Kuruluş yılı 1907’e atıf yaparak Mannheim ve Alman Türk Çalışma ve Eğitim Enstitüsü e.V’ye (DTI) 1907 euro bağış yapan SV Waldhof (SVW) sosyal ve toplumsal hayatta karşılaşılan her türden ötekileştirme, sağ radikalizm, ırkçılık ve ayrımcılık gibi çağdaş toplum anlayışına uymayan düşünce, ön yargı, davranışla birlikte mücadele etmek, demokrasiye katılımı güçlendirmek ve demokraside çeşitliliği desteklemek için ‘Katıl ve Işık Yak Eylemleri’ projelerini başlatıyor.
#Alman Türk Çalışma Ve Eğitim EnstitüsüDarmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYAAralık ayının ilk haftası Mannheim’dan çok sayıda öğrenci ‘Katılmak Gönül İşi Eylemi’ne (Mitmachen Ehrensache) her yıl olduğu gibi bu sene de gönüllü olarak dahil oldu. Öğrenciler bu sene ilk defa Baden-Württemberg’den politikacılarla birlikte çalışma ve onların günlük faaliyetlerini yakından deneyimleme fırsatı buldu.
#AlmanyaSchleswig-Holstein Türk Toplumu’nun göçmen kökenli gençleri meslek eğitimine kazandırmak amacıyla yürüttüğü AIM (Meslek Eğitimi ve Uyum) ile AIM ÖD (Kamu Hizmeti Meslek Eğitimi) adlı projelerin süresi iki yıl daha uzatıldı. Schleswig-Holstein Meslek Eğitimi Enstitüsü Müdürü Jörn Kruger, dernek başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca’ya AIM ile AIM ÖD adlı projelerin iki yıl daha desteklendiğine dair belgeyi takdim etti.
#Schleswig-Holstein Türk ToplumuKültürün pek çok tanımı olsa da tanımların ortak paydasını “bir toplumun tarih boyunca yaptığı, ortaya koyduğu her şey” oluşturur. TDK kültürü, “Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin” şeklinde tanımlanıyor.
#Çeviri KitapBu başlığı attığımıza belki kızacak ama, Latif Çelik’in kayıp tarihimizin izlerini aramaya koyulduğundan beri ‘yoruldum’ dediğini duyan yok çevresinde. 1981 yılında çıktığı iki milletin ortak kültürel mirasını araştırma çalışmaları giderek sevda yüklü bir görev aşkına dönüşmüş onun için. Avrupa’nın ortasında kaybolmaya yüz tutmuş kültürel mirasın peşinde bir ömür koyan Latif Çelik, 200 bin kilometrelik heyacanlı bir yolculuğu “İnsanlığa hizmet için katlanıyorum” diyecek kadar mütevazi bir kişiliğin sahibi...
#Latif ÇelikAlman-Türk İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI), korona dönemindeki kriz ortamını fırsata çevirerek, Almanya ve Türkiye’den öğrencilerin katılımıyla dijital buluşmalar düzenledi. Dijital Sınıf Buluşması Projesi, Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya tarafından hibe almaya hak kazandı.
#DTİ’Den Dijital Sınıf Buluşması Projesi!Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmalarını başlatacaklarını ve Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi. Peki aya gitmek insanlık için ne anlama geliyor? Türkiye gerekli altyapıya sahip mi? İşte Türkiye'nin uzay macerasında merak edilenler...
#Aya Giden ÜlkelerTürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet Mete‘National Theater Mannheim’ (Mannheim Ulusal Tiyatrosu) (NTM) ve Deutsch-Türkisches Institut (Alman-Türk Enstitüsü) ortaklaşa gerçekleştirecekleri projeler ile şehre yeni göç eden öğrencilerin dil eğitimine ve Mannheim’da 60 yıllık misafir Türk işçiler konusuna odaklanıyor. İş birliğinin başlangıç noktası ve ilham kaynağı ise, 2018 yılında NTM’de prömiyeri yapılan ve en son Türkçe alt yazılı sahnelenen ‘İstanbul’ oyunu.
#Gülşah AlkayaTÜBİTAK’ın ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. 127 bilim insanı daha bu bahar ülkeye dönüyor. Göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek. Türkiye'te dönüp ülkenin önde gelen üniversitelerinde göreve başlayan akademisyenlerle görüştük; gurbetin fayda ve zorluklarını ve en çok neleri özlediklerini sorduk.
#TÜBİTAKCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi önümüzdeki dönemde tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceklerini belirterek, “İlme sevdalıysanız, ilim adamlarının önünü açacaksınız. Biz bunları yaparken eski dönemin bakiyesi bağnazlıklarla, kendi kültürüne husumeti çağdaşlık zanneden sömürge aydınlarıyla mücadele ettik” dedi. Erdoğan, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı dolayısıyla Beştepe’de düzenlenen anma programında özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriBeklediğim gibi klasik, ciddi, mesafeli hiç değiller. Tam tersine... Tatlı tatlı didişerek, sürekli birbirlerinin cümlelerini tamamlıyorlar. Bazen biri kızıyor, “Ya sen konuş ya ben konuşayım” diye... Öbürü mahcup bir çocuk gibi dudağını büküp önüne bakıyor, ama birkaç saniye sonra dayanamayıp yine araya giriyor. Bu sefer itiraz yok... Bülbül gibi şakıyarak bir cümleyi iki kişi bitiriveriyorlar. Biri özneyi, diğeri bağlacı, hoop diğeri yüklemi! Kelime kelime paslaşıp büyük bir kahkahayla finali yapıyorlar! Bu neşeli konçertoyu izlemekten lafa odaklanamıyorum bazen. Güher ve Süher Pekinel... Müziğimizin harika ikizleri... ‘Kadının Sesi’ özel sayımız için Pekinellerle buluştuk.. Kadınlığı, hayatı konuştuk; Cumhuriyet tarihimizin güzel notalarını hatırladık.
#Adnan SaygunDr. Latif Çelik’in, 300 yıllık Almanya geçmişi olan Türk kahvesinin kültürel izlerine yönelik çalışması, kitap olarak yayınlandı. Türk kahvesinin Almanya yansımaları, Würzburg’da ilk defa denenmesi ve sevilmesi, şarap üreticilerinin kıskanması ve Alman toplumundaki yerinin resimli bilgilerle anlatıldığı ‘300, Türk Kahvesinin Üçyüz Yıllık Almanya Yolculuğu’ adlı kitapta, konunun uzmanı saygın bilim insanları tarafından kaleme alınan makaleler de yer alıyor.
#Türk Kahvesi 300 Yıldır Almanya'daAlmanya’da hükümet, camilere dışarıdan imam gelmesin, imamlar burada yetişsin istiyor. Bu konu, Almanya’da yoğun bir tartışmaya dönüşüyor. Ama Almanya’da imam eğitimi talebi ne kadar gerçekçi? İslam cemaati temsilcileri, hükümetin, “İmamlar Almanya’da yetişmeli” talebini ne kadar ciddiye alıyor? İmamlık eğitimi masraflarını, yetişen imamların maaşlarını kim karşılayacak? Almanya’daki en büyük dini cemaat olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) sözcüsü Zekeriya Altuğ ile Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, Hürriyet gazetesinin bu konudaki sorularını yanıtladı.
#Avrupadan Haberler