. Böylesi bir heyecana dünyayı koşan çift olarak, 11-18 Eylül arasında katıldık. Rota, Mont-Blanc eteğinde olan Courmayeur’den başlayıp Aosta Vadisi’nin olağanüstü doğasını kapsayarak, dört önemli zirvelerinin yakınlarına kadar ulaştı. Az gittik uz gittik ama doğa öyle güzel şeyler sundu ki inanılmazdı...
#İtalya Alpleriİtalya sınırları içinde kalan Güney Alpler, Tirol Dağları ve Dolomitiler’de mevsim her yerden daha uzun ve nisan ortalarına kadar kaymak mümkün. Mart, kayak için en ideal ay. Dağlarda hava güneşli, pistler buzsuz. Üstelik, ister lüks, ister ekonomik… Her bütçeye uygun seçenekler var.
#İtalyaİtalya'nın kuzeyindeki bir barajın duvarına tırmanan keçiler görenleri hayrete düşürüyor. Keçiler, yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki duvardaki taşların içinde bulunan tuz ve mineralleri yalamak için canlarını tehlikeye atıyor. Üzerinde çok az eğim olan baraj duvarına tırmanan dağ keçileri Aosta Vadisi'ndeki Gran Paradiso Milli Parkı'nda yaşıyor.
#Dağ Keçisi