Organlarımızın beslenebilmesi ve çalışabilmesi için gerekli oksijen ve besinler kanla taşınır. Kalbimiz, kanın vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşabilmesi için bir pompa gibi çalışır. Bu pompa güçlü değilse, organlarımız yeterince beslenemez. Kalbin pompa fonksiyonunun bozulması kalp yetmezliğidir.
#Kalp YetmezliğiAort kapağı, vücuda kanı pompalayan sol karıncık (sol ventrikül) ile kalpten ayrılan ana atardamar (aort damarı) arasında bulunan kalp kapağıdır. Normal aort kapağı yarım ay şeklinde üç yaprakçıktan oluşmakta ve kalbin her kasılması (sistol) sırasında açılarak kanın ana atardamara (aort) geçmesine izin vermekte, hemen ardından kapanarak gönderilen kanın geri gelmesini engellemektedir. Ancak yaş ilerlemesiyle birlikte bu kapakta kireçlenme başlar ve yapısı bozulur. Dolayısıyla kapakta daralma meydana gelir. Yine çocuklukta geçirilen akut romatizmal ateş hastalığı veya doğuştan var olan kapağın yapısal bozukluklarına (biküspid aort) bağlı olarak daha erken yaşlarda da aort kapak darlığı gelişebilmektedir.
#Kalp Kapağı DeğişimiKısa süreli bilinç kaybına neden olan bayılma, pek çok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kimi durumda psikolojik nedenlere bağlı oluşurken, kimi durumda ise kalp hastalığı, epilepsi gibi ciddi rahatsızlıklardan dolayı görülebilir.
#Bayılan Çocuğa Ne YapılırAmeliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Timur Timurkaynak, Müftügil'in TAVİ yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirilen en yaşlı hasta olarak dünya tıp literatürüne girdiğini söyleyerek, "Hastamızın yaşı 96 ama kendisi 66 gibi. Tüm organları pırıl pırıl. İşlemi iki gün önce yaptık. 1 gün yoğun bakımda yattı. Ertesi gün servise aldık. Şu anda serviste, Yarın taburcu edeceğiz. Bugün serviste yürüyüşünü yaptı. Hiçbir sıkıntısı yok" dedi.
Dünya sağlık örgütünün yaptığı son çalışmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 40’ının ruh sağlığı yerinde. Sağlığı bozuk olup tedavi olanların oranı yüzde 18-21 arasında seyrediyor. Geriye kalanlarınsa ruh sağlığı yerinde değil. Bu tablonun sonucunda bilgi dağarcığımıza her gün yeni bir psikiyatrik hastalık tanımı yerleşiyor. Panik bozukluk da bunlardan biri…
Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Uyar, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde aort kapak değişimlerinin anjiyografik girişimle TAVİ adı verilen bir yöntemle değiştirilebildiğini belirterek, bu yöntemle çok başarılı sonuçların alınabildiği gibi, cerrahi için risk taşıyan uygun hastalarda da yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi.
#1Samsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?“ÇOCUKLARDA ve yeni doğanlarda görülen kalp-damar hastalıklarına, bu konuda yetişmiş pediatrik kardiyologlar tarafından tanı koyulur” diyen Özel İzmir Gazi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi ve Yenidoğan Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, “Hem erişkin hem çocuk kalp-damar hastalıklarında faaliyet gösteren bir cerrah olarak, bu iki alanı bazen kıyaslarım. İlk aklıma gelen zorluğu, yorgunluğu riski değildir. Önce şunu düşünürüm: Yetişkin biri ameliyattan sonra sadece hayatının geri kalan kısmını yaşayacak, ama çocuk bir ömrü ‘bütünüyle’ yaşayacak. En basitinden bu gerçek bile başarılı, komplikasyonsuz geçen bir ameliyattan sonra mutluluğumuzun da o oranda artmasını açıklıyor” ifadelerini kullandı.
#İzmirİZMİR'de kalbinde doğuştan mitral kapak darlığı ile dünyaya gelen 2.5 yaşındaki Ertuğrul Furkan Alatürk, kısacık hayatında geçirdiği 6 ameliyatın ardından yaşam mücadelesi veriyor. Oğlunun yaşıtları gibi koşup oynayabilmesi için uzun süre fizik tedavi görmesi gerektiğini söyleyen anne Semra Alatürk, Furkan'a sıcak bir ortamda bakabilmek için hayırseverlerden yardım istedi.
#FurkanADANA’da, kalbinin sol tarafında doğuştan darlık olan, bu nedenle nefes alma güçlük çeken Esma Aykut (5), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, Türkiye’de ilk kez yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp- Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şah Topçuoğlu, Esma’nın kalbindeki akciğerden gelen kanın pompalanan kısmında geçişi engelleyen darlıklar nedeniyle iki kalp kapakçığının değiştirildiğini söyledi.
#ADANA