Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2010 00:00
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetim sonuçlarının ürün bazında açıklanmasının, vatandaşta kuşkuya yol açtığını belirtti. Bu belirsizliğin herkese zarar verdiğini söyleyen Aygün, sahte gıda üreticilerine ceza yağdıracaklarını söyledi.
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı’ndan gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını isteyen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, ürün bazında yapılan açıklamaların vatandaşta kuşkuya yol açtığını söyledi.
Hepsini açıklarız
Denetim sonuçlarında marka ve üreticilerin gizlenmesinin, vatandaşlarda bütün ürünlere karşı önyargı oluşturduğuna dikkat çeken Aygün, “Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu ürünlerin markasını, üreticisini, satıcısını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz” dedi. Tüketiciler ile dürüst çalışan esnafı korumak amacıyla sahte, sağlığa aykırı gıda üreten ve satanların odaları tarafından cezalandırılacağını belirterek, “Halkın sağlığını tehdit edenlere ne göz yumarız ne de aramızda barındırırız” diyerek tepkisini ortaya koydu.
Bakana mektup
Aygün, bakanlığın yaptığı denetim ve analizlerde 1186 gıda ürününde olumsuzluk tespit edildiğini ve bu ürünlerin sahiplerine 6,5 milyon lira idari para cezası uyguladığını hatırlattı. Tarım Bakanı Mehdi Eker’e bir mektup gönderen Aygün, söz konusu olumsuz gıdaları üretenlerin ve satanların, odaları tarafından da cezalandırılabilmesi için bu ürünlerin markalarını, üreticisi şirket ve ürün satıcılarının isimlerini talep etti.
Aygün, bakanlığın gıda denetimi programı kapsamında gerçekleştirdiği analizlerde ortaya çıkan olumsuz örneklerin, en başta mesleki etik kurallara uygun üretim ve ticaret yapan oda üyelerini rahatsız ettiğini vurguladı.
Cezalandırın talepleri
Aygün şöyle konuştu: “Bu olumsuz örnekler nedeniyle tüketicilerin haklı olarak sergilediği güvensiz ve çekinceli yaklaşım, tüm ticaret erbabını olumsuz etkiliyor. Analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasının ardından, tarafımıza, hem tüketicilerimizden hem de üyelerimizden sahte ve sağlığa zararlı gıda üreten markaların açıklanması ve cezalandırılması yönünde yoğun talepler geliyor. Bakanlığın açıklamasında pekmezlerin yüzde 34’ünün, balın yüzde 17’sinin, kanatlı etinin yüzde 18’inin standartlara uymadığı belirtiliyor. İncir ezmesinde, ballı çerezde, kırmızı pul biberde, Antep fıstığında aflatoksin olduğu belirtiliyor. Dondurmada, beyaz peynirde, tavuk ve hindi gibi etlerde mikrobiyolojik uyumsuzluk olduğu belirtiliyor. Sorunlu gıda maddelerinin ne markası ne de üreticisi açıklanmıyor. Markası, üreticisi, satıcısı bilinmediği için vatandaş bu ürünlerin tümünden uzak duruyor.”
Cezalar çok can yakıyor
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’nun, bağlı oda ve borsalara, meslek ahlakını korumak, ticaret ve sanayinin gelişmesine katkı sağlama görevi verdiğini hatırlatan Aygün, “Söz konusu fiilleri işleyen üyelere uyarma, kınamaı, üyelikten geçici çıkarma veya üyelikten uzun süreli çıkarma cezası verelecek” dedi.
Yetkilerimizi kullanacağız
SON olarak tüketicileri ve dürüst çalışan tüccar, esnaf ve sanatkarı korumak amacıyla yasaların verdiği tüm yetkileri kullanmaktan çekinmeyeceklerini belirten Aygün, tüketicilerin gıda maddeleri ve diğer tüm ürünlerle ilgili şikayetlerini her zaman Ankara Ticaret Odası Disiplin Kurulu’na bildirebileceklerini hatırlattı.