Almanya’da geçici indirimli toplu taşıma bileti uygulaması ve akaryakıt indirimlerinin süresi henüz dolmadan enflasyon yeniden yükselişe geçti. Federal İstatistik Dairesi, enflasyonun ağustos ayında ekonomistlerin yüzde 7.8’lik beklentisini geride bırakarak yüzde 7.9’a ulaştığını açıkladı.
#Almanya’Da EnflasyonAlman Ekonomi Enstitüsü (IW), eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Kasım 2024’te yeniden ABD Başkanı olarak seçilmesinin’ ve ‘ABD’nin ticaret açığını azaltmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere gümrük tarifelerini artırma yönündeki taahhütlerini yerine getirmesinin’ küresel ticaret düzeninde önemli bir karışıklığa yol açabileceğini açıkladı.
#AlmanyaAlmanya iş gücü piyasası, ‘Babyboomer’ olarak adlandırılan neslin emekli olmasıyla büyük bir kayıp yaşayacak. Almanya’da işverenlere yakın Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IW) tarafından yapılan bir analize göre, önümüzdeki 12 yıl içinde yaklaşık 19.5 milyon ‘Babyboomer’ nesli çalışan iş piyasasından çekilecek. Aynı dönemde yalnızca 12.5 milyon genç çalışan iş gücüne katılacak, bu da Almanya’nın iş gücü dengesinde ciddi bir açık yaratacağı anlamına geliyor.
#AVRUPADAN HABERAlmanya'da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia "İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı" dedi.
#AlmanyaÇorumlu Adıgüzel Baklan’ın çocukları, Almanya’da kurdukları gıda imparatorluğu ile Türklerin ve Almanların gönlüne girdi. Almanya’daki Türklere ve Almanlara Türkiye’nin damak tadı ürünlerini sunan Baklan ailesi, iki ülke arasında sağlam bir ‘uyum köprüsü’ oldu. Türkiye’de geçirdikleri tatillerden sonra, “Türk mutfağının lezzetini unutamayan Almanlara Türkiye’nin damak tatları burada” dercesine ilginç bir konsept geliştiren ve 37 yılı aşan ticari tecrübeleri ile Türk gıda ürünlerine Avrupa’ya en önemli ihracat yolunu açan Mustafa Baklan ile Suntat’ın Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezinde konuştuk.
#AlmanyaNitelikli işçi sıkıntısı yaşayan Almanya’nın en büyük demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB), yurt dışından eleman alımına yöneldi. 2019 yılı sonunda yurt dışından işçi alımı için özel bir bölüm kuran DB, bugüne kadar 700’e yakın uzman ile sözleşme imzaladı. Bu bağlamda ağırlıklı olarak Tunus ve Mısır’dan makinistler, Türkiye’den ise elektronikçiler DB bünyesine katıldı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da konut sorunu uzun süredir çözülemiyor. Kira fiyatları vatandaşın canını acıtmaya başlarken, inşaatçılar da artan maliyetler ve bürokrasiden şikâyetçi. 2021’de iktidara gelen hükümet sorunu çözmek için yılda 400 bin sosyal konut üretme sözü verdi. Ancak 2024’ün sonuna kadar tamamlanması beklenen konut sayısı yaklaşık 200 bin.
#ALMANYAEkonominin başrolünde bir süredir para politikasını belirleyen merkez bankaları var. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranını 25 baz puan arttırmasından sonra bu hafta da gözler Türkiye, Amerika ve İngiltere merkez bankalarında olacak. Merkez bankaları bir tarafta enflasyon, diğer yanda zayıflayan ekonomiler nedeniyle ikilem içerisinde. Bu durum doğal olarak stagflasyon söylemlerini de beraberinde getiriyor.
#Avrupa Merkez BankasıFederal istatistik Dairesi, geçen hafta ekonomik verileri açıkladı. Buna göre; Almanya’da gayri safi milli hasılada ilk çeyrekte yüzde 0.3 düşüş, buna bağlı olarak da ekonomik durgunluk yaşandı. Bir önceki çeyrekte de benzer düşüşün yaşanması nedeniyle teknik olarak Alman ekonomisinin resesyona girdiği belirtildi.
#ABDSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Zaman zaman Ar-Ge ve inovasyondan bahsettiğimizde siyasi birtakım eleştiriler geliyor. Diyorlar ki; 'Siz sadece kendi belediyelerinizle, tırnak içinde söylüyorum 'Kendi yandaşlarınızla çalışıyorsunuz.' Emin olun; bu eleştirilerin tamamı haksız, gerçekle de alakası olmayan eleştiriler. Bu ülkede taş üstüne taş koyan kim varsa, bilsin ki; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onların yol arkadaşıdır" dedi.
#İzmirRusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Küresel Etki Konferansı (GIC 2022), önümüzdeki yıllarda eğitim alanında karşılaşılabilecek sorunlar, zorluklar, eğilimler ve yeni fırsatları tartışmak üzere 20 ülkeden 30’dan fazla uzmanı bir araya getirdi. Konferans 1 milyonu aşkın kişi tarafından izlendi.
#Rusya