İber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosAkdeniz'de Antalya- Mersin kıyılarındaki çalışmalarında 15 gemi batığı tespit edildi. Son bulunanlarla birlikte Antalya- Mersin kıyılarında gemi batığı sayısı 350 oldu. Doç. Dr. Hakan Öniz, “Her bir batık, ayrı bir kitap gibidir. Bunların her biri birer zaman kapsülü özelliği taşıyor" dedi.
#ANTALYAMarmaray projesi sırasında keşfedilen ve dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonu olarak kabul edilen Yenikapı batıklarının konservasyon sürecinde arkeolojik duraklama yaşanıyor. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Bir müze veya çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma var. Eserlerin korunabilmesi adına müzenin muhakkak kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
#İstanbulTürk bilim insanı Prof. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin su altı arkeoloji haritasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. İki farklı grubun Türkiye’nin su altı zenginliklerini belirleyen haritalar üzerine çalışma yürüttüğünü belirten Pulak, “Bu çalışmalar batıkların yağmalanma riskine karşı açıkça paylaşılamıyor. Bu nedenle bölge bölge bir çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiKADIKÖY'de bir iş yerine yapılan operasyonda, Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu (CITES) kapsamında olan çok sayıda hayvanın boynuzları ele geçirildi. Bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda, hayvan boynuzlarının yanı sıra tarihi eserler de bulundu.
#İstanbulKADIKÖY'de bir iş yerine yapılan operasyonda, Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu (CITES) kapsamında olan çok sayıda hayvanın boynuzları ele geçirildi. Bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda, hayvan boynuzlarının yanı sıra tarihi eserler de bulundu.
#İSTANBULUluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) girişimi ve UNESCO’nun kararıyla zeytin ağacı, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendi ve 26 Kasım’ın ‘Dünya Zeytin Günü’ olarak kutlanması kararı alındı. Bu özel gün yaklaşırken ölmez ağaca bir şükran borcu olarak dünyanın en eski zeytin işleklerinden birine, Urla’daki Klazomenai’ye düşürdüm yolumu. Bu kadim ağaca bir kez daha âşık oldum.
#Hürriyetİzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda, 2 bin 500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "Bu yılki kazılarda, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulundu. M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser, bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmiyoruz" dedi.
#İzmirİzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda, 2 bin 500 yıllık perirrhanterion (lavabo) bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "Bu yılki kazılarda, fantastik mitolojik yaratıklarla ve araba yarışlarıyla bezeli lavabo ayağı ve tabanı bulundu. M.Ö. 6'ncı yüzyıla ait bu eser, bugünden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait. Bu şekilde figürlerle bezeli, kabartmalı ve boyalı örneğini şimdiye kadar bilmiyoruz" dedi.
#İzmirİzmir'in Torbalı ilçesinde Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında açılan kuyuda 1800 yıllık 150 amfora ve su testisi bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, Metropolis'te ilk kez toplu halde amfora ile su testileri bulunduğunu söyledi.
#Metropolisİzmir'in Torbalı ilçesinde Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında açılan kuyuda 1800 yıllık 150 amfora ve su testisi bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, Metropolis'te ilk kez toplu halde amfora ile su testileri bulunduğunu söyledi.
#İzmirİstanbul’da Sarıyer’deki bir balık restoranına düzenlenen operasyonda, deniz savaşlarında batan gemilerden çıkan antik çağdan kalma paha biçilemez değerdeki antik amforalar ele geçirildi. Restoran sahibi hakkında "kültür varlıklarını koruma kanuna muhalefet" suçundan işlem başlatıldığı öğrenildi.
#Kaçakçılıkİlk, orta ve lise öğrencileri için 2021-2022 eğitim yılı tamamlandı, yaz tatili zili cuma günü çaldı. Bavulları hazırlayıp sayfiye yerlerine giderken ‘Çocuklar da ihmal edilmesin’ dedik ve onların ufkunu açacak, görülmesi gereken müzeleri jürimize sorduk. En iyi 10 ‘çocuk dostu’ müze listemizde öğretici olduğu kadar eğlendirici alternatifler var...
#HürriyetEzan ve çan seslerinin birbirine karıştığı, farklı inançların ve kültürlerin yüzyıllar boyunca bir arada yaşadığı topraklardayız. Dünyanın en büyük tek parça taban mozaiğini görmek için düştük yollara. Antakya, tarihi açıdan cezbedici, gastronomi açısından doyurucu, kültürel açıdan son derece zengin. Mozaikleriyse dünyanın en güzel hazinelerinden...
#AntakyaAntalya'nın Kaş ilçesinde kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, ilçedeki dalış turizmine yeni bir alternatif olacak. Kaş Kaymakamlığı koordinesinde yürütülen projede yer alan heykeller ve amforalar bir bilim ekibi tarafından hazırlandı. Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, "Bu projenin dünyada yaklaşık 15 örneği var. Ama bizim projemizi dünyadaki 15 örnekten ayıran bir özellik var. 6 bin yıl önce bu topraklardan kaçırılan eserleri, suyun altı ile buluşturuyoruz" dedi.
#KaşAntalya'nın Kaş ilçesinde kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, ilçedeki dalış turizmine yeni bir alternatif olacak. Kaş Kaymakamlığı koordinesinde yürütülen projede yer alan heykeller ve amforalar bir bilim ekibi tarafından hazırlandı. Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, "Bu projenin dünyada yaklaşık 15 örneği var. Ama bizim projemizi dünyadaki 15 örnekten ayıran bir özellik var. 6 bin yıl önce bu topraklardan kaçırılan eserleri, suyun altı ile buluşturuyoruz" dedi.
#ANTALYAGenişleyen ilgi alanları, değişen teknoloji yeni sergileme teknikleri ve sunumları da beraberinde getirirek müzeciliği değiştiriyor. Belli konularda uzmanlaşan konsept müzeler öne çıkıyor. Yenilikçi, üç boyutlu ve gerçeklik hissi uyandıran modeller, interaktif yaklaşımlar klasik müzeciliği sıkıcı bulanların ilgisini çekiyor. İşte Türkiye’nin en yaratıcı, en sıradışı müzeleri…
#SeyahatYaşar Kemal’in dediği gibi ‘Öylesine geniş ki denizden başkası yakışmıyor’ Van Gölü’ne. Artos Dağı’nın eteklerinde, heybetiyle uçsuz bucaksız denizleri, rengiyle bir zümrüdü andırıyor. Tarih boyunca nice uygarlıklara beşiklik eden, Urartuların ‘yukarı deniz’i olan Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü. Yekpare korunmuş batığı, peribacalarını andıran şekilleriyle mikrobiyalitleri, sualtındaki Selçuklu mezar taşları gibi pek çok sırrıyla kâşifleri çağırıyor.
#Van GölüAntalya'da, denizin 40-50 metre derinliğinde, 10 santimlik kum örtüsüyle kaplı Osmanlı savaş gemisi batığı bulundu. Topları, gülleleri, ahşap aksamı, yelkenleri, halatları, demir aksamı ve çapaları ile bulunan Osmanlı batığında, güvertedeki toplar dahi bozulmadan kuma gömülmüş olarak tespit edildi.
#Antalya