Almanya’da uzun süredir üstünde tartışılan ‘aşı zorunluluğu’ bugün Federal Meclis oturumunda ele alınacak. Koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP’den 7 milletvekilinin hazırladığı taslak, 18 yaşından büyük herkesin aşı yaptırmasının zorunlu hale getirilmesini öngörüyor.
#Almanya Aşı ZorunluluğuTopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinUzun bir yaz tatili molasından sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne tekrar başlıyoruz. Sosyal güvenlik, sağlık veya bakım sigortası ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu köşede, Almanya’da uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri, günlük hayatımıza ilişkin tüyoları ve benzeri konuları okuyabileceksiniz. Siz değerli okurlarımızın kendilerini ilgilendiren konular hakkındaki görüş ve düşünceleri de bu köşede yerini bulmaya devam edecek. Tüm okurlarımıza merhaba diyerek yeni yayın döneminin hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.
#ALMANYAAlmanya, uzun bir aradan sonra koronavirüs kısıtlamaları olmadan bahar ve yaz dönemi geçirirken, kısıtlamalarla ilgili sesler de yükselmeye başladı. Dört eyalet, federal hükümete çağrı yaparak sonbaharda olası koronavirüs salgınına karşı yaz aylarında yasal tedbirlerin hazırlanmasını istedi.
#Almanyaİki yıl boyunca hayatlarımızı kâbusa çevirdikten sonra azalan vaka sayıları ve neredeyse biten ölümlerle birlikte adını artık çok zikretmemeye başladığımız koronavirüs acaba geri mi dönüyor? Almanya’dan gelen haberler hiç de iç açıcı değil…
#KoronavirüsAlmanya’da koronavirüs salgını gündemden düştükçe, aşı zorunluluğuyla ilgili yasal düzenleme de giderek gündemden kayboluyor. Başbakan Olaf Scholz ile Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın desteklediği 18 yaş üstü herkese aşı zorunluluğu getiren yasa teklifi, Meclis’te çoğunluk sağlanamayacağı gerekçesiyle çekilmişti. Ardından yasayı hazırlayan milletvekillerinin 50 yaş üstü aşı zorunluluğu için anlaşmaya çalıştıkları duyuruldu. Ancak şimdi de 60 yaş üstündekilere aşı zorunluluğu gündeme geldi.
#AlmanyaAlmanya’da organ bağışıyla ilgili bir dizi kolaylıklar getirildi. Mart ayında yürürlüğe giren yeni düzenlemeler kapsamında, organ bağışı konusunda kararsız olanları teşvik edecek yeni önlemler devreye giriyor. 16.03.2020 tarihinde Federal Alman Parlamentosu’nda onaylanan ve 01.03.2022’de yürürlüğe giren yeni uygulamaya göre, yeni Alman kimliği çıkarmak için başvuruda bulananlara, yetkili merciler tarafından organ bağışı ile ilgili bilgilendirme broşürünün yanı sıra otomatikman organ bağış kimliği de teslim edilecek.
#AlmanyaAlmanya’da uzun süredir tartışılan aşı zorunluğuyla ilgili yasa teklifi, Federal Meclis’in oturumunda ele alındı. Aşı zorunluluğuyla ilgili yasa konusunda koalisyon ortakları arasında da görüş ayrılığı var. FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki aşı zorunluluğuna tamamen karşı çıkıyor. Aşı zorunluluğuyla ilgili farklı yasa önergeleri bulunuyor. Yasanın ise nisan ayında Meclis’te oylanması bekleniyor.
#CDU/CSUFransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.
#Pandemi2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, bundan yaklaşık 3 ay önce, 8 Aralık 2021 tarihinde göreve başladı. Dünyanın Kovid-19 belasıyla boğuştuğu bir dönemde. Scholz, SPD’nin Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile hükümet kurma pazarlığı döneminde de hükümet kurulduktan sonra da sürekli aşı zorunluluğunu savundu. Ama bir türlü somut adım atmaya yanaşmadı. Topu hep Federal Meclis’teki tüm partilere attı.
#BundeswehrAlmanya’da mart ayında oylanması beklenen en tartışmalı konulardan aşı zorunluluğuyla ilgili ortaklar arasındaki çatlak giderek büyüyor. FDP’li Adalet Bakanı Marco Buschmann 18 yaş üstüne aşı zorunluluğunun anayasaya aykırı olacağını savunurken, SPD Meclis Grup Başkan Yardımcısı Dirk Wiese bununla ilgili birçok anayasa uzmanından görüş aldıklarını belirterek karşı çıkıyor. Yeşiller ise destek yasaya veriyor.
#AlmanyaBirçok ülkede maske zorunluluğunun kalkmasının ardından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki haftayı işaret etti. "Maskelerin ne zaman çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan sonra neler yapılacağını net bir şekilde ifade edeceğiz" diyen Koca'nın açıklamalarının ardından akıllara 'Maske kalkacak mı?' sorusu geldi. İstanbul'da eczacılar maske satışlarının pandeminin ilk günlerine kıyasla yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, 'Maskeyi kimse çıkarmasın' uyarısında bulundu. Vatandaşlar ise maske zorunluluğu konusunda ikiye ayrılmış durumda....
#İstanbulCovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#Koronavirüs