Güncelleme Tarihi:
Sabahları ağzında garip bir tat bulunmasından şikayetçi olan 21 yaşındaki Jamil, bu durumla ilgili şöyle konuştu:
“Sabahları kalkıyordum ve ağzımda garip bir tat oluyordu. Sebebinin gece su içmemek olduğunu sanıyordum. Bazen o kadar kötü görünüyordum ki işe gittiğimde makyözler beni eve geri yolluyor ve ekrana çıkmamam gerektiğini söylüyordu. Ancak daha sonra yapılan testlerde vücudumda yüksek miktarda cıva olduğu tespit edildi. Ardından da dolgularımdan kurtulmam gerektiğine karar verdim.”
Jamil, amalgam dolgularından kurtulduktan sonra rahatladığını belirtti.
Amalgam dolgunun içerisindeki cıvanın alerjik etkisi olduğunun altını çizen Diş Hekimi Çiğdem Özgüzel, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Eskiden günümüze, amalgam dolguyla ilgili birçok çalışma yapılmış olup bu çalışmalar hala devam etmektedir. Araştırmacıların dikkatini çeken ise amalgam dolgunun içerisindeki yüksek cıva oranı ve bunun insan sağlığına etkisidir. Amalgam dolgunun içerisindeki cıvanın toksikolojik ve alerjik etkisi vardır. Cıva bu etkisini kan ve yağda çözünerek tüm vücuda yayılarak gösterebilir, anneden bebeğe geçebilir. Yapılan bazı çalışmalarda amalgam dolguların varlığı ve sayısıyla kandaki cıva düzeyi arasında ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte amalgam dolgulu bireylerin kanında bulunan cıva düzeyinin hayati bir risk oluşturacak düzeyde olmadığı da belirtilmiştir.”
Çok sayıda amalgam dolgusu olan bazı bireylerde; aşırı yorgunluk, gastrik ağrı ve kalp ritminde artış gibi semptomların tanımlanmış olduğunu belirten Özgüzel, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Genel olarak amalgam dolguların yerleştirilmesi polisajı veya sökümü sırasındaki cıva konsantrasyonlarındaki kısa süreli ani yükselişin hastalarda önemli bir sağlık problemi veya hayati risk oluşturmadığı kabul edilir. Fakat her bireyin maddelere karşı göstereceği reaksiyonun da farklı olabileceği unutulmamalıdır.”
Hazırlayan: Melin Kahraman