Girişimsel kardiyoloji ile açık ameliyatsız tedavi

Güncelleme Tarihi:

Girişimsel kardiyoloji ile açık ameliyatsız tedavi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 10:46

Girişimsel kardiyoloji ile açık ameliyatsız tedavi

Haberin Devamı

Girişimsel kardiyoloji ile açık ameliyatsız tedavi

Çağla DAŞCI/İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda görevli Prof.Dr. Teoman Kılıç "Girişimsel Kardiyoloji" yöntemiyle aort kapak darlıklarının giderilmesi ve kapak takılması, kalp deliklerinin kapatılması ve protez kapak deliklerinin açık ameliyatsız yöntemle tedavi edildiğini, bu alanda Marmara'nın en önemli hastanesi olduklarını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Teoman Kılıç, "Girişimsel Kardiyoloji" yöntemiyle kalp rahatsızlıklarının açık ameliyatsız yöntemle tedavi edildiğini belirtti. "Girişimsel Kardiyoloji" alanında Marmara Bölgesi'nin en önemli hastanesi olduklarını belirten Kılıç, "Marmara bölgesinde çok yoğun sayıda hastaya önemli hizmetler vermekteyiz. Özelikle birimimizde 7 gün 24 saat kalp krizlerini müdahale, yapısal kalp rahatsızlıklarının açık kalp ameliyatsız yöntemlerle kapatılması, ritim bozukluklarının açık ameliyatsız yöntemle giderilmesi, kalp pillerinin takılması gibi işlemeleri gerçekleştirmekteyiz. İleri aort darlığı olan ve açık ameliyata alınamayacak hastalarda aort kapak darlıklarının açık ameliyatsız yöntemle giderilmesi ve kapak takılması işlemini gerçekleştirmekteyiz ki bu önemli bir olay. Bunun haricinde Türkiye genelinde birimimizde protez kapak deliklerinin açık ameliyatsız yöntemle kapatılması işlemleri uygulanmakta ki bu da pek çok hastaya umut ışığı olmaktadır. Protez kapak delikleri toplumda çok sık görülen rahatsızlıklar olmasa da 35'e yakın açık ameliyatsız yöntemle kapattığımız hasta mevcut. 50'ye yakın hastaya açık ameliyatsız yöntemle aort kapağı değişimi yaptık. 100'ün üzerinde kalp deliği kapatılması işlemleri yaptık. Bu açıdan da Türkiye genelinde önemli merkezlerinden bir sayılmaktayız" diye konuştu.

Girişimsel Kardiyoloji yönteminin özelliklerini anlatan Kılıç, "Girişimsel kardiyoloji alanı ve yöntemleri özellikle vücutta bulunan atardamar ve toplardamarlar yoluyla kalbe ulaşır, kalpteki korenal kalp hastalıklarıyla, kalp damar hastalıkları ve kalp kapak hastalıkları, kalp içi doğuştan kalp deliklerinin açık ameliyatsız yöntemle kapatılması ve özellikle kalp kapak rahatsızlıklarında açık ameliyatsız yöntemlerle kalp kapağı takılması gibi alanları kapsar. Daha önce ameliyat olmuş ve cerrahi olarak açık cerrahi yöntemle kapak takılmış hastalarda bu kapaklarda ortaya çıkan bazı sorunlar özel borucuklar ve teller yardımıyla cerrahi yöntemlerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşmış bir kardiyoloji bilim dalıdır" diye konuştu.

Kılıç ani kalp krizi geçiren ve yapısal kalp rahatsızlıkları olan hastalara müdahale edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Girişimsel kardiyolojinin en önemli uygulama alanlarından bir tanesi toplumda en sık görülen kalp damar hastalıkları, açık cerrahi yöntem uygulanmadan tedavi edilmesi üzerine yoğunlaşmakta. Acil kalp krizleri ve acil kalp sorunları olduğu zaman bu hastalara müdahale etmekteki ve bu hastaların yaşam ömrünü uzatmaktaki en önemli yöntemlerden birisidir. Peki bu nasıl oluyor? Hasta acil kalp krizi geçirdiği zaman girişimsel kardiyoloji ekibine haber veriliyor. 7 yıldır çalışan bu ekip, hastayı anjiyo laboratuvarına alıyor. O kalp damarındaki darlık özel borucuk ve kateter yardımıyla açılıyor ve hasta çok belirgin bir şekilde ani ölümden ve kalp yetersizliğinden kurtuluyor. İkinci önemli alanlardan bir tanesi özellikle yapısal kalp rahatsızlıklarında girişimsel kardiyoloji yönetmelerinin uygulanması. Yapısal kalp hastalıkları dediğimiz zaman bunların içine kalp kapak hastalıkları, özellikle erişkinlerde doğumsal kalp delikleri, bu kalp deliklerinin açık ameliyatsız yöntemle kapatılması. Daha önce cerrahi işlem uygulanmış ve protez kapaklarında ciddi yırtık oluşmuş hastalarda, bu yırtıkların özel kateter ve borucuklar yardımıyla geçirilip özel cihazlarla kapatılması üzerine. Onun dışında kalp kapak rahatsızlıkları, kalp kapak hastalıkları gibi hastalıklarda ve özellikle erişkin hastalarda sıkça görülen kalp rahatsızlıklarında açık ameliyatsız yöntemle kalp kapağı takılması üzerine sayılabilir"
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!