Kuruyemişçi aflatoksin sorununu aştı

Güncelleme Tarihi:

Kuruyemişçi aflatoksin sorununu aştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 10:47

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, Avrupa ülkelerine ihracatta ürünlerdeki toplam aflatoksin miktarı standardının 4 ppb'den 10 ppb'ye çıkartılmasını sağladıklarını belirterek, “Bu Türk ihracatçısı için büyük bir başarı” dedi.

Merkezi Ankara'da olan TÜKSİAD'ın Yönetim Kurulu Toplantısı, Dernek Başkanı Karapınar ve Başkan Yardımcısı Abdülkadir Özkara ile üyelerin katılımıyla Gaziantep'te yapıldı. Toplantıda, sektörün gelişimi ve özellikle ihraç ürünlerinde aflatoksin sorunu görüşüldü.

Karapınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yıl önce kurulan derneklerinin büyük imalatçı, ihracatçı-ithalatçı firmaları bünyesinde topladığını, Türkiye'nin her tarafından şu anda 111 üyeleri bulunduğunu belirtti.
Derneğin, hem iç piyasada kuruyemiş tüketimini artırmak hem de dünyaya daha iyi tanıtım yapabilmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Karapınar, “kuruyemiş üretim cenneti” olan Türkiye'deki ürünleri dış pazarlarda daha iyi satabilmeyi, pazarlayabilmeyi amaçladıklarını söyledi.

Tedarikçi firmalarla da yoğun diyalog içinde olduklarını, Gaziantep'te 2 gündür süren toplantılarda tedarikçi firmalarla görüştüklerini ve ana gündemlerini Antep fıstığı oluşturduğunu anlatan Karapınar, Antep fıstığında özellikle dış piyasada aflatoksin problemi yaşandığına işaret etti.

Dünya Gıda Örgütünün ürünlerdeki toplam aflatoksin miktarının 20 ppb'den fazlasının insan sağlığı için risk teşkil edebileceğini ilan ettiğini, ABD'nin de bu kriterleri baz alarak ülkesine bu miktarda ürünleri kabul ettiğini hatırlatan Karapınar, Avrupa'da ise bu oranın toplam aflatoksin için 4 ppb'ye kadar düştüğünü anımsattı.

“İHRACATTA AFLATOKSİN PROBLEMİNİ AŞTIK”

Hasan Hüseyin Karapınar, şunları kaydetti:

“Başta Antep fıstığı, fındık, incir, üzüm gibi milli ürünlerimizin AB üyesi ülkelere girmesinde ciddi zorluklar yaşıyorduk. Dernek olarak kurulduğumuz günden itibaren bu sorunun aşılması için yoğun çaba harcadık. Derneğimiz çabaları sonucunda Haziran 2008'de, Dünya Gıda Örgütü'nün alt kuruluşu Kodeks Alimentarius Komisyonu'nda AB üyesi ülkeler ile Türkiye'nin katıldığı toplantıda, AB üyesi ülkelerin 4 ppb olarak kabul ettiği miktarın 10 ppb'ye çıkartılmasını sağladık. Ancak bu kararı kabul etmelerine rağmen AB üyesi ülkeler, kendi ülkelerinde bu kararı uygulamamakta direniyorlar. Türkiye'deki muhatabımız olan kurumlarla görüşerek, bir an önce bunun uygulanmaya başlaması gayreti içindeyiz.”

Avrupa ülkelerine ihracatta ürünlerdeki toplam aflatoksin miktarının 10 ppb'ye çıkmasının, Türk ihracatçısı için büyük başarı olduğunu vurgulayan Karapınar, “Aflatoksinden kaynaklanan ihracat problemlerini de aşmış oluyoruz” diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sektöre yönelik çıkardığı tebliğlerde uygulama safhasında bazı aksaklıklar da olduğunu belirten Karapınar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün sektörü ilgilendiren tüm meselelerde kuruyemiş tebliğini TÜKSİAD'ın hazırlamasına yönelik tekliflerini kabul ettiğini ve şu anda altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!