Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 00:00
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ayhan Filazi, kullanımı yasak olmasına karşın, büyükbaş besi hayvanlarında yoğun olarak hormon kullanıldığını savundu.
Ankara’da, Kurban Bayramı’dan önce, bir veteriner kliniğinde ihbar üzerine ortaya çıkarılan "hormon kullanımı" olayını anlatan Prof. Filazi, ihbar üzerine emniyet güçlerinin yaptığı operasyonda, Ankara’da bir klinikte büyükbaş hayvanlarda kullanılan hormonların bulunduğunu, ayrıca klinik sahibi veterinere ait ahırdaki hayvanlarda da hormon kullanıldığının tespit edildiğini söyledi.
HORMON TESPİT EDİLDİ
Bu hayvanlardan alınan etlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Ankara-Etlik Veterinerlik Araştırma Laboratuvarı’nda analiz edildiğini ve hormonun tespit edildiğini belirten Prof. Filazi şöyle konuştu: "Büyükbaş hayvanlarda hormon kullanımının sadece bu olayla sınırlı değil, Türkiye’de çok yaygın. Ankara’da hangi ahıra girerseniz girin, birçoğunda hormon kullanıldığını tespit edersiniz. Bunu iddia ediyorum. ABD’de kontrol altında serbestçe kullanılan söz konusu hormonun, AB’de kullanımının ise tamamen yasak. Yanlış kullanımın insanlarda kanserojen etki yaratıyor.
Kansere neden olabilir
Prof. Filazi "Zeranol-Ralgro" ticari ismiyle piyasaya sunulan hormon, hayvanlarda, protein tutumunu yüzde 25 artırır, canlı ağırlıkta yüzde 25 artış sağlarken, yem tüketimini yüzde 6 düşürür. ABD’de, büyükbaş hayvanlarda hormon kullanımı serbest ama çok kontrollü kullanılıyor. Tabancaya benzeyen özel alet ile kulak içine yerleştirilen hormon tatbikinden sonra 70 gün içinde hayvanın kesilmemesi gerekiyor. Söz konusu 70 günün sonunda, ne kanda ne de ette hormon izine rastlamak mümkün değil ve insan sağlığı açısından bir risk oluşturmuyor. Ancak, 70 gün içinde kesilirse, hormon insana geçiyor. Dişilik hormonu olan bu ürün, insanlarda meme ve rahim kanserlerine neden olabiliyor." dedi.