Gaziantep Arkeoloji Müzesi, arkeolojik kazılarla ve satın alma yöntemiyle oluşturulan ilgi çekici ve zengin bir koleksiyona sahip müzedir. Alt Paleolitik Dönemden Cumhuriyet dönemine kadar geçmiş çağlar ziyaretçilere sunuluyor. Arkeoloji Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Gaziantep Arkeoloji Müzesai“Denizi sevenler, rüzgâr ve fırtına mevsiminin gelişine kadar sahillere hiç uğramamalı.” Ahmet Haşim bu sözleriyle günün Antalya’sını mı kastetti bilmiyorum ama biz rüzgârlı Akdeniz’e yağmur altında bir tramvayla uğradık. İşte Kaleiçi’nden arka vagonun pencerelerine yansıyanlar...
#HürriyetTunceli'nin Ovacık ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında, bir çobanın hayvan otlatırken gördüğü taş aletlerin olduğu alanda "Orta-Üst Paleolitik" ve "Epipaleolitik" döneme ait kalıntılar tespit edildi.
#Orta-Üst PaleolitikTunceli'nin Ovacık ilçesindeki Efkar Tepesi bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmada Orta-Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait yontma taş aletler bulundu. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Yılmaz, "Elde ettiğimiz tarihi kalıntılar buradaki insan yaşamının 20 bin ile 200 bin yıl aralığına yerleştirebileceğimiz bir döneme ait. Ama gerçek sonuçlar çalışmalarımızın tamamlanmasından sonra yapacağımız tespitlerde ortaya çıkacaktır" dedi.
#TunceliDünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen, Yorgun Herkül heykelini de bünyesinde barındıran Antalya Arkeoloji ve Tarih Müzesi’nde birkaç eserin kayıp olduğu ortaya çıktı. Durumun bildirildiği Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, jet hızıyla soruşturma başlattı.
#GazetehaberleriAteş olmazsa olmaz icatlardan biridir. Ateşin bulunması devrim yapan bir icattır. Ateşin bulunmasıyla yiyecekler pişirilerek tüketilebilmiş madenler eritilmiş ve insanlar av alemlerini şekillendirebilmiştir. Bu sebeple ateşin bulunmasının insanlık tarihi için oldukça önemlidir. Ateşin bulunması ile ilgili detayları derledik.
#Ateşi Kim Buldu Ve İcat Etti?İstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Ağustos ve eylülde yapılan yüzey araştırmasında bulunan yontma taş buluntularıyla birlikte bölgede ilk kez karşılaşılan inanç veya kült ile ilişkilendirilebilecek yeni objeler, İstanbul'un kültür tarihi ve ülke arkeolojisi açısından öneme sahip... Doç. Dr. Emre Güldoğan, "Eserler üzerinde uzmanlarla yaptığımız görüşmeler ve kendi değerlendirmelerimiz sonucunda söz konusu buluntuların hem formlarının hem de üzerindeki izlerin 2018'deki örnekler gibi insan elinden çıktığı belirlendi. Benzerlerine tarih öncesi dönemlerde dünyanın farklı bölgelerinde rastlanılan bu buluntular, İstanbul'un tarih öncesi dönemlerdeki rolünün anlaşılmasında önemli katkılar yapacak'' dedi.
#İstanbul İli Yüzey Araştırmaları ProjesiMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#TersaneMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en büyük ve en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
#Mersinİnkaya Mağarası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda önemli bulgular elde edildi. Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki 2017 yılından bu yana devam eden İnkaya Mağarası kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanırken, kazı sırasında çakmak taşından üretilmiş yongalar, dilgiler, kazıyıcılar, uçlar, çentikli aletler, çekirdek ve vurgaç gibi çeşitli buluntuların üretildiği 64 bin yıllık atölyedeki kazı çalışmaları yoğunlaştırıldı. 150 santimetreye inilen atölyede 40 bin ile 64 bin yıllık yaşam izleri bulunurken, çakmak taşından üretilmiş yontma taş aletleri, kazı çalışmalarının devam ettiği 64 bin yıllık atölyede üretilmiş.
#ÇanakkaleSibiryalıların uzun süredir Amerika kıtasının ilk sakinleri olduğu teorisi Çin'den gelen keşif ile çürütüldü. Çin Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar kıtaya ilk göçmenlerin Çin'in kuzey kıyı bölgesinden geldiklerine dair kanıtları açıkladı.
#ÇinSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatDünyanın varoluşundan bu yana birçok çağ yaşanmış ve bu çağlar birçok medeniyeti de beraberinde getirmiştir. Bugün ki yaşamın temelini oluşturan çağlar, özellikleri sayesinde bizlere önemli bilgiler verir. Tarihte yer alan çağlardan bir tanesi de Paleolitik çağdır. Tarihte önemli bir yere sahip olan Paleolitik çağ nedir? Özellikleri nelerdir? Paleolitik çağ yerleşim yerleri nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Paleolitik Çağ Neidr Özellikleri Nelerdir Ve Yerleşim Yerleri Nasıldır?