Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında 'küf ve aflatoksin' iddialarını değerlendirdi. Antep fıstığında son dönemde bolluk ve ucuzluğun yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun” dedi. İşte detaylar...
#Antep FıstığıAnkara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetim sonuçlarının ürün bazında açıklanmasının, vatandaşta kuşkuya yol açtığını belirtti. Bu belirsizliğin herkese zarar verdiğini söyleyen Aygün, sahte gıda üreticilerine ceza yağdıracaklarını söyledi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını ürün bazında açıklayıp, marka ve üreticilerini gizlemesinin, vatandaşların bütün ürünlere kuşkuyla bakmasına yol açtığını öne sürerek, “Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Bakanlığın bu ürünlerin markasını, üreticisini, satıcısını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz” dedi.
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, Avrupa ülkelerine ihracatta ürünlerdeki toplam aflatoksin miktarı standardının 4 ppb'den 10 ppb'ye çıkartılmasını sağladıklarını belirterek, “Bu Türk ihracatçısı için büyük bir başarı” dedi.
Türkiye, dünya ihtiyacının yüzde 75'ini karşıladığı fındıkta, aflatoksin tehdidi altında. AB Gıda Sağlığı Ajansı, fındık, kuru incir ve Antep fıstığında, normalin 10 katı kanserojen aflatoksin olduğunu açıkladı. Bundan böyle bu ürünler AB'ye ‘temiz raporu’ olmadan ihraç edilemeyecek.