Doğada bulunan birçok kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside bazalt olarak dikkat çeker. Bazalt, belirli özelliklere sahip olması ve kullanıldığı yere göre ilgi çeken bir kayaç türüdür. Özellikle sıkça araştırılması bazaltı önemli bir konuma getirmektedir. Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür detayları ile derledik.
Yurt dışında yaşayan 6 milyonu aşkın Türkün Türkiye ekonomisine ne kadar katkı yaptığı ve katkının daha da artırılması için neler yapılabileceğine ilişkin hazırlanan dosya, kamuoyuna açıklandı. Dosyada, emlaktan üniversiteye, düğün alışverişinden yapı malzemelerine, vergi indirimlerinden KOSGEB-İŞKUR desteklerine, SGK pirimleri, maaş, yol ve konaklama giderlerine kadar birçok alanda teşvikler sıralanıyor.
#Gurbetçi DosyasıTrabzon’dan çıkartılıp Rusya ve Gürcistan’da liman yapımında kullanılmak üzere ihraç edilen taş, deniz suyunda 160 yıldan fazla özelliğini bozmadan kalabiliyor. Trabzon'dan taş ihracatı sayesinde yılda yaklaşık 8 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor.
#Trabzon Taşİzmir Kızlarağası Hanı'ndan sonra bir han daha kazanıyor. Ünlü Havra Sokağı'ndaki Küçük Karaosmanoğlu Han aslına uygun yeniden inşa edilerek turizme kazandırıldı. Kentteki Musevi kültürünün izlerini yansıtan bölgede yeniden ayağa kaldırılan hanın, avlusunda düzenlenecek toplantı, seminer, müzik ve şiir dinletileri ile yaşayan bir yapı haline getirilmesi amaçlanıyor
Biga Yarımadası’nın güneybatı ucundaki Gülpınar beldesinde bulunan Apollon’a ait Smintheus kutsal alanının keşfi, 18. yüzyıl sonunda Avrupalı gezginlerin merakıyla oldu. Jean Baptiste Le Chevalier, 1785’te Lektum-Babakale’den Alexandria Troas’a giderken tapınağın toprak üstünde kalan kalıntılarını gördü ve arkeoloji dünyasına duyurdu.
Artık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaAndezit, volkanik kaya olarak da karşımıza çıkar. Sağlam ve işlevli olan andezit taşı birçok kullanım alanına da sahiptir. Genelde volkanik bölgelerde bulunan Andezit özellikle Orta Amerika ve Pasifik Havzasında görülür. Andezit nedir ve nerelerde bulunur nasıl bir kayaçtır sizler için derledik.
#AraştırmaKayaç döngüsü, yer kabuğunu oluşturmakta olan üç temel kayaç türünde meydana gelmektedir. Bu kayaç türlerinde gerçekleşen döngü önemli olmaktadır. Yeryüzünde kayaç döngüsü sonucu oluşmuş olan pek çok kayaç bulunmaktadır. Bu kayaçlar başta insanlar olmak için bazı canlılar için önem arz etmektedir. İnsanlık bu kayaçları çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanmaktadır. Bunun yanında maddi olarak da getirisi vardır. İşte, kayaç döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimKayalar, beşeri ve ekonomik açıdan oldukça önemli olduğundan dolayı günümüzde fazlasıyla ön plana çıkmıştır. İnsanlık tarihinin her aşamasında karşımıza çıkan kayaçlar coğrafi dersler olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, Kayaç türleri ve çeşitleri nelerdir? Kayaç türleri kaça ayrılır? Kayaçın özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Bolu'nun Seben ilçesinde lav gölünün yer altındaki çatlaklara inerek asırlar boyu soğuması sonucu oluşan yüzlerce "bazalt sütuna" rastlandı. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, "Buradaki oluşumlarda yaklaşık 50-60 santimetre çapında, 15-20 metre yüksekliğinde bazalt sütunları görebilmekteyiz. Bu tabii şu anda yeryüzüne çıkmış olan kısmı. Bunun daha toprak altında devam eden kısımları var" dedi.
#BoluBolu'nun Seben ilçesinde lav gölünün yer altındaki çatlaklara inerek asırlar boyu soğuması sonucu oluşan yüzlerce "bazalt sütuna" rastlandı. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, "Buradaki oluşumlarda yaklaşık 50-60 santimetre çapında, 15-20 metre yüksekliğinde bazalt sütunları görebilmekteyiz. Bu tabii şu anda yeryüzüne çıkmış olan kısmı. Bunun daha toprak altında devam eden kısımları var" dedi.
#BoluAğrı Dağı, Türkiye'de en çok bilinen ve merak edilen dağların başında gelmektedir. Özellikle yüksekliği bakımından, Türkiye'nin sayılı dağlarından bir tanesidir. Bu bakımdan, Ağrı Dağı'nın yüksekliği, yeri ve efsanesi hakkında bilgi edinebilmeniz için, Ağrı Dağı ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Ağrı DağıMAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI(MMO) SAMSUN ŞUBESİ, ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ VE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ’NDE OKUYAN ÖĞRENCİ ÜYELERİNE YÖNELİK SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DOĞALTAŞ FABRİKASI’NA VE SASKİ İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ’NE TEKNİK GEZİ DÜZENLEDİ.
Dokuz ve 14’üncü yüzyıllar arasında Erzurum’un kuzeyindeki bölge Gürcistan Krallığı’na aitmiş. Yusufeli’nin kuzeyine doğru giden yol, her iki tarafında yükselen sarp dağları, elma, dut ve ceviz bahçeli ahşap evlerin bulunduğu köyleriyle bir tabloyu andırır güzellikte. Yolun doğu ve batısında sıralanan muhteşem eski kiliseler de Gürcistan Krallığı’nı hatırlatma görevini üstlenmiş. Çoğundan geriye sadece kalıntıların ulaşmış olması ve onları hatırlayanların da yanlızca kuşlar olması insanı üzüyor.