Kan basıncı yüksek olduğu için doğumu başlatılan bir annenin doğum sırasında kalbi durdu. Doktorlar bebeği almaya çalışırken bir başka ekip ise anneyi hayata döndürmeye çalışıyordu. Bebek de nefes almadan doğdu ama doktorlar onu hızlıca hayata döndürebildi. Fakat aynı şeyi anne için yapmaları çok kolay görünmüyordu. Sebebi ise en az yaşananlar kadar korkutucuydu...
#DoğumHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikToplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıHamilelik döneminde sağlık açısından pek çok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne adaylarının genel olarak her konu hakkında fikir sahibi olmaları lazım. Özellikle hamilelikte rahim açılması hayati önem taşır. Hamilelikte rahim açılması ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte rahim açılması belirtileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kadınlar hamile kaldığında vücut hormon üretmeye başlar. Ayrıca fiziksel değişiklikler de görülür. Bunlar hamileliğin ilk belirtileridir. Ancak ikiz bebek bekleniyorsa bu belirtilerden bazıları farklı olacaktır. Peki, Hamilelikte ikiz bebek belirtileri nelerdir ve nasıl belli olur detayları ile derledik.
Oksiput posterior (OP) pozisyonu en sık görülen fetal pozisyondur. Özellikle operatif vajinal doğum veya sezaryen doğum gibi olumsuz maternal ve neonatal sonuçlara yol açabilecek doğum anormallikleri ile ilişkili olduğu için önemlidir. Doğumun zorlaştığı oksiput posterior nedir, nasıl düzeltilir? İşte oksiput posterior belirtileri ve merak edilenler...
#Oksiput PosteriorDoğum bakımı sağlayıcınız, bebeğin boyutunu ve amniyotik sıvı hacmini değerlendirmek için sizi bir ultrason taraması için yönlendirdi. Bu tip ultrason taraması, fetal büyüme taraması olarak da adlandırılabilir. Peki, fetal boyutu değerlendirmek için kullanılan Biparietal çap nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bpd Nedir?Son zamanda yapılan araştırmalara göre Aspilasyon hakkında arama yapan pek çok kullanıcı olduğu belirlenmiştir. Günümüzde aspilasyon özellikle sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Aspilasyon nedir, türleri ve komplikasyonları hakkında detayları derledik.
#Aspirasyon Nedir Nasıl Uygulanır?Gebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikVücudun genel akışı ve belli bir düzeni bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak için de bu yapının asla bozulmaması gerekir. Özellikle de emboli ortaya çıktığı takdirde çok dikkat ederek önlem alınması gerekir. Emboli nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Emboli Nedir Ve Neden Olur?Anne adayı ve bebek için hamilelikte su tüketimi çok önemlidir. Gün içinde belli aralıklara yayarak içilen su, hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları arasındadır. Çünkü hamilelik döneminde bol su içmek bebek sağlığı için de oldukça büyük bir öneme sahiptir.
#Hamilelikte Su TüketimiKoronavirüs pandemisi baş döndürücü bir hızda yeni veriler ortaya koyarken, son güncel verileri takip etmek oldukça değerlidir. Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında; Koronavirüs ilaçlarını emziren anneler kullanabilir mi? Koronavirüs aşısı emziren anneler için güvenli mi? gibi sorular geliyor. Sevgili anneler, iste bu yazıyı sizler için koronavirüs salgınında doğum sonu bakım ve emzirme konusunu en güncel öneriler ve kılavuzlar eşliğinde sunabilmek amacıyla hazırladım.
#KoronavirüsGebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
#HamilelikHamileyken “test” veya “prosedür” kelimeleri endişe verici gelebilir. Emin olun, bu durumu sadece siz yaşamıyorsunuz. Ancak bazı durumların neden önerildiğini ve nasıl yapıldığını öğrenmek sizin adınıza faydalı olabilir. Burada doktorunuzun sizin için en iyi olanı yapmayı ve en sağlıklı şekilde süreci yönetmeye çalıştığını unutmayın.
#AmniyosentezAnne adaylarının hamilelik boyunca kafasında pek çok soru işareti vardır. “Nasıl beslenmem gerekir”, “Hangi egzersizleri yapmalıyım?” gibi sorular kafaları karıştırır. Hamilelikte anne ve bebek sağlığı için yapılması gereken pek çok şey var. Ama bir de yapılmaması gerekenleri unutmamak lazım. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı.
#Hamile