Aliterasyon hem manzum hem de mensur eserlerde kullanılan bir söz sanatıdır. Latincede "alliteration" şeklinde yazılan sözcük, harf anlamına gelen ''litera'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu söz sanatında genellikle sessiz harflerle başlayan heceler, farklı kelimelerle tekrarlanır. Örneğin ''dün gece büyük bir hadise hasıl oldu'' cümlesinde ''ha'' sesleri tekrarlanarak aliterasyon yapılmıştır. Aliterasyon nedir? Nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#AliterasyonDivan edebiyatı, 600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca etkisi sürdürmüş, ancak 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda başta Servet-i Fünun olmak üzere birçok edebiyat akımı kurulmuştur. Edebiyat-ı Cedide adıyla da bilinen Servet-i Fünun yazarlarını ve özelliklerini detayları ile derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimDuyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır. Fıkra, makale ve deneme gibi yazılarda ise düşünceyi geliştirme yollarına yer verilir. Edebi metin nedir, özellikleri ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebi Metin Nedir?Edebiyatta sık sık kullanılan asonans, mısra içerisinde ya da komşu mısralar aralarında bir ahenk ile birlikte tekrar eden ünlülere verilen ad olarak bilinir. Ünsüzler ise aliterasyon olarak adlandırılır ve bu şekilde bilinir. Aliterasyon ve asonansın iç kafiye, yarım kafiye, ünsüz kafiyesi ve ünlü kafiyesi, cinas, seci gibi kelimeler ile birlikte tanımlanmaz. Aliterasyon da buna eşlik eden ve ünsüzlerin tekrarı ile oluşan bir kavramdır. Şiirde ya da metinde bir arada kullanıldığı zaman uyum ve ahengi meydana getirdikleri bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Asonans Nedir Nasıl Bulunur?Söz sanatları; güzel konuşmak ve yazmak, anlamı güçlendirmek ve etkiyi artırmak için kullanılmaktadır. Edebiyatçılar tarafından sık sık başvurulan bu sanatlara edebi sanat adı da verilmektedir. Peki, söz sanatları nelerdir ve bunlara hangi örnekler verilebilir? İşte söz sanatları hakkında detaylı konu anlatımı ve örnekler.
#Söz Sanatları Nelerdir?Bir grup anonim feminist aktivistten oluşan ‘Guerrilla Girls’, 1985 yılında kuruldu. Her bir üyesi bir kadın sanatçının ismini kendine mahlas edinerek sanat pratiğine devam eden Guerrilla Girls, kamusal alanda goril maskeleri takarak kimliklerini gizliyor. Sanat, sinema, politika ve kültür çalışmalarındaki cinsiyet ayrımcılığını, ırkçılığı ve yozlaşmayı çeşitli posterlere, pankartlara, sticker’lara, billboard’lara, projeksiyonlara ve birtakım başka kamusal projelere dönüştürüyor. Xavier Arakistain ve Nayia Yiakoumaki’nin eşküratörlüğünde ‘Avrupa’da Durum Daha mı Vahim?’ adını taşıyan sergileriyle ilgili Guerilla Girls ile konuştuk.
#Kitapsanat