Yapay Zekâ Politikaları Derneği’nin (AIPA), ‘Afet ve Dijitalleşme: Akıllı Şehirler’ araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı. İstanbul’da yüzde 95.7, İzmir’de yüzde 97 ile deprem risk algısı yüksek çıkarken Ankara’da bu oran yüzde 71.6 oldu. ‘Güvenli il’ bilinen Ankara için oranın yüksek çıkmasında, yaşanan büyük deprem felaketinin etkili olduğu belirtildi.
#Yapay Zekâ Politikaları DerneğiAKUT tarafından geliştirilen 'Güvendeyim' uygulaması, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen, İstanbul ve Ankara'da da hissedilen 5.9'luk depremin ardından merak konusu oldu. SMS bilgilendirmesiyle çalışan sistem, konum bilgisini belirlenen kişilere gönderiyor. Peki AKUT Güvendeyim uygulaması nedir, nasıl kullanılır? İşte Güvendeyim uygulaması hakkında bilgiler
#AKUT GüvendeyimDeprem, tsunami gibi doğal afetler Türkiye'de olduğu gibi dünyanın hemen her noktasında görülebiliyor. Ancak bu tip durumlara karşı bir yandan önlem almaya çalışırken diğer yandan bu yönde geliştirilen kullanışlı uygulamalar da bulunuyor. İşte telefonlarda bulunması gereken deprem uygulamaları...
#EkstrateknohayatAKUT Güvendeyim uygulaması, İzmir'de meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme geldi. Deprem ve doğal afetler sonrasında telefon şebekelerinde yaşanan yoğunluktan dolayı, AKUT güvendeyim uygulamasını geliştirdi. Olası afet durumlarında, AKUT Güvendeyim uygulamasıyla 5 kişiye harita üzerinde yer bildirimi yapılıyor. Peki, AKUT Güvendeyim uygulaması nasıl indirilir? İşte, AKUT Güvendeyim uygulaması indirme ekranı.
#AKUT Güvendeyim İndirHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremDeprem olasılığını birkaç dakika önceden hissettirebilen, acil durumlarda yakınlarınıza kısa mesaj göndererek iyi olduğunuzu haber veren ve yerinizi bildiren, internetsiz ortamlarda iletişim kurduran uygulamalar hızla artıyor. Bunlardan en az birini indirip, olası felaketlerin üstesinden gelebilirsiniz.
#DepremElazığ depremi sonrası AKUT Güvendeyim uygulaması merak konusu oldu. Deprem veya doğal afet sonrası kullanılan uygulamada Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında tanımladığınız 5 kişiye, olası bir afet durumunda kısa mesaj gönderiliyor. Peki, Güvendeyim uygulaması nedir? AKUT Güvendeyim uygulaması nasıl indirilir? İşte, Güvendeyim uygulamasıyla ilgili merak edilen bilgiler.
#AKUT Güvendeyim UygulamasıAKUT tarafından geliştirilen 'güvendeyim' uygulaması meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlar tarafından detayı merak edilen konular arasında yer alıyor. SMS bilgilendirmesi olarak çalışan sistemde 5 telefon numarasına kadar ekleme yapılabiliyor. Peki Akut Güvendeyim uygulaması nedir, nasıl kullanılır?
#AkutGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremTürkiye coğrafi konumu ile dünyanın en önemli deprem kuşağında yer alan ülkeler arasında bulunuyor. Bu gerçek zaman zaman yaşanan şiddetli sarsıntılarla kendini acı bir şekilde hatırlatıyor. Travmatik ve hayati risk yaratan bir depremin ortasında kalan insanlarda ise geçici ya da kalıcı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. En sık görülen rahatsızlıkları ise akut ve travma sonrası stres bozukluğu oluşturuyor.
#Deprem Korkusuİzmir’de meydana gelen deprem tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve doğal afetlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini hepimize bir kez daha hatırlattı. Peki, elimizden düşürmediğimiz mobil cihazlarımızın böyle zamanlarda hayat kurtarabilecek araçlara dönüşebileceğinin farkında mısınız?
#Şinasi Furkan Avcıİzmir 6.6 büyüklüğünde sallandı ve ülkenin gündemi deprem oldu. Yaşanan büyük acı karşısında tüm ülke tek yürek olurken, bir yandan da alınacak önlemler araştırılmaya başladı. Bu noktada ise akıllı telefonlar ön plana çıkıyor. İnternetsiz mesajlaşmadan, cep telefonundan düdük sesi çıkarmaya, sesli mesajdan yer bildirimi gönderimine kadar cep telefonuna kolaylıkla indirilebilecek birçok uygulama bulunuyor.
#GazetehaberleriAKUT Genel Başkanı Recep Şalcı olası bir afet anında kullanıcıların bulunduğu konumu ve güvende olduklarını, kısa mesaj ile daha önceden belirlenen 5 kişiye gönderen 'Güvendeyim' uygulamasını, Elazığ depreminden sonra 700 bin kişinin daha indirdiğini, uygulamayı 1 milyon 200 bin kişinin kullandığını söyledi.
#KocaeliGEÇTİĞİMİZ Eylül ayında İstanbul, 5,8 şiddetinde bir deprem ile sarsılırken cep telefonu şebekelerinin birçoğu saatlerce kullanılamaz hale geldi. 2 Aralık'ta ise Uludağ'da yürüyüşe çıkan 2 dağcının kaybolduğu haberi geldi. 1996 yılında kurulan Türkiye'nin arama kurtarma konusundaki ilk sivil toplum örgütü AKUT ise kullanıcıların bulunduğu konumu ve güvende olduklarını kısa mesaj ile 5 yakınının cep telefonuna bildiren bir uygulama geliştirdi. Güvendeyim isimli uygulama iOS ve Android uygulamalarda kullanılabilirken, internetin olmadığı noktalarda bile konum bilgisi verebiliyor.
#Haber