Berlin Cemevi’nde düzenlenen toplantıda Nitelikli İşgücü Yasası masaya yatırıldı. Konuşmalarda, neredeyse her sektörde vasıflı iş gücü açığı olduğuna vurgu yapılırken “Yasalar da var. Ancak konsolosluk ve yabancılar daireleri ağır çalıştığı için iş gücü getirmek zor” görüşünde birleşildi.
#AlmanyaAlmanya işçi alımı yapmak tasarı hazırlıklarını sürdürüyor. Nitelikli işçi alımı ile iç dinamiklerindeki sürdürülebilirliği sağlamak isteyen Almanya, göç yasası ile pek çok göçmeni ülkeye kabul edecek. Almanya fırsat kartı, göçmen yasası ile yürürlüğe girecek. Almanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi. Peki, göç yasasının içerisinde yer alan fırsat kartı nedir, ne işe yarar? İşte, o detaylar
#AlmanyaAlmanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü dün yaptığı bir açıklama ile Berlin hükümetinin artık İtalya'dan gelen göçmenleri kabul etmeyeceğini duyurdu. İngiliz basını Almanya'nın kararını Avrupa Birliği'ne büyük bir darbe olarak yorumladı.
#AlmanyaAlmanya göç yasası ile pek çok göçmeni ülkeye kabul edecek. Almanya fırsat kartı, göçmen yasası ile yürürlüğe girecek. Almanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi. Peki, göç yasasının içerisinde yer alan fırsat kartı nedir, ne işe yarar? İşte, o detaylar
#AlmanyaAlmanya’daki Türk toplumunun sivil toplum çalışmalarında 2010’lu yıllara kadar aktif olarak hizmetlerde bulunan Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) kurucularından Dr. Ertekin Özcan, dün Berlin’de yaşamını yitirdi. 1994’te TGD Kurucu Genel Başkanı olarak görev yapan Özcan’ın, geçen yıldan bu yana hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.
#AlmanyaMüzisyen Hasan Yükselir’in kızı Dijle ve oğlu Fırat’la Anatolia Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdiği İstanbul konseri, ‘Toprak / Gelenekten Geleceğe’, içinde bir uzun çalar ve CD’si olan albüm olarak çıktı. “Mesleğimi çocuklarımla birlikte icra etmek bir başka güzellik” diyen Yükselir’in bu albümünün adını doğanın temel elementlerinden birinden alması tesadüf değil. Projenin ilk albümü ‘Yel’ de bu elementlerden biriydi. Bundan sonraki iki çalışma da adlarını diğer temel elementlerden alacak. Böylece yel, toprak, su ve ateşten oluşan dörtleme tamamlanmış olacak.
#Hasan Yükselir-Dijle Yükselir-Fırat YükselirBİLGİ Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından santralistanbul’da gerçekleşen, “Türkiye-Almanya Göç Koridorunun 61 Yıllık Örtülü Tarihine Eleştirel Bir Bakış: Bir Sosyal Politika Sorunu Olarak Sürgün” başlıklı etkinlikte, yönetmenliğini Dr. Nilay Kılınç’ın yaptığı, “Arkadaşloch– Nobody’s Problem” adlı belgeselin özel gösterimi yapıldı.
#BelgeselKuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst ile Türklerin seçim hakkından Türkçe derslerine, çifte vatandaşlıktan camilerden ezan okunmasına birçok konuyu konuştuk. Türklerin ve diğer göçmen kökenlilerin hem eyaletleri hem de Almanya için bir zenginlik olduğunu belirten Wüst, “KRV’de yaşayan Türkler bizim kimliğimizin sabit bir parçasıdır. Türkler bizim toplumumuzu zenginleştiriyor ve aynı zamanda çeşitli şekilde bizleri bütünleştiriyor” diyor. Wüst, KRV Teşkilat Başkanı olduğu CDU’nun da kapılarının herkese açık olduğunu söylüyor.
#AlmanyaAykan Safoğlu, SALT Galata’da açtığı ‘Teneffüs’ başlıklı sergisinde, mezun olduğu İstanbul Lisesi ya da popüler adıyla İstanbul Erkek Lisesi’ndeki deneyimlerini odağa alıyor ve kendi geçmişinin toplumsal cinsiyete, tarihe, politik iklime dokunduğu her noktada fotoğrafın, videonun ve filmin güvenilmez karakterlerine başvuruyor.
#Aykan SafoğluBu sözlerle anlatıyor Gülseren Suzan Mernzel, 1970 yılında geldiği Almanya’da gurbetin ne demek olduğunu ve ekliyor: “Gurbet çalışmak demektir, hem de gece-gündüz çok çalışarak kazanmak, mümkün olduğunca az harcamak, biriktirmek ve memlekete dönüp başını sokacağı bir ev almak demektir.”
#AlmanyaAlmanya’da politikaya atılan ilk Türkler arasında yer alan, Türkiye’deki öğrenci hareketlerine destek amacıyla öğrencilik döneminde Berlin’de düzenlenen gösterilere öncelik eden ve iki kez Türk vatandaşlığından atılıp hakkını sonuna kadar arayarak Türk vatandaşlığını iki kez yeniden kazanan Prof. Hakkı Keskin’le de göç hikayesini konuştuk. 1980’li yıllardan beri tanıdığım ve emekli olduktan sonra zamanının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Hakkı Keskin sorularımı şöyle yanıtladı:
#AlmanyaBu hafta salı günü 13. Uyum Zirvesi düzenlendi Berlin’de. Ev sahibi yine Başbakan Angela Merkel’di. Daha önceki yıllarda Başbakanlık binasındaki dev oturum salonunda düzenlendiği halde, 13. Uyum Zirvesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl yine koronavirüs belası yüzünden dijital ortamda yapıldı.
#Avrupadan HaberlerHumboldt Üniversitesi bünyesinde Federal Meclis ile Almanya Göç ve Entegrasyon Araştırmaları Merkezi (Deutsches Zentrum für Integrations- und Migrationsforschung, DeZIM) desteğiyle ‘Almanya’da Saygı Kazanmak: Türkiyeli Göçmenlerin Ayrımcılık Karşısında Tepkileri’ projesi günlük ayrımcılık ve ayrımcılık karşısında tepkiler konusunda araştırma yürütülüyor.
#Almanya Göç Ve Entegrasyon Araştırmaları Merkezi15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sırasında ve sonrasında AB, Almanya ve ABD’nin yaklaşımı Türkiye’yi rahatsız etti. Brüksel, Berlin ve Washington’ın soğuk ve eleştirel tavrı ilişkilerde karşılıklı güven erozyonu yaşanmasına neden oldu.
#GazetehaberleriYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, Türkiye’den Almanya’ya göçenlerin, ülkenin iş gücünün yanı sıra ekonomik ve sosyal yapısına da katkıda bulunduğunu belirterek, “İnanıyorum ki bu genç ve dinamik neslimiz her geçen gün daha da donanımlı bir şekilde bulunduğu topluma ve buradaki varlığımıza nitelikli katkılar sunarken ana vatan ve ana diliyle de bağını koparmadan iki ülke ilişkilerinde de önemli pay sahibi olacak” dedi.
#Almanya GöçBertelsmann Vakfı’nın yaptırdığı bir araştırma, Almanya’da doğum oranlarının düşük olması nedeniyle kalifiye eleman açığının gittikçe arttığını, buna göre de yurt dışından iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu. Eğer ülkede doğurganlık artmazsa 2060 yılına kadar her yıl yurt dışından 260 bin çalışana ihtiyaç duyulacak.
#AlmanyaAlmanya Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya Uyum Vakfı Genel Müdürü Gonca Türkeli Dehnert’in evinde verdiği iftar davetine katıldı. İftarda, Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, vakıftan burs alan öğrenciler, öğrencilerle ilgilenen rehberler ve uyum konusunda çalışmalar yapanlar da yer aldı.
#Avrupadan Haberler