Anafilaksi hastalığı kişilerin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Anafilaksi hastalığının belirtileri ve neden oluştuğu kişilerce merak edilebiliyor. Anafilaksi hastalığının ortaya çıkış sebepleri ve hangi tedavilerin uygulandığı bireylerin tüm detaylarıyla araştırarak bilgi sahibi olmak istediği konu başlıkları arasında bulunuyor. Anafilaksi nedir ve belirtileri nelerdir? Anafilaksi neden olur ve tedavisi hakkında tüm detayları derledik.
#Anafilaksi Nedir?Ekim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiAnafilaksi olarak adlandırılan veya bilinen adıyla anafilaktik şok, hızlı bir şekilde müdahele edildiğinde hayati risk oluşturabilecek bir durum. Anafilaktik şoka nedenleri bazı alerji testleriyle belirlenerek oluşabilecek riskler için önemler alınabiliyor. Peki Anafilaktik şok nedir, ne demek? Anafilaktik şok neden olur, belirtileri neler? İşte ayrıntılar...
#Anafilaktik ŞokGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıSalmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir). Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Peki, salmonella nedir, belirtileri neler? İşte salmonella’nın bulaşma yolları
#SalmonellaDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsPek çok cerrahi operasyonda genel değil, Lokal Anestezi yapıldığını biliyorsunuzdur. Peki, lokal olarak adlandırılan bu anestezi türü tam olarak nedir, ne için kullanılır ve etkileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Zeytin bir ağacın meyvesidir. Özellikle mükemmel sağlıklı yağ, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Pek çok yönden sağlıklı olan zeytin genellikle acılığından dolayı taze yenmemektedir. Genel olarak zeytinler sertleştirilir, ferment edilir ve sıkıştırılarak yağı elde edilmektedir. Faka bazı kişilerin vücudu zeytine alerjik reaksiyon göstermektedir. Peki zeytin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zeytin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Zeytin AlerjisiÖzellikle yaz aylarında görülen ve son zamanlarda oldukça sık olarak karşılaşılan bir alerji türüdür. Yeşil alanlarda vakit geçiren kişilerde tırtıl alerjisi görülme ihtimali ise oldukça yüksektir. Tırtıl alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tırtıl alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? Siz de tırtıl alerjisi hakkında daha detaylı bilgileri derledik.
#Tırtıl AlerjisiTarçın, sağlığa faydalı olan aromasıyla bilinen baharat türüdür. Bazı hastalıkları iyileştirme ve tedavi etme özellikleri bulunur. Fakat bitkinin tüketimi herkes için uygun olmayabilir. Tarçına karşı bağışıklık sistemi aşırı tepki gösteren kişilerde tarçın alerjisi görülür. Tarçın alerjisi nedir, neden olur, nasıl geçer ve tedavisi nedir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarçın AlerjisiTurunçgillere alerjisi olan pek çok insan, genellikle yemek yedikten sonra ve çiğ turunçgilleri tükettiği zaman ya da bu turunçgillerden yapılan bir içeceği içtikten sonra belirtiler yaşamaya başlar. Bu belirtiler ise genellikle lokalize olur. Portakal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Portakal AlerjisiMantar alerjisi, bazı insanlarda ortaya çıkabilen bir alerjik reaksiyon gösteren alerji türüdür. Mantar yemekten, mantarda yer alan partiküllerin solunmasından ya da mantarın cilt ile direkt temasından sonra belirtiler meydana getirebilir. Mantar alerjisi, belirtilerinin ve ne kadar etkisinin bulunduğu kesin olarak bilinmemektedir.
#Mantar AlerjisiKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane Alerjisiİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü Alerjisiİncir alerjisi, kuru ya da yeşil incirden olan posa ya da kabuğunun, incir özü ya da taze incirin tüketiminden dolayı ortaya çıkabilir. İncir ağaçlarından çıkan polenlerin solunumu halinde de ya da meyveye dokunmaktan da alerjinin meydana gelmesi mümkün olan bir durumdur.
#İncir Alerjisi NedirFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiÇikolata, çeşitli tatlılarda ve atıştırmalıklarda yer alan popüler ve oldukça lezzetli bir besindir. Ama bazı kişilerde kimi zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çikolatanın çeşitli bileşenleri olduğu için alerjik reaksiyon bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çikolata alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çikolata Alerjisi NedirBöcek alerjisi nedir? Böcek alerjisi nasıl olur? Böcek alerjisi nasıl tedavi edilir? Böcek alerjisi kimlerde oluşmaktadır? Böcek alerjisinin nedenleri nelerdir? Böcek alerjisi nasıl anlaşılır? Böcek alerjisine ne iyi gelir ve nasıl geçer? Böcek alerjisi hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Böcek Alerjisi NedirGünümüzde kişiler birbirinden farklı alerjilere sahip olabilirler. Bu alerjilerin ise nedeni ve çeşitleri de farklılık gösterebilir. Özellikle baharat alerjisi de çok sık görülmektedir. Baharat alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Baharat Alerjisi NedirAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoKoronavirüs nedeniyle hepimiz maske takıyoruz. Maske takmamızdan dolayı da bazılarımız maskeden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bunlardan en önemli sorunlardan birisi de maske alerjisi. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi gelişmesini nasıl önleyebiliriz?. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizler için merak edilen bu soruları yanıtladı.
#Maske AlerjisiAkut toksik bir enfeksiyon olan difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Ciddi komplikasyonları olan bu hastalıkta ölüm riski mevcuttur. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri vardır. Bu nedenle hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Difteri