Beyaz başlı, kuyruğu ve gövdesi kahverengi ya da siyah olan angut kuşu, evcilleştirilebilen, ördeğe benzeyen yabani bir kuş türüdür. Angut kuşu, dünyanın pek çok farklı yerlerinde görülebilir. Angut kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir tüm detayları ile derledik.
#Angut KuşuANKARA'nın Nallıhan ilçesinde 200 kuş türünün yaşadığı kuş cennetinin yanındaki sazlık alanda çıkan yangında 45 hektarlık alan zarar gördü. Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, bölgedeki trafonun kuş çarpması sonucu kontak yaparak alev aldığını ve yangına neden olduğunu belirterek, "Yangını, kuşların asıl yaşadığı bölgeye sıçramadan söndürdük. Sıçrasaydı çok büyük bir felaket yaşamış olacaktık" dedi.
#AnkaraKARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi’ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi. 10 yıl önce Eylül ayında gölde 40 binden fazla kuşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yılın Eylül ayında ise 17 angut kuşu saydıklarını kaydetti. Kuyucuk Gölü Kuş cennetinde belirlenen 232 kuş türüne artık rastlamadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu "Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu" dedi.
Angut kuşları, ölümsüz aşkın ve sadakatin simgesi oldu. Türkçede mecazi olarak "kaba saba, ahmak" anlamında da kullanılan angut sözcüğüyle adlandırılan ördekgillerden tüyleri kiremit renginde evcilleştirilebilen yaban kuşu, bataklık ve akarsularda yaşıyor ve yaklaşık 8-10 yıl ömrü bulunuyor.
Şehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaBirçok kuş türüne ev sahipliği yapan Sivas’ın Zara ilçesindeki Tödürge Gölü, fotoğrafçıların uğrak yeri oldu. Angut, ispinoz, saka, gri balıkçıl, ak balıkçıl, ergüvani balıkçıl, kızıl şahin, saz delicesi ve turna gibi kuş türlerinin yaşadığı göl, manzarasıyla da kendine hayran bırakıyor. Buraya gelenler göl etrafında kamp yapabilirken, gözlem kulesine çıkan fotoğrafçılar da çeşit çeşit kuşları fotoğraflayabiliyor.
#SivasSivas'ın Zara ilçesinde bulunan ve 'kuş cenneti' olarak bilinen Tödürge Gölü'de görüntülenen dev yayın balığı görenleri şaşırttı. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, kurbağa, fare, sıçan, ördek gibi canlılarla beslenen dev yayın balıkları göldeki kuş popülasyonunu azaltıyor.
#SivasSivas'ın Zara ilçesinde bulunan ve 'kuş cenneti' olarak bilinen Tödürge Gölü'de görüntülenen dev yayın balığı görenleri şaşırttı. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, kurbağa, fare, sıçan, ördek gibi canlılarla beslenen dev yayın balıkları göldeki kuş popülasyonunu azaltıyor.
#SivasO dünyanın en tutkulu âşıklarından biriydi. Yeni Zelanda’nın Mana Adası’nda yaşayan sümsük kuşu Nigel’dan bahsediyorum. Dağa taşa kendi türünün heykellerini diken ada yetkililerinin kurbanı oldu. Bir heykel için çarpan kalbi onu daha fazla taşıyamadı. Haliyle bu hikâyede çok mesaj var...
#Karasevdalı NigelMEB Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Ankara’daki makam odasında papağandan hünkari güvercinine, kanaryadan dokumacı kuşuna kadar farklı türlerden 20 kuş besliyor. Çolakoğlu, “Kuş sesleri ortamı yumuşatıyor. Gelen konuklar seslerden konuşamıyoruz diye hemen konuyu anlatıyor, ziyareti erken bitiriyor. Bu da işte verimliliği arttırıyor” dedi.
#MEB