Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IWF) verilerine göre dünyanın gelişmiş ülkelerinde büyüme devam ederken, Almanya gibi bir sanayi ülkesi 2022 yılının son çeyreği ile 2023’ün ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de küçülmeyi sürdürdü. Almanya’da Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) düşüş olurken, yüzde 0.3 küçülme yaşandı. Hindistan yüzde 6.1, Çin yüzde 5.2, Avrupa ülkeleri ortalama yüzde 4 büyürken, Almanya’da yaşanan bu duraklama ve resesyon tedirginlikleri artırdı. IWF’in bu verilerinin Almanya için bir şok olduğu belirtilirken, hükümetin ‘Kalorifer Yasası’ gibi tartışmalara değil, Alman ekonomisinin geliştirilmesine kafa yorması istendi.
DURUM ENDİŞE VERİCİ
Ifo kısa adıyla tanınan Münih’teki Enformasyon ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Clemens Füst, pandemi döneminden beri Alman ekonomisinin kendisini toparlayamadığını dikkat çekerken, durumun ‘alarm verici’ olduğunu söyledi. Üst üste 3 dönemdir küçülme yaşadığına işaret eden Füst, “Almanya, pandemiyi atlatamadan yaşanan enerji krizinin etkilerinden kurtulup kendisine gelemedi. Bunda hiç şüphesiz Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için faiz oranını artırması da etkin rol oynadı. Bu artış ekonomiyi frenledi. Şu anda tam bir resesyon yaşanmakta” dedi. Rusya’nın enerji sevkiyatını durdurmasından da Almanya’nın önemli ölçüde etkilendiğini belirten Clemens Füst, “Enerji fiyatlarındaki artış en çok kimya dalını etkiledi. Tabii otomotiv sanayisi de dönüşümden çok etkilendi” açıklamasında da bulundu. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in Almanya’nın yatırım ülkesi konumunu koruması için kafa yormasını olumlu bulduğunu belirtirken, iş insanlarının tam destek vermeyip çekimser davranmalarını da eleştirdi.
KENDİ KALESİNE GOL
CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, IWF’in verilerinin ‘alarm verici’ olduğunu belirtirken, bunun SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin yanlış politikasından kaynaklandığını söyledi. “Yanlış politikalarla hükümetin kendi kalesine gol atıyor” diyen Söder, ekonomik krizin atlatılması için hükümete zaman kaybetmeden, otomotiv, kimya, makine sanayiini canlandırmak için “Acil ekonomi programını devreye sokun” çağrısında bulundu. Markus Söder, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Habeck’i kast ederek, “Bizim yalnız iklim politikasına ağırlık veren bir İklim Bakanı’na değil, bir Ekonomi Bakanı’na ihtiyacımız var” dedi. CDU/CSU Federal Meclis Grubu Ekonomi Politikası Sözcüsü Julia Klöckner de, Almanya’da tam bir resesyon ve kapital kaçışı, refah kaybı yaşandığını belirtirken, “Hükümet ise yaz tatilinde” diyerek eleştiride bulundu.