Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Yılmaz "Politikalarımız kararlı şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları, CDS'lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Politikalar gündelik değişecek şeyler değil. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız. 3 ayda 23.5 puanlık düşüş var enflasyonda" dedi.
#Cevdet YılmazStagflasyon, resesyon söylemleri küresel piyasaları etki altında bırakmaya devam ediyor. Verilerin de parlak olmaması nedeniyle küresel piyasalarda sert fiyat hareketleri görüldü. Düşüş yönlü gerçekleşen fiyat hareketleriyle birlikte euro 20 yıldır görmediği seviyeye geriledi. Ons altındaki düşüş de yatırımcıları endişelendirmeye başladı. Ana sebep AB ve ABD ekonomisindeki zayıflıklar olsa da genel çerçevedeki aktörler farklı oldu.
#DolarMilyar dolarlık dev fonların yatırımlarını yenilenebilir enerjiye çevirdiğini söyleyen Fatih Birol, “Türkiye bu fonlar için çok önemli bir pazar. Yakın dönemde yenilenebilir enerjinin Suudi Arabistan’ı olabilir. Denizden yeni bir devrim geliyor. Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak offshore wind teknolojisini ıskalamamalı” dedi.
#GazetehaberleriBirleşik Arap Emirlikleri’nden Şarika’da tahtın vârisi olarak gösterilen Şeyh Halid bin Sultan el Kasımi, geçen hafta Londra’nın en pahalı semtlerinden birindeki dairesinde düzenlenen seks ve uyuşturucu partisinin ardından ölü bulundu. Bu trajik son, kimi Arap prenslerinin neden olduğu daha önceki vakaları da hatırlattı.
#Birleşik Arap EmirlikleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Uluslararası İyilik Ödülleri töreninde konuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya tepki gösteren Erdoğan, "Be Netanyahu sen zalimsin zalim. İsrail'de seçim var diye cezaevlerindeki binlerce kadın, çocuk yaşlı bunlara zulmeden sen değil misin? Dünyada bir zalim aranacaksa ta kendisi sensin. Camiye postallarla giren senin askerin, polisin değil mi? Bunu ne ile izah edeceksin? Bunun izahı olmaz. Bizi tahrik etmeye çalışıyorsan biz tahrik olmayacağız. Biz bu oyunlarla tahrik olmayacak kadar evrensel bir dinin mensuplarıyız, bu oyuna gelmeyiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanTÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, iktidarı ‘Yeni Türkiye’ kavramı, maden kazaları ve zeytinliklerin kesilmesinden örnekler vererek eleştirirken, muhalefeti de "İnsanları öcülerle korkutarak etkin muhalefet olmaz" diye eleştirdi.
Ankaralı öğretmen okurumuz Berrin Köylü, geçen yaz Brunei Sultanı’nın dillere destan doğumgünü kutlamalarını izlemek için Borneo Adası’na gitti. Ramazan nedeniyle tarih değişmiş, kutlamalar ertelenmişti. Efsanelerin ardındaki gerçekleri gördü, izlenimlerini yazdı.
Enerji ithalatının cari açığa olumsuz etkisinin tartışıldığı 2012 yılında Türkiye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerine ihracatını 2011'e göre yüzde 74 artırarak, yaklaşık 38 milyar dolara çıkardı. OPEC üyesi 12 ülkeden elde edilen dış ticaret fazlası ise, 2011'e göre 5 kat artarak 17 milyar 606 milyon dolara ulaştı.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altın, Çevre Kanunu'nun belirli süreler içinde atık su arıtma ve evsel nitelikli katı atık bertaraf tesisi kurma zorunluluğu getirmesinin yeraltı su kaynaklarının kirlenmesini büyük ölçüde önleyeceğini bildirdi.
Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından yıllar önce Mahatma Gandhi’ye, "Hindistan’ın bir gün İngiltere kadar gelişmiş bir ülke olmasını ister misiniz?" diye sorulmuş. Cevap aynen şu olmuş: "Hayır. İngiltere’nin bugün bulunduğu noktaya gelmesi için dünyanın yarısını yağmalaması gerektiğine göre Hindistan’ın kim bilir kaç tane dünyaya ihtiyacı olacaktır." Gandhi, o gün her zamanki hümanist tavrıyla, içinde kinaye de olan samimi bir mesajını dile getirmiş şüphesiz. Mao’ya sorsanız, belki öyle bir yanıt alamazdınız. Ama bugünkü durum, artık Gandhi’nin de Mao’nun da temennilerini çoktan aştı. Bilinen sıralamalar değişiyor. Ekonomik verileri, yaşadıkları dönüşüm, sanattan siyasete, artan etkileriyle, Çin ve Hindistan bugün dünyadaki herkesten rol çalıyor.