Güncelleme Tarihi:
Kiril alfabesi günümüzde farklı ülkeler tarafından kullanılır. Bunun yanında oldukça eski bir tarihi bulunur. Yaklaşık 9. yüzyıldan beri kullanılan bir alfabedir. Rusçada da kullanılması sebebi ile en çok bu dil ile özdeşleştirilen bir alfabedir. Ancak çoğu Slav ülkesinde de Kiril alfabesinin kullanıldığı bilinmektedir.
Kiril Alfabesi Nedir?
Kiril alfabesi pek çok ülkede kullanılır. Rusya, Sırbistan ve Bulgaristan'da resmi olarak Kiril alfabesi kullanılmaktadır. Yazılışı bakımından Latin alfabesinden farklıdır. Şekillerinde de farklılıklar bulunur. Harflerini bakıldığı zaman genelde küçük resimlere benzetilmektedir.
Kiril alfabesi okunuşu ve fonetiği açısından da farklılık göstermektedir. Çok yaygın olmamakla birlikte çeşitli ülkelerde bu alfabe kullanılır Bu ülkeler;
Makedonya
Kırgızistan
Moğolistan
Ukrayna şeklinde sıralanabilir.
Kiril alfabesi oldukça özgün bir alfabe olması ile de bilinmektedir. Tamamen farklı alfabelerden oluşur. Yani herhangi bir alfabeden bulunan harflere benzeyen harfler bulundurmamaktadır. bu sebeple de zaman içerisinde en az değişime uğramış olan alfabelerden biri de Kiril alfabesidir.
Kiril Alfabesi Kaç Harf?
Kiril alfabesinde, Latin alfabesindeki kadar fazla harf yer almaz. Bu alfabede toplamda 33 adet harf vardır. Bu özelliği ile pek çok alfabeden daha fazla harf olduğunu söylemek mümkündür. Kiril alfabesinde bulunan 33 adet harfin 10 tanesi ünlü harf özelliği taşır.
Sesli şekilde söylenen Kiril alfabesinde fonetik çok zor olabilmektedir. Kiril alfabesinde bulunan 33 harften 21 tanesi sessiz harf konumundadır. Bu alfabedeki sessiz harf sayısı çoğu alfabedekine göre çok daha fazladır. Bunun yanında Kiril alfabesinde sesli ve sessiz harf dışında farklı yapıda olan harfler de bulunur. Bu yapıda ise iki tane harf vardır. Bu harflere ise tonlama harfi ismi verilmiştir. Bu durum çoğu alfabede olan bir durum değildir.
Kiril Alfabesi Özellikleri Nelerdir?
Kiril alfabesi tarih boyunca farklı türlerde kullanılmıştır. Geçmişe bakıldığında toplamda 20 değişik Kiril alfabesi görmek mümkündür. Bu sebeple günümüzde kullanılan alfabeler arasında en fazla çeşidi olan Kiril alfabesidir. Bunun yanında tarihte Kiril alfabesini kullanmış olan çeşitli Türk devletleri de bulunmaktadır. Ancak Türk devletleri Kiril alfabesini kendi istekleri ile değil zorlama ile kabul etmişlerdir.
Kiril Alfabesi Harfleri Nasıl Yazılır ve Okunur? Rusça Alfabe Harfleri Yazılışı ve Okunuşu
Kiril alfabesi yazılış olarak da Latin alfabesine benzememektedir. Ancak bazı harfler, Latin alfabesindeki harflere görünüşü bakımından benzerlik gösterebilmektedir. Bu alfabe Türkçe okunuşları sebebi ile Rusçada sorun teşkil eden bir durum olabilmektedir.
Kiril alfabesi yazılışı şu şekildedir;
A a-(A)
Б б-(B)
В в-(V)
Г г-(G)
Д д-(D)
Е е-(YE* ya da E)
Ё ё-(YO* ya da Ö)
Ж ж-(J)
З з-(Z)
И и-(İ)
Й й-(Y)
К к-(K)
Л л-(L)
М м-(M)
Н н-(N)
O o-(O)
П п-(P)
P p-(R)
C c-(S)
Т т-(T)
У у-(U)
Ф ф-(F)
X x-(H)
Ц ц-(TS)
Ч ч-(Ç)
Ш ш-(Ş)
Щ щ-(ŞÇ klasik Rusça-ŞŞ günümüzde edebi Rusça)
ъ-(Sert işaret)
ы-(I)
ь-yumuşak işaret
Э э-É(kapalı e)
Ю ю-(YU* ya da Ü)
Я я-(YA* ya da Ä -açık E)
Kiril Alfabesi Harfler Sırası
Kiril alfabesi hep aynı sırada yazılır ve okunur. Ancak eski Kiril alfabesindeki harfler de bu sıraya dahil edilmektedir. Yukarıdaki sıra alfabelerindeki harf sırasıdır.