İngiltere'de Kral 3'üncü Charles'ın resmen taç giymesine sayılı günler kala, Kraliyet tarihinin tozlu sayfaları da yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı. 540 yıl önce yaşanan ve "Kraliyet tarihinin en karanlık ve en gizemli olaylarından biri" olarak nitelendirilen "Kuledeki Prensler" hikâyesi ise "Taht Oyunları" dizisini bile gölgede bırakıyor...
#Kral CharlesBundan tam 11 yıl önce bütün dünyanın gözlerini merakla çevirdiği bir törenle evlendiler... Sosyetenin ve monark ailelerin önde gelen temsilcileri bu mutlu anlara tanık olmak için törende hazır bulundu. Gelin, sade beyaz kıyafeti içinde gerçekten nefes kesecek kadar güzeldi. Damadın mutluluğu da yüzünden okunuyordu. Ama bir sorun vardı... Gelin, düğünün bir noktasından sonra ağlamaya başladı! Uzun süre, gözyaşlarını sildiği beyaz mendili elinden bırakmadı. Üstelik yüzünün ifadesine göre bu gözyaşları, her gelinin akıtması beklenen mutluluk gözyaşları değildi.
#Prenses CharleneBir süredir yaşadığı sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Kraliçe 2. Elizabeth, perşembe günü hayata veda etti. İngiltere Kraliçesi'nin ölümünün ardından kurumsal hayatta da pek çok değişiklik gerçekleşecek. İşte, Kraliçe 2. Elizabeth sonrasında Birleşik Krallıkta yaşanacak 10 değişiklik…
#Kraliçe 2. ElizabethDünya üzerinde adı onunki kadar bilinen, herkesin hakkında bu kadar çok konuştuğu çok az kimse oldu… İngiltere’nin kalbi, dünya monarşisinin en etkili ismi ve bir yüzyıla damgasını vuran Kraliçe 2. Elizabeth öldü. Peki şimdi İngiltere’yi ve dünyayı nasıl bir süreç bekliyor? Yas, cenaze ve törenlerle ilgili tüm detaylar haberimizde.
#Kraliçe 2. Elizabethİngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, bazı sığınmacıları ülkeden Ruanda'ya taşıyacak ilk uçağın bugün kalkacağını, başka sığınmacıların da daha sonraki uçaklarla gönderileceklerini söyledi.
#İngiltereMuhabir, seyyah, belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral’la ödüllü fotoğraflarını, “Ustam” dediği Ara Güler’i, savaş muhabirliği yaptığı dönemlerde çektiği zorlukları ve o kadim gazetecilik ikilemini konuştuk: “Biz haberciler insan kurtarma amaçlı bir meslek yürütmüyoruz. Bizim işimiz hayatı çekmek olmalı. Ama felaket anlarında bunun kararını sadece akıl değil, vicdan da veriyor.”
#Coşkun AralTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopAşı karşıtları tarafından üretilen 'DNA'mızı değiştirecekler', 'Beynimize çip takacaklar' gibi akıldan uzak tezlerin tarihi bir arka planı mevcut. Ancak 19'uncu yüzyıla kadar uzanan aşı karşıtlığının hikayesinde iki doktor öne çıkıyor. Peki gerçek amaçları neydi?
#Aşıİngiliz kraliyet ailesinin olaylı üyeleri Pren Harry ile Meghan Markle cephesinden yine ilgiç bir haber geldi. ABD ve İngiliz basınına yansıyan haberlere göre, Harry ile Meghan, iki yaşındaki oğulları Archie ve kısa bir süre önce dünyaya gelen kızları Lilibet Diana'yı da yanlarına alarak İngiltere'ye gitmek istiyor. En azından kısa bir süreliğine! Bunun da kendilerince önemli bir nedeni var.
#Prens HarryKatedral sözcüğünü günlük hayatta çok sık duymak olanaklıdır. Katedral sözcüğünü televizyonlarda, dergi ve gazetelerde görmek mümkündür. Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte ise değişik sosyal mecralarda da katedral sözcüğüne denk gelmek pek mümkündür. Katedral kelimesinin tam olarak neyi anlattığı ise merak konusu olmaktadır. İşte sizler için katedral konusunda ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Katedral nedir? Katedral özellikleri ve yapısı hakkında bilgileri derledik.
#Katedral Nedir?Dünya genelinde dini akımlar oldukça öne çıktı. Bu noktada İngiliz Kilisesi'nde ortaya çıkan Anglikanizm de oldukça merak uyandırıyor. Anglikanizm nedir? Anglikan ne demek? Tüm detayları sizler için ayrıntıları ile derledik.
#Anglikanizm Nedir?ABD'de George Floyd'un gözaltına alınırken ölümü ardından dünyanın dört bir yanında resmi kurumlar ve şirketler ırkçılıkla ve ayrımcılıkla yüzleşme baskısıyla karşı karşıya gelirken İngiltere'de devletin merkezindeki iki kurum, Merkez Bankası ve Anglikan Kilisesi bazı önde gelen mensuplarının köle ticaretinde oynadığı rolden dolayı özür diledi.
#İngiltere Merkez BankasıGüney batı Hindistan’daki Kerala Eyaleti’nin rengârenk liman şehri, ‘Tanrı’nın Ülkesi’ lakabıyla anılıyor. Doğal güzelliği, baharat zenginliği, iç bölgede kıyıya paralel uzanan çekici gölleriyle bir zamanlar denizcilerin, şimdilerde kruvaziyer gezginlerinin gözdesi. 1492’de Kolomb, bu bölgeye gelmeye çalışırken kendisini Bahamalar’da bulduğu dönemde bile şehrin yanyana huzur için de yaşayan Hindu, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi nüfusu Araplarla, Çinlilerle ticaret yapıyordu. Rengârenk kültürel mozaik bu sayede oluştu. Şehir, 2020 sonunda dünyanın en heyecan verici çağdaş sanat etkinliklerinden Kochi-Muziris Bienali’ne ev sahipliği yapacak.
#KochiÜnlü tarihçi İlber Ortaylı İngiltere Kraliçesi’nin Türkiye ziyareti ile ilgili bir hatırasını ilk kez anlattı. Ortaylı canlı yayında şu sözleri söyledi: 'Kraliçe bir Kuran dinlemek istemiş. Bu mutlaka tesadüfen bir şey değil bu bizim seçimimiz de değil. O zamanki Bursa Valisi Şahabettin tutup oraya kendi arkadaşını seçti. İlahiyat fakültesi hocası diye. Ben hayatımda bu kadar kötü Kuran okuyan, tövbe estağfurullah, bir garip makam filan yok bize hiç uymuyor… Ve ekşidi Kraliçe’nin suratı onu bile belli etmedi. Böyle bir gaf yapıldı yani. Bunun kayda geçmesinde fayda görüyorum'
#Şehabettin HarputKuzey yarımkürede havalar soğumuş olsa da gezegenin birçok noktasında davetkâr bir sıcaklık var. Bana göre bu davetin dünya üzerindeki en etkileyici adreslerinden biri de Karayipler. Bölgede 7 bine yakın ada bulunuyor. Ama benim gönlümde özellikle üç tanesi taht kurmuş durumda. Bir sıcak kaçamak yapmak istiyorsanız işte size bir değil, üç neden birden.
#Saffet Emre Tonguç