Türkçe Alfabe ve harfler dilimizin temelini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde en çok konuşulan beş dil arasında bulunan Türkçe birçok yabancı tarafından öğrenilmek istenmektedir. Özellikle alfabenin yazılışını öğrenmek pek çok yabancı için iletişimde son derece önemli olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişinin aklına Alfabe öğreniyorum - Alfabe nedir ve Türk alfabesi kaç harf? Türkçe Alfabe harfleri sırası ve tablosu nedir? İşte, alfabe ve harfler için detayları derledik.
#AlfabeÜnlü sesli harfler, sesli harfler olarak tanınmaktadır. Bunlar da ünlü sesli harfler ve ünsüz sesliler olarak ayrılmaktadır. Türkçe alfabe, 29 harften oluşmaktadır. Bunlar arasında 8 sesli harf 21 de sessiz harf bulunmaktadır. Türkçe dilinde bütün kelimeler bu harfler yardımıyla kurulabilmektedir. Ünlü sesli harfler nelerdir ve hangileridir? Alfabemizde ünlü sesli harfler konusunda merak edilen tüm detaylar.
Kiril alfabesi Latin alfabesinden tamamen farklı bir alfabedir. Genel olarak çok farklı yazımları vardır. Okunuşları da buna bağlı olarak biraz daha kulağa farklı gelmektedir. Bu nedenle Kiril alfabesi nedir, kaç harften oluşur gibi soruları sizler için derledik.
Alman alfabesi, Almanca dilinin yazımı için kullanılmakta olan bir alfabe olma özelliğine sahiptir. Almaca yazımı için kullanılmaktadır. Alman alfabesi hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler olabilmektedir. Alman alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Almanca alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Arap Alfabesi 7. yüzyılın sonlarına doğru kullanılan ve merkezi Orta Doğu olan geniş bir alana yayılma olasılığı olan bir dildir. İslam dininin benimsendiği ve kullanıldığı bölgelerde kabul görmüş bir alfabedir. Dünyada en çok kullanılan 2. alfabe sistemi olarak bilinir. Arapça dili ise günümüzde pek çok yerde kullanılmaktadır.
Bulgarlar tarafından konuşulmakta olan bir dilini varlığı söz konusudur. Dünya üzerinde konuşulan tüm dillerde olduğu gibi Bulgarca dilinin de sahip olduğu bir alfabenin varlığı söz konusudur. Sizin için Bulgar alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Bulgarca alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası konu başlıklarını ayrıntıları ile derledik.
Çin Alfabesi Çin Halk Cumhuriyeti tarafından rağbet görmüş ve Çin halkı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu alfabenin tarihi milattan önce 12. yüzyıla kadar dayanır. 3500 yıllık bir geçmişi olan bu alfabe, diğer alfabelere nazaran daha zordur. Kelimeleri simgeleyen karakterleri ile birlikte harfler yan yana gelerek bir kelime meydana getirmez. Çincenin öğrenilmesi zor olduğundan dolayı 1958 yılında Çin Alfabesinde bulunan tüm harfler Latin Alfabesine uyarlanmıştır. Böylelikle Pinyin oluşturulmuş ve Çin Halkı Cumhuriyeti tarafından kullanılmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ermeni alfabesi çok fazla bilinen bir dil değildir. Ermenistan' da gazetelerde veya kiliselerde kullanılan bir dil olarak bilinir. Ermeni alfabesi ile bilgi edinmek isteyen kişiler için bazı soruları cevaplandırdık. Ermeni alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Ermenice alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Fransız alfabesi, Roma İmparatorluğunun ana dili olan Latincenin devamı şeklinde olan bir alfabedir. Bu alfabe, 26 harften meydana gelmektedir. Sesli harflerde 4 aksan, sessiz olan harflerde ise bir aksan işareti bulunur. Fransa, Kanada benzeri ülkelerin resmi dili olarak bilinir ve bunun yanı sıra pek çok ülkede konuşulan bir dildir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Alfabeler, tarihler boyunca dil bilimin en önemli ana yapıtaşlarını oluşturmuştur. Dünyada bulunan pek çok medeniyet geçmişten günümüze kültürlerini ve çeşitli alanlarda yaşadıkları olayları ve gelişimlerini alfabeleri ile yeni nesillere aktarma imkanı kazanmıştır. Bu kıymetli ve üzerinde çalışılan eserlerden biri de Gürcü alfabesi. Gürcü alfabesine ilişkin tüm merak edilenler Gürcü alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Gürcüce alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası hakkında bilgileri derledik.
Hindistan’ın geçmişten günümüze kendine özgü kutsal ve antik dil topluluğu yazınsal hayatta farklı alfabeler kullanmıştır. Bu alfabeler çok eski çağlardan bugünlere ulaşmış ve şimdiki halini almıştır. Hintçe alfabe veya Hint alfabesi, Hindistan’ın kullanmakta olduğu alfabeye verilen genel addır. Bu alfabenin kullanılma nedeni diğer pek çok ülkeye ait alfabede olduğu gibi konuşma amaçlıdır. Daha önce konuşmanın işaretlerle yapılması ve yazınsal hayata taşınamaması bir alfabe ihtiyacını doğurmuştur. Bugün sizler için Hint alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Hintçe alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası hakkında bilgileri derledik.
Her milletin kullandığı bir dil ve alfabe vardır. İbrani alfabesi de yaygın olarak kullanılan alfabelerden biridir. Her alfabenin olduğu gibi bu alfabenin de kendine özgü farklılıkları bulunuyor. İbrani alfabesinin harflerini, özelliklerini öğrenip detayları ile derledik.
İspanyolca, İngilizce ve Almancadan sonra dünya genelinde en çok konuşulan Avrupa dillerinin başında geliyor. Batı Avrupa dışında birçok Güney Amerika ülkesinin resmi dili İspanyolcadır. İspanyol alfabesinin özellikleri nelerdir? Harfleri nasıl yazılır ve okunur? Merak edilen tüm soruları detaylı bir şekilde derledik.
Japon alfabesi, Japonya'nın resmi dili olarak bilinmekte olan Japoncanın yazıldığı alfabedir. Japonca öğrenmek isteyen kişiler öncelikli olarak Japon alfabesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Japon alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Japonca alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası hakkında bilgiler nelerdir? Japon alfabesi hakkında detaylı bilgileri derledik.
Alfabeler bir milletin kültürünü yansıtan yegane unsurlardan birisidir. Bir millet alfabesi ile var olur. İletişimi, konuşma dilini alfabesi aracılığı ile sağlar. Alfabe denilen şey ise harfler den oluşan bir topluluktur. Her milletin de kendisine ait bir alfabesi bulunur. Kore alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Korece alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Antik Roma döneminden bu yana kullanılmakta olan Latin Alfabesi, 29 harften oluşur. Bu harflerden 8 tanesi ünlü, 21 tanesi ünsüzdür. Uzun yıllar boyunca Asya kıtasında, Türk devletleri tarafından kullanıldığı için Türk alfabesi adıyla da bilinir. Latin alfabesi kaç harften oluşur ve bu harflerin özellikleri nelerdir? Örnek kelime ve cümlelerle derledik.
Yunan Alfabesinin kökeni MÖ 8. yüzyıla kadar uzanır. Bu eski ve köklü alfabenin kullanımı ve özellikleri pek çok insan için merak konusu olmaktadır. Peki Yunan alfabesi nedir, kaç harf ve özellikleri nelerdir? Yunanca alfabe harfleri yazılışı, okunuşu ve sırası nedir? Yunan alfabesiyle ilgili merak edilenleri derledik.
Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılar düzenleyen ve banka soygunlarını gerçekleştiren NSU terör örgütü davasında mahkeme, tutanak tutulmasına izin vermedi. Ancak dört gazeteci, NSU davasındaki her sözcüğü bir bir not etti. Tarihi belge değerindeki notlar şimdi beş cilt halinde kitap olarak yayınlandı.
#AlmanyaÖSYM, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiyesine rağmen saat 9.45 mağdurlarının talebini reddetti. ÖSYM Yönetim Kurulunca, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) yönelik tavsiye kararına ilişkin, "Sınav binasına kılavuzda ilan edilen zamanda gelmiş ve sınavla ilgili tüm kurallara riayet etmiş olan adayların herhangi bir mağduriyete uğramasına yol açmadan yeni bir sınavın yapılması mümkün değildir" değerlendirmesi yapıldı. ÖSYM'nin değerlendirmesinde, '15 dakika kuralının devam edeceği belirtildi.
#ÖSYMTürk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mert, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine girmeyeceğini belirterek, “34 harfli ortak alfabedeki 5 harf, Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıOrtak Türk Alfabesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Türk Alfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiOrtak Türk Alfabesi Projesi ile ilgili önemli adım atıldı. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Ortak Türk Alfabesi ile ilgili bildiri yayımlamasının ardından, Ortak Türk Alfabesi harfleri ve okunuşu gündeme geldi. 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi bildirisinde temel Latin alfabesinde bulunmayan sesleri doğru bir şekilde temsil etmek için özel karakterlerin dahil edilmesinin gerekliliğini kabul ederek bu işaretlere yönelik standart bir yaklaşım üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi. 34 harfli Ortak Türk Alfabesi, Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Peki, Ortak Türk Alfabesi nedir, ne zaman kullanılacak? Ortak Türk Alfabesi'nde kaç tane harf var? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Ortak Türk Alfabesi“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeDünya Öğretmenler Günü 5 Ekim’de kutlanıyor, peki biz niye bu kutlamayı 24 Kasım’da yapıyoruz? Sanırım bu soru pek çok kişinin aklına gelmiştir. Dilerseniz zamanın getirdiklerine bakarak bu sorunun cevabının izini sürelim. Dünya Öğretmenler Günü; eğitimcilere olan şükran borcunun ifade edilmesi, çalışmalarının hakkının teslim edilmesi ve kişisel, mesleki gelişimlerine destek olunmasının sağlanması amacıyla 1994 yılında kutlanmaya başlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında imzalanan bir sözleşmeyle hayata geçirilen bu düzenlemenin kökleri adı geçen iki uluslararası kuruluşun 1966 yılında yayımladıkları bir tavsiye kararına dayanıyor.
#Konuk Yazar