Çocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYAAlbayrak Innovation CEO’su Oğuzhan Albayrak, yüzde 80’e kadar varan enerji tasarrufuyla motorların aynı seviyede üretim yapabileceği yeni bir cihaz icat etti ve 28 Haziran’da bu cihazın patentini aldı. Albayrak, bilim insanlarının ‘asrın icadı’ olarak değerlendirdiği cihazın piyasaya sürülmesi için yatırımcı arıyor.
#ALMANYABaşkanlığını, Federal Meclis milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun (SPD) yaptığı ‘Deutsch-Türkische Gesellschaft e.V. (DTG) (Alman-Türk Toplumu), Berlin’de düzenlediği etkinlikte Türkiye’deki Yahudi Yaşamı’nı konu alan bir söyleşi akşamı gerçekleştirdi.
#Macit KaraahmetoğluAlmanya Başbakanı Olaf Scholz’un, kısa bir süre önce Çin’e resmi ziyaret düzenlemesinin ardından Çin adına casusluk faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle tutuklamalar gerçekleştirdi. Bir işadamı ve evli bir çift önceki gün tutuklanırken, son olarak aşırı sağcı parti AfD’nin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Maximilian Krah’ın bir ofis çalışanı casusluk suçlamasıyla tutuklandı.
#AlmanyaAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#Almanyaİstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Almanya’nın Giessen Üniversitesi ile iş birliğini geliştirmek için bir heyetle görüşmelere katıldı. Üst düzeyde ağırlanan Rektör Ak, Türk- Alman bilimsel iş birliğinin temellerini attıklarını söyledi.
#ALMANYATürk-Alman İlişkileri alanında ortaya koyduğu eserlerle karanlıkta kalan kültürel belgeleri günümüz insanlığıyla paylaşan Dr. Latif Çelik bu günlerde sürgün Almanların Türkiye’de doğan çocuklarıyla Türk ve Alman medyasında tekrar gündeme geldi. Dr. Çelik, “Tarih insanlığın ortak malıdır. Ama önce bilmek ve anlamak gerek” diyor...
#Clemens HozmeisterKarışımları bileşenlerine ayırmak amacıyla basit veya daha karmaşık yöntemler ile geliştirilen tekniklere kromatografi denilmektedir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu tekniğin birçok farklı türü bulunmaktadır. Laboratuvarlarda en çok kullanılan kağıt kromatografisi, gaz kromatografisi ve ince tabaka kromatografisidir. Bu yazımızda kromatografi nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır? Kromatografi çeşitleri ve yöntemleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KromatografiHücre, Arapça kökenli olan oda ve kapatılmış yer anlamlarını taşıyan bir kelime olarak bilinir. Bilinen ve görülen tüm canlıların yapısını meydana getiren ve canlıların canlılık özelliğini gösteren en küçük yapı birimi olarak tanımlanır. Hücre teorisi ise hayvanların ve bitkilerin yani yeryüzünde yer alan tüm canlıların bir ya da birden çok hücreden meydana geldiğini, bu hücrelerin sahip olmuş olduğu genetik bilgisinde, meydana gelen diğer hücrelere aktarıldığını savunan bir kuram olarak bilinir. Peki hücre teorisi nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDünyayı iki yıldır pandemi gölgesinde bırakan COVID-19, şimdi de Omikron isimli mutasyonuyla gündemde. Omikron hem dünyayı alarma geçirdi hem de salgının bitmesi yönünde umut verdi. Alman bilim insanları, Omikron’un COVID-19’u yok edecek mutasyon olabileceğini söyledi. Sonunda koronavirüs sıradan bir enfeksiyona mı dönüşüyor? Hürriyet, Bilim Kurulu üyelerine sordu...
#Omikronİngiltere'de üretilen ve ağırlıklı olarak bu ülkede kullanılan Kovid-19 aşısı AstraZeneca son günlerde ölüm haberleri ile gündemde. Geçtiğimiz günlerde 39 yaşındaki İngiliz model bu aşıyı olduktan sonra hayatını kaybetmişti. Bilim insanları aşı ve ölümler arasındaki bağlantıya ışık tutacak yeni bir açıklama yaptı.
#DünyaSon dakika haberler... 8. Türkiye-Hollanda (Wittenburg) Konferansı Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un eş başkanlıklarında çevrim içi düzenlendi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Şimdi Türkiye ile AB arasında yenilenen bir diyalog için bir fırsat penceremiz var" açıklamasını yaptı.
#ÇavuşoğluAvusturya hükümeti, marketlere maskesiz girmeyi yasaklayınca Alman bilim insanları, “Herkes takarsa sağlık çalışanları maske bulamayacak. Sadece hastalar maske takmalı” diye uyardı. Türk, İngiliz ve ABD’li uzmanlar da maske takmanın sağlıklı insanları koronavirüsten koruyucu özelliğinin olmadığında hemfikir.
#GazetehaberleriAlman bilim insanları, kemik kırılmaları ve doku kaybıyla sonuçlanan yaralanmalara karşı özel bir 3 boyutlu (3D) yazıcı geliştirdi. Bu özel cihazda özellikle astronotların kendi doku örneklerinden kemik ya da dokuları üretilip, yaralanmalarda hayatta kalmaları sağlanabilecek.
#AstroyazıcıDr. Latif Çelik’in, 300 yıllık Almanya geçmişi olan Türk kahvesinin kültürel izlerine yönelik çalışması, kitap olarak yayınlandı. Türk kahvesinin Almanya yansımaları, Würzburg’da ilk defa denenmesi ve sevilmesi, şarap üreticilerinin kıskanması ve Alman toplumundaki yerinin resimli bilgilerle anlatıldığı ‘300, Türk Kahvesinin Üçyüz Yıllık Almanya Yolculuğu’ adlı kitapta, konunun uzmanı saygın bilim insanları tarafından kaleme alınan makaleler de yer alıyor.
#Türk Kahvesi 300 Yıldır Almanya'da