Sahipsiz sokak köpekleri tartışması sürerken Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın önemli tespitlerde bulundu. Baydın, “Pandemi döneminde yeterli kısırlaştırma sayılarına ulaşamamak, sahipsiz köpek popülasyonunun artmasındaki önemli nedenlerden biridir” dedi.
#Sahipsiz Sokak KöpekleriChiwawa cinsi Lokum adlı köpeğini kaybeden Gülnur Sarıibrahimoğlu, uzman veterineri yeterli sağlık hizmeti vermediği, doğru bilgilendirilme yapmadığı gerekçesiyle Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’na şikâyet etti. Hem bu şikâyeti hem okurlarımdan çok sayıda şikâyet gelen veteriner ücretlerini Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım’a sordum...
#ChiwawaAnkara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, veteriner hekimlere yönelik şiddet vakalarının önceki yıllara göre artış kaydettiğini belirterek, “Meclis açılır açılmaz veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması için çalışmalarda bulunacağız” dedi.
#Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet BaydınAnkara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, Mamak’ta sokak hayvanları ile ilgili yaşanan olayda iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, gerçekleşen ve sonrasında yansıtılan olayın aynı olmadığını düşündüğünü söyledi.
#Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri OdasıAnkara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, başkentte bu ayın ortası itibarıyla 16 bin köpek, 15 bin kedi ve 2 gelinciğin kimliklendirilerek kayıt altına alındığını açıkladı ve uyardı: “Sorumluluklarını yerine getirmeyen hayvan sahipleri yaptırımla karşı karşıya kalabilecek.”
#ÇİPAnkara’da evlerde beslenen kedi, köpek ve gelinciklere uygulanacak mikroçip sayesinde, hem hayvanlar kaybolmaları durumunda sahipleri tarafından kolaylıkla bulunabilecek hem de hayvanları sokağa terk eden kişiler tespit edilerek ceza uygulanabilecek.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUKurban etinden koronavirüs bulaşmadığını ancak sağlıklı görünen hayvanların dahi iç organlarında bazı enfeksiyon hastalıkları taşıyabildiklerini belirten Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, “Vatandaşların, kurban kesiminden sonra mutlaka veteriner hekimlere kontrol ettirmeleri gerekiyor” dedi.
#KURBANAnkara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Gıda Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tansel Şireli, koronavirüsün bugüne kadar gıdalarla taşındığına ilişkin bir kanıt olmadığını ancak gıdaların taşıyıcı olma riskinin bulunabileceğine dikkat çekti ve “Açık ambalajsız ürünlerden sakınılmalı” dedi. Şireli, gıdalarla ilgili şu uyarıları yaptı: “Açıkta satılan ve sağım ve saklama koşulları belli olmayan sokak sütlerinden uzak durulmalı, pazarlarda hasta kişilerin veya taşıyıcı olabilenlerin, hapşırma veya çığırtkanlıkları esnasında oluşabilecek damlacık bulaşmalarından korunulmalıdır.
#GIDAVeteriner hekimler, sadece İstanbul ve Ankara’da 800 bine yakın sokak hayvanı bulunduğunu belirterek, “Sorun büyük. Bu sorun ancak sağlık şartları düşünülmüş, halka açık kalıcı barınaklarla çözülebilir. Bunu da 81 ilde TOKİ yapabilir. Projemizi hazırladık ve başvurumuzu yaptık” dedi.
#GazetehaberleriAnkara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurarak, Kurban Bayramı öncesinde ‘hastalıklı ve doğuracak hayvanın kesilmemesi, hayvandan insana geçebilecek hastalıklar, kesim sonrası güvenilir et tüketimi’ konularında hutbe okutulmasını istedi.
#GazetehaberleriSokak köpeği katliamları sürerken Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi ‘Sokak Hayvanları Zirvesi’ çağrısında bulundu: “Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, oda ve derneklerin katılımları ile bir çözüm planı hazırlayalım.”
#Sokak HayvanlarıTürkiye’de 10 milyondan fazla sokak hayvanı olduğunu söyleyen Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, bireysel çabalarla sorunun çözülemediğini belirtti. Vergi yasası çıkarılmasını ve bu paranın sokak hayvanları için kullanılmasını öneren Tanrıverdi şunları söyledi:
#GazetehaberleriOdaya kayıtlı 2 bin veteriner, 100’e yakın özel kliniğin yer aldığı Başkent’te önceki gece polis, araba çarpan bir ata müdahale edebilecek bir veteriner bulabilmek için 4 saat uğraş verdi. Hayvanseverler, “Acil Pet Ambulans, İstanbul’da var. Başkent Ankara’da da olmalı” dedi.
Ankara Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Duman, kamuoyu gündemini meşgul eden genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünler etrafında yaşanan tartışmalara ilişkin olarak, ‘’Bilimsel olmayan tartışmalar halkımızı iyice panik havasına sokmuş, zihinleri bulandırmıştır. Çelişkili açıklamalar ve görüşler, halkın merakını gidermektense daha fazla soru işareti oluşturdu’’ dedi.
Geçen hafta Ankara’da yapılan bir sempozyum, başlığıyla ilgi çekiciydi: Hayvan hakları ve refahı. Hayvan hakları, Türkiye’de son yıllarda yayılmaya başlayan, yasalara giren bir kavram. Hayvanların refahı ise belki ilk kez duyduğumuz bir başka kavram. Çünkü günümüzde doğanın bir parçası olan hayvanların belli haklarla dünyaya geldiği kabul edilmekle yetinilmiyor, onların refahından, sağlığından insanlar sorumlu tutuluyor.
Kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması süresinin dolmasına 2 hafta kalmışken, hayvan sahiplerinin yoğun başvurusu üzerine mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlandı. Hayvanlarını ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydettirmek isteyenlerin birçoğu, kliniklerde mikroçip ve pasaport bulunmaması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.
#Kedi