Paylaş
Yazlık yerler ile İstanbul, Ankara başta sokaklar, başıboş dolaşan ve terk edilmiş cins kedi-köpeklerle dolu. Başıboş köpeklerle ilgili geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Mutlaka çözüme kavuşturacağız” açıklamasının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışma yaptığını söyledi.
Hayvanseverler bu çalışmayı beklerken, evcil hayvanlarına evde bakanlar da farklı sorunlar yaşıyor. Bu sorunlara da başıboş köpek sorunu ile beraber çözüm bulunmasını istiyorlar. En çok veteriner ve mama fiyatlarının yüksekliği şikâyet ediliyor. Diğer şikâyet ise evcil hayvanların sağlık hakkı ve verilen sağlık hizmetlerinden geliyor...
EVLADI GİBİYDİ...
Önce, evladı gibi olan köpeğini kaybeden, İzlanda Ankara Fahri Başkonsolosu Avukat Selim Sarıibrahimoğlu’nun eşi Gülnur Sarıibrahimoğlu’nun şikâyeti... Chiwawa cinsi Lokum 12 yaşında ve kalp hastasıydı. Geçen yaz her zamanki gibi rutin sağlık kontrollerinden geçirildi. Uzman olduğu için tercih edilen veteriner hekim, Lokum’un yaşına göre tahlillerinin ve durumunun çok iyi olduğunu, uçakla seyahat edebileceğini söyledi. Veteriner onayı ile yazlığa giden Lokum bir hafta sonra öldü. Durumdan şüphelenen Sarıibrahimoğlu uzman olduğu için tercih ettikleri veterineri mesleğini gereği gibi ifa etmediği, köpeğinin durumu ile net ve doğru bilgilendirme yapmadığı gerekçesiyle Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’na avukatı Metehan Kayacı aracılığıyla 28 Ağustos’ta şikâyet etti. Şikâyette özetle şöyle denildi:
SAĞLIKLI DENİLDİ ÖLDÜ
“Müvekkilimiz Çeşme’ye tatile gidecek olmasından dolayı köpeğini düzenli olarak tahlillerini yaptırmaya götürmüştür. Köpeğin yaşına göre tahlillerin çok iyi olduğu ve kalbinin stabil olduğu tarafımıza bildirildi. Köpeği alıp uçak ile Çeşme’ye götürmenizde bir sakınca olmadığı, Chiwawa cins köpeklerin soğuktan çabuk etkilenmesine rağmen klimanın önünde dahi durmasında bir sakınca olmayacağı da tarafımıza belirtilmiştir. Bu tetkik ve söylemlerden hemen 1 hafta sonra ise köpeğimiz vefat etmiştir.
SAVUNMA: ‘BEN MÜNECCİM MİYİM...’
Veterinerce tarafımıza bildirilen vefat etme gerekçesi ise ‘...ay ben bu kadar erken beklemiyordum, ben müneccim miyim?’ olmuştur. Sadece bu söylemden bile köpeğimin sağlığında kötüye giden bir şeyler olduğu ortaya çıkmaktadır. Demek ki kötüye giden bir şeyler vardı ancak tarafımıza net ve doğru bir şekilde bilgilendirme yapılmadı. Olağan olmayan vefatın nedeni ısrarla sorulunca köpeğimizin bakımının düzgün bir şekilde yapılmadığı iftirası atılmıştır. Bugüne kadar her türlü bakımı ve tedavileri için hiçbir şekilde maddi ve manevi yükümlülükten kaçınılmamıştır. Bizzat ilgilenmemizin yanında köpeğimizin bakımı için görevlendirdiğimiz 20 yıldan beri bizimle birlikte yaşayan ve çalışan, Rus disiplinine sahip asistanımız iftiraya maruz kalmıştır.
ODA SORUŞTURMA AÇTI
Bu beyanlarının doğru olmadığı veterinere söylenince ise aslında tarafımıza durumun vahim olduğunun söylendiği ancak bizim tarafımızdan bu durumun kabullenilmek istenilmediği avukatımız Metehan Kayacı’ya söylenip bambaşka bir iftira atılmıştır. Adli Tıp Kurumu’na başvurulacağı söylenince, ısrarlarımız üzerine tedavi kapsamında ne tür ilaçların verildiği söylenmiştir. Yukarıda anlatılanlar ışığında Veterinerler Yönetmeliği uyarınca görevini ve mesleğini düzgün bir şekilde ifa etmediğini düşündüğümüzden dolayı, gerekli bilgilendirmeleri yapmaması sonucu karşılaşılan bu durumdan dolayı başta veteriner G.T olmak üzere tüm ilgililerden şikâyetçiyim.”
Okurum Sarıibrahimoğlu’nun şikâyetini görüşen Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu, 8 Kasım’da Lokum’un ölümü ve veterinerle ilgili soruşturma açılmasına karar verdi.
EN DÜŞÜK FİYAT ANKARA’DA
- Lokum hakkında açılan soruşturmayı ve okurlarımın fiyat şikâyetlerini Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım’a sordum. Yıldırım, veterinerlerin asgari ücret tarifesi uyguladığını ve Ankara fiyatlarının birçok ile göre düşük olduğunu söyledi. Yıldırım, Lokum’un ölümü ile ilgili de Oda’nın soruşturma açtığını, veteriner hekimin savunması alınarak gerekli soruşturmanın yapılacağını söyledi. Yıldırım’ın değerlendirmeleri bakın şöyle:
“Ben 21 yıldır bu mesleğin içindeyim. Odamız her yıl ücret tarifesi belirler. Bu tarife uygulanacak en düşük fiyatlardır. Ankara, İstanbul, İzmir, Konya diğer illere bakılınca en ucuzudur. Bizim kullandığımız aşı, ilaç, tıbbi cihaz ve malzemelerin tümü yurtdışından geliyor. 7 lira olan dolar 30 liraya yükseldi. Hizmet bedelleri arttı. Bir kliniğin açılış maliyeti 3-4 milyon lira arasında değişiyor. Büyük yatırımlar yapılıyor. Biz üç yıldır görevdeyiz. Veterinerlerin yüksek bir kâr marjı kesinlikle yok. Asgari ücretle personel çalıştıramıyoruz. Bir veteriner çalıştırmanın 35-40 bin TL maliyeti var. Bir hekimin muayene ücrete 2 bin liranın üzerinde. Ancak bizim muayene ücretimiz 500 TL. Biz asgari ücret tarifesinin altında işlem yapıldığı şikâyetleri alırdık. Artık asla bu şikâyet gelmiyor. Çünkü maliyetler çok yüksek. Veteriner arkadaşlar asgari ücret tarifesinin altında artık hizmet veremiyorlar.
MALZEMELER PAHALI
Şikâyetlerin temelinde daha çok ekonomik sebepler yatıyor. Birçok hayvan sahibi tedaviden daha çok fiyatını soruyor. Bütün canlılar doğar, yaşar ve ölür. Bir veteriner hekim kısırlaştırma operasyonu yaparken rutin olarak komplikasyon risklerine karşı kan tahlili, akciğer röntgeni, EKG gibi tahliller ister. Ama hayvan sahipleri daha dazla para vermek istemezler. Bunlar yapılmaz. Bunlar yapılmayınca da veterinerler, beşeri hekimlerden daha çok hasta kedi köpeklerine ilişkin komplikasyonlarla karşı karşıya kalırlar.”
ŞİKÂYETLER NASIL İNCELENİYOR
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, “Bize bir veteriner hekimle ilgili şikâyet gelince yönetim kurulunda değerlendiririz” diye bilgi verdi: “Gerekli gördüğümüz şikâyet üzerine muhakkak bir veteriner arkadaşı görevlendiririz. Şikâyet edilen hekimden savunma ve bilgi talep eder. Zaten uygulanan tedavi ve ilaçlar kayıtlıdır. Şikâyet edilen hekimden savunma ister. Hayvanın sahibini de dinler bilgi ve belge ister. O muhakkik arkadaş bir rapor sunar. Değerlendiririz. Hayvanın ölümü hekimin hatasından da mı kaynaklanıyor, bakılır. Veteriner hekimin bir hatası varsa para cezasından meslekten mene kadar disiplin cezası verilebilir.
SAHİPLENİRKEN DİKKAT
Bana arkadaşlarım hayvan almak istediklerini söylediklerinde, ‘Bir çocuğunuzun daha olduğunu, ilgi sevgi, zaman, para ayırmanız gerektiğini düşünün’ diyorum. Çünkü çocuğunuzu acile götürünce beş kuruş harcamadan tedavi ettirebilirsiniz. Ama kediniz köpeğiniz hastalandığında veteriner ücretlerini ödemek zorundasınız.”
Paylaş