Anadolu Selçuklu Devleti haberleri sayfasında Anadolu Selçuklu Devleti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 576 Anadolu Selçuklu Devleti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstifa kelimesi, kişinin bir işten ya da görevden, kimsenin baskısı altında kalmadan, kendi isteğiyle ayrılması demektir. Bu kelime eski çağlarda, en uygun şeyi yapmak ve verilen görevi yerine getirmek anlamında kullanılırdı. İdari ve iktisadi meselelerin görüşüldüğü meclislere ise divan adı verilirdi. Divan-ı istifanın ne anlama geldiğinin ve görevleri neler olduğunu derledik.
#Divan-I İstifaKonya’da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Camisi’ndeki türbede, restorasyon sırasında 8 Selçuklu sultanının kemiklerinin bir kısmı köpekler tarafından talan edilmişti. Yıllar sonra 2’nci Kılıçarslan ile 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri tespit edildi. Kemikler 2 sultan için 2’nci kez kılınan cenaze namazından sonra türbeye defnedildi. Haberin detayları şöyle:
#Anadolu Selçuklu DevletiPROF. Dr. İlber Ortaylı, Anadolu Selçuklu Devleti ve devlet adamı Emir Celaleddin Karatay'ın hayatını konu alacak "Direniş Karatay" filminin tarih danışmanı olduğuna ilişkin yapılan açıklamanın doğru olmadığını belirtti. Prof. Dr. Ortaylı adına yapılan açıklamada, filmle ilgili ne sözleşme imzalandığı ne de söz verildiği belirtildi.
#Direniş KaratayAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasUNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 9 yıl süren restorasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı. Camide 9 yıl sonra ilk öğle namazı kılındı.
#SivasDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAtv ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman çarşamba akşamları izleyiciyle buluşuyor. Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? sorusu da bu hafta yayınlanan yeni bölümde yaşanan olaylar sebebiyle merak ediliyor. Yakup Bey, Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Peki, Tarihte Germiyanoğulları kimdir? İşte Kuruluş Osman Germiyanoğulları ve Yakup Bey ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Yakup BeyKonya İlimiz gerek tarihi gerekse kültürel mirası bakımından ülkemizin en dikkat çeken illeri arasındadır. Öyle ki Anadolu Selçuklu devleti gibi bir medeniyetin başkentliğini de yapmış bir şehirdir. Kültürel açıdan ise Mevlana gibi dünyaca ünlü bir düşünürün yaşadığı yerdir. Ayrıca Konya bu özelliklerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli bir temsilcisi konumundadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Konya yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Konya yemekleri nelerdir? Konya'da ne yenir ve neyi meşhur? Konya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Konya YemekleriMalazgirt Zaferi’nin 952. yıldönümü kutlama programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malazgirt Zaferi’ni yeni bin yılın başında kazanmıştık. Şimdi ikinci bin yılın başında yine aynı heyecanla buradayız. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceğiz” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#MalazgirtCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Milli Park Alanı'nda, Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlama programında açıklamalarda bulundu. "İkinci bin yılın başında aynı heyecanla buradayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün burada gerisinde çok büyük emeklerin, mücadelelerin olduğu vizyondan söz ediyoruz. Eser ve hizmetlerimizle Cumhuriyetimizin kazanımlarını tahkim ettik. Birilerini sürekli karamsarlık yaymaya çalışmasına bakmayın. Türkiye Yüzyılı'nın inşasının önüne geçilemeyecektir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaSivas Divriği’de bulunan, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde, 1229 yılında yaptırılan ve UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taşların oyulup üç boyutlu işlenen motif ve süslemeleriyle turistlerin ilgi odağı oldu.
#Divriği Ulu CamiSELÇUK Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yapımı 1299 yılında tamamlanan Eşrefoğlu Camisi'nin geçme yöntemiyle yapılıp, ahşap 47'si direk, toplam 602 sütun ve kirişi bulunduğunu belirtti. Sedir ağacından sütunların bugüne kadar ayakta kalmasının nedeninin cami içindeki, 'karlık' denilen kar havuzu olduğunu söyleyen Muşmal, ''Çatıdaki kar, kürümek suretiyle karlık olarak kullanılan havuza dolduruluyordu. Oradaki kar, yaz boyunca içerideki nem ve ısı dengesini sağladığı için de ağaçların kuruması ve çatlaması engelleniyordu'' dedi.
#KonyaGerek genişleyen ilgi alanları gerekse değişen teknolojiler nedeniyle müzeler artık uzmanlaşıyor. Yeni sergileme teknikleri ve sunumlar, gerçeklik hissi uyandıran maketler ya da modeller, interaktif yaklaşımlar ‘müzeye gitmem’ diyenleri bile müze müptelası yapacağa benzer. İşte Türkiye’nin en yaratıcı yeni ya da yenilenmiş müzelerinden bir seçki…
#HürriyetCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Bayrağımızda sembolleştirdiğimiz özgürlüğümüzü hedef alan hiç kimseyi bilsinler ki affetmeyiz. Vatanımızı bölmeye, devletimizi yıkmaya çalışan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Diğer her konuda herkese gönlümüz de kapımız da açıktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 951. Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir saldırıya, hiçbir oyuna, hiçbir tuzağa tahammülümüz yoktur. Bayrağımızda sembolleştirdiğimiz özgürlüğümüzü hedef alan hiç kimseyi bilsinler ki affetmeyiz. Vatanımızı bölmeye, devletimizi yıkmaya çalışan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEkim ayından sonra Aralık ayından önce gelen Kasım, sonbahar mevsiminin son ayıdır. Eski tarihlerde bu kelime ''ruz-ı kasım'' şeklinde kullanılırdı. Son teşrin ve ikinci teşrin olarak da bilinen kasımın diğer anlamı kış mevsimidir. Ancak sözcük günümüzde bu anlamıyla kullanılmamaktadır. Kasım adının anlamı nedir? Kur’an'da geçiyor mu ayrıntıları ile derledik.
İstifa kelimesi, kişinin bir işten ya da görevden, kimsenin baskısı altında kalmadan, kendi isteğiyle ayrılması demektir. Bu kelime eski çağlarda, en uygun şeyi yapmak ve verilen görevi yerine getirmek anlamında kullanılırdı. İdari ve iktisadi meselelerin görüşüldüğü meclislere ise divan adı verilirdi. Divan-ı istifanın ne anlama geldiğinin ve görevleri neler olduğunu derledik.
#Divan-I İstifaSivas'ta, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1'inci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan ve kapsamlı restorasyonu 2013'te tamamlanan Şifaiye Medresesi'nin ana eyvan kemerinin taşları arasında kalan inşaat malası dikkat çekiyor. Restorasyonun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen halen aynı yerde duran ve çalışmalar sırasında unutulduğu değerlendirilen mala, görenleri şaşırtıyor.
#SivasSivas'ta, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1'inci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan ve kapsamlı restorasyonu 2013'te tamamlanan Şifaiye Medresesi'nin ana eyvan kemerinin taşları arasında kalan inşaat malası dikkat çekiyor. Restorasyonun üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen halen aynı yerde duran ve çalışmalar sırasında unutulduğu değerlendirilen mala, görenleri şaşırtıyor.
#SivasFotoğraftaki Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiş. Cami kısmı, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; darüşşifa bölümüyse eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılıp 1243’te ibadete açılmış. Başmimarı Muğisoğlu Ahlatlı Hürrem Şah. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen ve 15 yılda tamamlanan yapının kapılarındaki taş işçiliği benzersiz. Evliya Çelebi’nin “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” dediği Ulu Cami, 1985’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi.
#HürriyetBugünlere gelmemizi sağlayan atalarımız Osmanlı Devleti'nin temellerini atan kişilerdir. Özellikle cihana hükmetmiş olan padişahlarımız sayesinde önemli bir coğrafyaya hakim olabilmişiz. Tabi Osmanlı'nın beylikten devlete geçişi kolay olmamıştır. Bunu yaparken uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Sizler için Beylikten devlete Osmanlı siyaseti konu anlatımı hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
#EğitimKuruluş Osman dizisiyle birlikte tarihteki karakterler bir kez daha gündeme geldi. Son bölümlerde öne çıkan isimlerden biri Sultan Mesut oldu. Dizide II. Sultan karakterine Şener Savaş hayat veriyor. Peki, Sultan Mesut tarihte kimdir? Kuruluş Osman’ın Sultan Mesut'u Şener Savaş hakkında bilgiler…
#Kuruluş Osman