Antiseptik, Eski Yunanca kaynaklı “çürümek” anlamına gelen bir kelimedir. Dilimizde ise tıp terimi olarak kullanılmaktadır. Antiseptik nedir ve ne işe yarar? Antiseptik kullanımı faydaları ve riskleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antiseptik Nedir?“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarOrgan, doku, tümör gibi şeylerin hastadan kesilmesi veya tamamen çıkarılması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan bu hastalığın cerrahi müdahale ile kısmen ve tamamen çıkarılması olayına eksizyon ismi verilmektedir. Doğrudan müdahale şeklinde uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EksizyonAnastomoz kaçağı, cerrahi bir prosedür olan anastomozun potansiyel olarak tehlikeli bir komplikasyonudur. Ancak pek çok hasta bu durumun farkına dahi varmaz. Peki, Anastomoz nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#AnastomozAntisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.
#AntisepsiLavanta ne zaman çiçek açar sorusu, ekim yapmak isteyen kişilerce merak ediliyor. Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar. Peki lavanta çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Lavanta çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lavanta ÇiçeğiPropolis faydaları ve özellikleri ile tüketicilerin merak ettiği besin kaynakları arasında yer alıyor. Arılar aynı zamanda iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Arıların bu üretimi, insan sağlığında cilt hastalıklarından bağışıklığa kadar pek çok fayda sağlar. Peki propolis tam olarak nedir, ne işe yarar? İşte, propolis hakkında detaylı bilgiler
#PropolisAğız içerisinde oluşan yaraların çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle de aft rahatsızlığı ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Aft nedir? Nasıl geçer? Ağızda ve dilde oluşan aft neden oluşur, kaç günde geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#AftTatlılarda ve bazı özel lezzetlerde sevilerek tüketilen bir aroma olarak kullanılan damla sakızı bir çeşit reçine olarak doğal ortamda bulunmaktadır. Damla sakızı sakız ağaçlarından elde edilen ve küçük bir parçası bile kullanılan tatlı içerisinde lezzet ve hoş koku olmasının sebebi halindedir. Damla sakızı nedir ve damla sakızı nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? Damla sakızı faydaları nelerdir ve nerelerde satılır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Damla Sakızı NedirAlternatif tıpta kullanılan birçok bitki pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Hastalık çeşitlerinin artması insanları alternatif tıpa yönlendirmektedir. Özellikle bulunduğu bölgede yaygın olarak yetişen bir bitkiyi insanlar hasta oldukları zaman kullanmayı tercih etmektedirler. Günlük sakızı da bu bitkilerden biri olarak özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, günlük sakızı nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Günlük sakızı yetişkinlerde ve bebeklerde nasıl kullanılır? İşte, günlük sakızı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkKöknar ağaçlarından toplanarak elde edilen mezda sakızı faydaları ve fiyatı ile dikkat çekiyor. Aktarlarda bulabileceğiniz mezda sakızı kilosu 750 TL'den satılıyor. Zahmetli bir şekilde toplanan mezda sakızı birçok hastalığa da derman oluyor. Peki, mezda sakızı nedir, nasıl kullanılır? İşte mezda sakızı faydaları ve merak edilenler...
#Mezda SakızıTürk mutfağında kullanılan pek çok baharat, bitki aynı zamanda şifa kaynağıdır. Bunlar arasında çok bilineneler olduğu gibi bu şifalı yönleri hiç bilinmeyenler de mevcuttur. Damla sakızı yaygın bir biçimde kullanılsa da damla sakızı macununun özellikleri merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız damla sakızı macunu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, damla sakızı nasıl kullanılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimPerga adıyla da bilinen arı ekmeği nedir, nasıl tüketilir merak ediliyor. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeği son yılların popüler besinleri arasında yer alıyor. Peki arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir? İşte arı ekmeği ile ilgili merak edilenler...
#Arı EkmeğiHacamat, belirli dönemlerde programlarda ve haberlerde gündeme gelmesiyle araştırılıyor. Hacamat, hücreler arası kılcal damarlardaki akışkanlığı artırmak ve buralarda biriken zararlı toksinleri metabolik atıkları negatif basınçla çekerek enerji kanallarını kolayca açmak için yapılır. Peki hacamat nasıl yapılır, vücuda etkileri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#HacamatArı ekmeği, son dönemlerin popüler takviye gıdaları arasında yer alıyor. Anemi (kansızlık), karaciğer hasarı, depresyon gibi hastalıklar üzerinden olumlu etkileri olduğu bilinen perga (arı ekmeği) son yıllarda popüler besinler haline geldi. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeğinin faydalarını internette merak konusu oldu. Peki, arı ekmeğinin faydaları neler? Arı ekmeği (perga)nedir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Arı Ekmeği Nedir1800'lerde Johann Ritter, görünür ışık spektrumunun ötesindeki dalgaların varlığını kontrol etmek istemiştir. O zamanlar, fotoğraf filminin mavi ışıkta kırmızıdan daha hızlı siyaha döndüğü biliniyordu. Ritter bu filmi mor ötesi bir renge maruz bıraktı ve beklendiği gibi film siyaha döndü. Bu, ultraviyole ışınlarının varlığını kanıtladı. Peki, UV ışığı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ultraviyole IşıkNioli, büyük, yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve Avustralya'ya ve birkaç komşu bölgeye özgüdür. Bu ağaçtan elde edilen nioli yağı ise dezenfektan ve antiseptik özelliklerinden dolayı losyonlar, kremler, sabunlar ve diş macunu gibi çok çeşitli kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de son zamanlarda merak edilen esansiyel yağlardan olan nioli yağı nedir, ne işe yarar? İşte nioli yağı kullanımı ve faydaları…
#Nioli YağıDoğal ortamda kendiliğinden yetişen ve birçok faydası bulunan bitkileri öğrenerek bu bitkilerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Yarpuz otu da doğal ortamda yetişebilen ve kolaylıkla bulunarak birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa yöntemi olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmış bir bitkidir. Yarpuz otu nerelerde yetişir ve nasıl kullanılır, faydaları nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Yarpuz OtuŞerbetçi otu en çok tercih edilen otlardan bir tanesidir. Şerbetçi otunun insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Bundan ötürü doğal yollar ile tedavi olmak isteyen kişiler şerbetçi otunu kullanmaktadırlar. Son günlerde arama motorlarında şerbetçi otu ile ilgili araştırmalar artmaktadır. Peki, şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otunun faydaları nelerdir? Şerbetçi otu yetiştiriciliği var mı? Şerbetçi otu nerede yetişir? İşte şerbetçi otu ile ilgili tüm detaylar.
#Şerbetçi OtuTabiattaki otların kendine özgü bir dünyası vardır. Otların özelliklerini ve kullanım alanlarını bilenler için bünyelerinde pek çok tedavi barındırırlar. Her bir bitkinin ayrı bir özelliği vardır. Ülkemizde tabiatta yetişen bitkiler açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir. Sabır otu da çok eski yıllardan beri kullanılan tedavi edici bir bitkidir. Sabır otu Agave olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sabır OtuMadımak otu; genel olarak İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Madımak otu; kan şekerini düzenleyen, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olan bir bitki türüdür. Bunların dışında bu bitkinin oldukça kuvvetli bir antioksidan özelliği taşıdığı da belirtilebilir. Peki madımak otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Madımak otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Madımak OtuSon dönemlerde popüler estetik uygulamalar arasında yer alan jawline, çeneye yapılan bir işlemdir. Yüz hatlarını daha genç ve zayıf gösteren jawline dolgusu, daha ince görünmeye yardımcı oluyor. Peki herkesin merak ettiği jawline nedir, ne işe yarar? Jawline dolgusu geçici mi? İşte jawline ile ilgili merak edilenler…
#JawlineŞifalı bitkiler içerisinde yer alan dağ kekiği doğal bir antibiyotiktir. Sağlık bakımından yararları saymakla bitmeyen dağ kekiği yemeklere tat vermesi amacı ile de kullanılmaktadır. Besin değeri bir hayli yüksektir. İçerisinde pek çok yararlı vitamin ve mineral bulunmaktadır. Nane ailesinden gelmekte olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da büyük bir şifa deposudur. Kekik suyu özellikle regl ağrılarını dindirme konusunda destek olmaktadır. Kekik yağı ise saça ve cilde iyi gelmektedir. Sizin için dağ kekiğinin faydalarını, öksürüğe iyi gelip gelmediğini, taş kekiğinin ne işe yaradığını, nasıl tüketildiğini derledik.
#Dağ KekiğiLavanta; rengi ile beraber yer aldığı ortama güzellik katmakla birlikte günümüzde cilt bakım ürünleri içerisinde de çok sık kullanılan ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. İçerisinde yer alan antiseptik özelliği sayesinde cildin ölü deriden arınmasına destek olan lavanta; akne, sivilce gibi cilt sorunlarının da yok olmasına imkan tanımaktadır. Peki, lavanta sabunu ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Lavanta sabununun saça, cilde ve vücuda faydaları nedir? İşte merak edilen tüm detaylar.