2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken İngiltere'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Aşı olanların dahi enfekte olma riski bulunduğunun altını çizen İngiliz profesör Tim Spector, 2 semptoma dikkat çekti...
#Koronavirüsİngiltere'de üç kez aşı yapılmış insanlardan alınan kan örnekleri ile yapılan araştırma koronavirüsün Omicon varyantının yeniden enfeksiyona karşı bir bağışıklık sağlamadığını buldu. Araştırma artan enfeksiyon vakalarını açıklamaya yardımcı olurken aşı çalışmalarının da önünü açabilir.
#KoronavirüsKasım ayında yeni rapor edilen hemen hemen tüm enfeksiyonlar, Delta kaynaklıydı. Şimdilerde ise varyant, dominasyonunu Omicron'a devretmiş durumda. Öyle ki ABD’de her 1000 vakadan 1’i Delta varyantını taşıyor. Ama az da olsa Delta bazı ülkelerde yayılımını sürdürüyor. Peki Delta hala insanlık için tehlike arz ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ABD'den flaş açıklamalar geldi. Salgın konusunda ülkenin en yetkili ismi olarak gösterilen Dr. Anthony Fauci daha tehlikeli yeni varyantların ortaya çıkabileceğini belirtti ve çok konuşulacak bir Omicron açıklamasına imza attı.
#KoronavirüsEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#Prof. Dr. Meltem Işıkgöz TaşbakanEge Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, 'Omicron' varyantının etkisiyle artan Covid-19 vakaları sonrası yoğun bakım servislerinde, geçen yıla kıyasla yarı yarıya artış olduğunu söyledi. Son günlerde grip (influenza) vakalarında artış olduğuna da dikkat çeken Taşbakan, "İki virüsün bir arada olduğu hastalarımız var. Böyle durumlarda hastalık biraz daha klinik, daha ağır seyredebiliyor" dedi.
#OmicronOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsCovid-19'un en yaygın belirtilerini şimdiye kadar şiddetli öksürük, yüksek ateş, tat/koku kaybı ve nefes darlığı olarak biliyorduk. Ancak yeni varyantlarla beraber yepyeni belirtiler de ortaya çıkıyor. Dominant varyant olma hızında ilerleyen Omicron'un semptomları ise deltadan daha farklı. Peki insanlar yeni semptomları ayırt edebiliyor mu ve en önemlisi bu semptom değişimi pandemi sürecini nasıl etkiliyor?
#KoronavirüsGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#KoronavirüsDünya koronavirüs salgınıyla savaşmaya devam ederken ortaya çıkan yeni varyant Omicron herkesi alarma geçirdi. Yeni varyanta verilen ismin nasıl ve neden seçildiği merak uyandırırken dünyanın dört bir yanındaki komplo teorisyenleri bu ismin anlamını bulduklarını iddia etti. İşte sosyal medyada hızla yayılan bu akılalmaz teori...
#OmicronDünyada baskın varyant olan Delta'nın alt gruplarından biri bilim insanlarını alarma geçirdi. AY.4.2 mutasyonunun Delta varyantından çok daha tehlikeli olduğu öne sürülüyor. Peki AY.4.2 hakim varyant haline gelebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsVirüsler, çoğalmaları sırasında meydana gelen mutasyonlar sonucunda sürekli değişirler. Bazen bu değişikler sonucunda yeni varyantlar meydana gelir. COVID-19 pandemisinin başından beri alfa, beta, gama ve delta gibi birkaç önemli SARS-COV2 varyantı meydana geldi. Delta varyantı ilk defa Hindistan’da tespit edilmiş ve hızlıca tüm dünyada baskın varyant haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı ülkemizde de delta varyantı oranının %90’ı geçtiğini bildirmiştir. Delta varyantı ile ilgili olarak çok ağır hastalığa neden olduğu ve aşıların etki etmediği ile ilgili endişeler gündeme gelmiştir.
#Delta VaryantıEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu VaryantıKoronavirüs salgınında sıkı tedbirler ve aşılarla vaka artışının önüne geçmeye başlayan dünya yeni ortaya çıkan varyantlarla sarsılmaya devam ediyor. Delta, Alfa, Beta derken şimdi de Mu varyantı korku yaratıyor. DSÖ'nün 'endişe verici' dediği varyant farklı ülkelerde aynı anda ortaya çıkmaya başladı...
#Mu VaryantıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün yeni bir versiyonunu varyantlar listesine ekledi. Adı B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı…Ne kadar tehlikeli, hangi ülkelerde görülüyor, aşılara karşı daha mı dirençli, ülkemizde görüldü mü? İşte 8 SORU 8 YANIT...
#Mu Varyantıİlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs varyantlarıyla gündemdeki yerini koruyor. Son olarak İmmünolog Profesör Doktor Sai Reddy, 'Kovid-22' olarak adlandırdığı yeni bir varyantın dünyaya hakim olan Delta'dan daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı. Peki, Covid- 22 nedir?
#Covid 22 Nedirİzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye'deki farklı illerde henüz kesinliği tam sağlanamasa da tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını söyledi. Çamlı, İzmir'de tanımlanamayan grubun başlangıçta yüzde 20'lerde iken son günlerde yüzde 40'lara kadar yükseldiğini kaydetti.
#İzmirDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili İmmünolog Profesör Doktor Sai Reddy'den çok konuşulacak bir açıklama geldi. Reddy, 'Kovid-22' olarak adlandırdığı yeni bir varyantın dünyaya hakim olan Delta'dan daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.
#DünyaBeta varyantı belirtileri, varyantın bazı ülkelerde görülmesi ile gündeme geldi. Mevcut Kovid aşılarının Beta varyantına karşı ne kadar koruyucu olduğu bilim insanları tarafından araştırılırken, bu varyant, 501.V2 ya da B.1.351 olarak da biliniyor. Beta varyantı, Delta ve Alfa'da olduğu gibi, "endişe verici varyantlar" arasında yer alıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Beta varyantı nedir? sorusu merak edilen konulardan oldu. Peki, Beta varyantı hangi ülkelerde var? İşte, Beta varyantı belirtileri ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Beta Varyantı NedirPandeminin bir buçuk yılı aşkın süredir devam etmesi sebebiyle hayatımıza giren yeni kelimelerden biri de varyant oldu. Özetle varyant, virüsün mutasyona uğramış haline deniyor. Şu ana kadar gelişen mutant virüslere karşı PCR tanı kitleri ve aşıların etkisi hâlâ güçlü. Ancak Dr. Sevgi Salman Ünver “Virüs için, bulaştığı her insan mutasyon geçirmek için bir şanstır. Tam da bu nedenle hızlı, yaygın ve etkin bir aşılamayla virüsün şansını azaltmak gerekir” diyor.
#Gazetehaberleri