Güncelleme Tarihi:
3 Aralık Pazar günü Almanya’da mesleki eğitimin sunduğu fırsatlar ve zorluklar hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere aralarında anne-babaların, gençlerin ve şirket temsilcilerinin yer aldığı yaklaşık 100 katılımcı Technoseum’da bir araya geldi. Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nün (DTI) davetinde gerçekleşen buluşmada, birçok şirkette özellikle MINT olarak adlandırılan matematik, enformatik, fen bilimleri ve teknik alanlarındaki yaşanan açık ve doldurulamayan mesleki eğitim pozisyonları konuşuldu. DTI Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan (SUNTAT) açılış konuşmasında eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaptı: “Bugünkü davetimizle sosyoekonomik alanda bir noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Derneklerimizin de dahil olduğu sivil toplum, halihazırdaki eğitim sistemini geniş yelpazedeki olanaklarla zenginleştiren, tamamlayan önemli bir aktördür. Bu buluşmanın tek seferlik bir etkinlik olmayıp gençlerin kariyerleri için ilham verici bir başlangıç noktası olmasını ve çalışan açığı bulunan mesleki eğitim pozisyonlarının doldurulmasına katkı sağlamasını umuyoruz.”
EĞİTİM SORUN DEĞİL!
DTI Müdürü Prof. Dr. Franz Egle, DTI’nin yürüttüğü ‘Ausbildung (k)ein Thema’ Projesi’nin (Eğitim sorun değil!) gençlerin henüz aşina olmadıkları meslekleri tanımaları için bir fırsat olduğunu belirtirken “Birçok boşluğun olduğu, açık mesleki eğitim pozisyonlarının sayısının arttığı olumsuz gelişme göz önüne alındığında, şirketleri gençlerle bir araya getirmek ve gençleri de şirketlerdeki çalışan sıkıntısı yaşanan bu mesleki pozisyonlarla buluşturmak için yeni fikirlere ve yollara ihtiyaç duyuruyoruz” dedi. DTI’nin, ‘Ausbildung (k)ein Thema’ kapsamında öğrencilerle gerçekleştirdiği birebir görüşmelerde ‘Ben kimim? Ne yapabilirim? Ne olmak istiyorum?’ sorularına yanıt aradığını belirten İş Piyasası Uzmanı Egle, “Öğrencilerin verdiği cevaplar doğrultusunda tek sayfalık, anlamlı kısa bir profil metni oluşturuluyor ve mesleki eğitim pozisyonlarına başvuru sıkıntısı çeken şirketlerin ortak kullanımına sunuluyor. İlgilenen şirketler daha sonra DTI aracılığıyla gençlerle iletişime geçip görüşmeye davet ediyorlar” diye konuştu.
‘DAHA FAZLA DESTEK GEREKİYOR’
Mannheim Belediye Başkanı Christian Specht, projenin sunduğu yenilikçi yönteme değinirken “Bu belediye olarak bizim de içinde bulunduğumuz vasıflı çalışan sıkıntısının üstesinden gelmemize yardımcı olabilir. Her şeyden önce eğitim seviyesi düşük ailelerden gelen gençlere daha fazla destek sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bunun da ancak okullar, şirketler, belediye ve DTI gibi sivil toplum kuruluşlarının gençlere kariyerleri hakkında ilham verme konusunda ortak çalışmasıyla mümkün olacağını ifade eden Specht, “Bu proje aynı zamanda Mannheim’ın dijitalleşme stratejisinin bir parçası olan MINT eğitim zincirimize de mükemmel bir şekilde uyuyor. Burada, dijital eğitim üzerine ders/okul dışı imkânları bir araya getiriyoruz ve öğrencileri dijital dünyanın gereksinimlerine hazırlıyoruz” dedi.
SUNTAT İKRAMLARI...
Oditoryumdaki konuşmaların ardından Rhein-Neckar Sanayi ve Ticaret Odası, İş Bulma Kurumu ve TECHNOSEUM temsilcileri çeşitli formatlarla katılımcılarla stantlarda bir araya geldiler. Tartışma ve sunumların moderatörlüğünü DTI e.V.’den Bahar Deniz ve Herbert Dechant üstlendi. Etkinlikte, T.C. Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, TECHNOSEUM Müdürü Prof. Dr. Andreas Gundelwein, Mannheim Türk Okul Aile Birliği Başkanı Raziye Börüş de ebeveynleri ve gençleri selamdılar. Etkinlik, Maruba-Das Gasthaus ve SUNTAT’ın ikramlarıyla, bilim ve teknolojiyi her yaştan ziyaretçiye erişilebilir kılan çok çeşitli interaktif sergiler ve etkinlikler sunan bir teknoloji ve çalışma müzesi olan Mannheim’daki Technoseum’un ev sahipliğinde gerçekleşti.