Amalgam Dolgu haberleri sayfasında Amalgam Dolgu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 37 Amalgam Dolgu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Avrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkMS, Parkinson, Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına neden olduğu iddialarıyla daha önce tartışma konusu olan diş dolguları ile ilgili bilim adamları en geniş araştırmayı yaptı. 15 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre amalgam dolgu olarak da bilinen diş dolgularının içindeki cıva ve diğer metaller gerçekten de zararlı olabilir.
#DolguGünümüzde yaygın olarak kullanılan dolgular, amalgam ve kompozit dolgulardır. Her iki dolgunun da avantaj ve dezavantajları vardır. Porselen dolgular ise diğer dolgularda yaşanan dezavantajları ortadan kaldıran ve gün geçtikçe de yaygınlaşan bir uygulama haline gelmiştir.
#Porselen DolguAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkMODERN tıp alanında gelişen tanı yöntemleri biyomedikal laboratuvar ile görüntüleme yöntemleri acil durumlarda ve klinik seviyede bulgu veren hastalıkların teşhisinde başarılı olurken, preklinik dönemdeki sağlık bozulmaları ve sağlıklı dönemin devamlılığı konusunda bireye özel destekleyici ve önleyici tıbbi yaklaşımların oluşturulmasında geleneksel, tamamlayıcı, fonksiyonel tıp uygulamaları modern tıbba oranla daha etkin oluyor. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı Dr. Doğu Yıldırım, bugün vega test yöntemini anlattı.
#1MS, Parkinson, Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına neden olduğu iddialarıyla daha önce tartışma konusu olan diş dolguları ile ilgili bilim adamları en geniş araştırmayı yaptı. 15 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre amalgam dolgu olarak da bilinen diş dolgularının içindeki cıva ve diğer metaller gerçekten de zararlı olabilir.
#DolguGünümüzde yaygın olarak kullanılan dolgular, amalgam ve kompozit dolgulardır. Her iki dolgunun da avantaj ve dezavantajları vardır. Porselen dolgular ise diğer dolgularda yaşanan dezavantajları ortadan kaldıran ve gün geçtikçe de yaygınlaşan bir uygulama haline gelmiştir.
#Porselen DolguAMALGAM; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilen gümüş dolgular olarak tanımlanabilir. Karışımın yüzde 45’ini oluşturan cıva, diğer metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi ortaya çıkmasını sağlar. Amalgam dolgular 150 yıldan beri çeşitli gelişmeler göstererek çok sayıda çürük dişin tedavisinde kullanılmıştır.
Dolgu tedaviye ihtiyacı olan kişilere uygulanmaktadır. Çeşitli yöntemlerle hastada ağrı veya sızı oluşturmadan uzman hekim tarafından çürük teşhisi yapılır ve dolguyla tedavi edilir. Hassasiyet olduğunda da dolgu uygulanabilir. Dolgunun ne kadar sağlıklı olması isteniyorsa hastanın o kadar erken gelmesi gerekir. Dolgu çeşitleri ise porselen, kompozit ve amalgam olarak sıralanabilir. Diş Hekimi Şükrü Kahyaoğlu anlatıyor...
#Diş DolgusuDolgu tedaviye ihtiyacı olan kişilere uygulanmaktadır. Çeşitli yöntemlerle hastada ağrı veya sızı oluşturmadan uzman hekim tarafından çürük teşhisi yapılır ve dolguyla tedavi edilir. Hassasiyet olduğunda da dolgu uygulanabilir. Dolgunun ne kadar sağlıklı olması isteniyorsa hastanın o kadar erken gelmesi gerekir. Dolgu çeşitleri ise porselen, kompozit ve amalgam olarak sıralanabilir.
#HtvlifestyleAğız kuruluğu, sık karşılaşılan problemlerden biri. Bu problemin temel nedeni ise tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretip salgılayamaması. En sık görülen sebebi ise yaşlanma olarak uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız KuruluğuAğız kuruluğu neden olur sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Ağızda yaşanan susuzluk hisse ve tat bozulmasının nedenlerinden biri olan ağız kuruluğu için yetersiz tükürük salgısı bir sebep. Peki, ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız Kuruluğu