Takvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETTeknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASASon dönemde herkes yapay zekâdan özellikle de ChatGPT'den bahsediyor. Peki geleceği değiştireceğine kesin gözüyle bakılan ChatGPT'nin ardındaki beyin kim? İşte birbirinden ilginç ayrıntılarla OpenAI'ın genç CEO'su Sam Altman...
#Sam AltmanHuawei’nin MateBook serisine yeni modeller gelmeye devam ediyor. Serinin en hafif akıllı amiral gemisi olma özelliğine sahip olan yeni MateBook X Pro bu yayında konuğumuz olacak. Hem tasarım tarafında hem de güçlü donanımıyla öne çıkan yeni MateBook, dizüstü bilgisayar pazarında Huawei’yi bir adım daha öteye taşıyacak gibi görünüyor.
#Sponsorlu İçerikBEYİN sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, cep telefonu kullanırken sabit pozisyonda aşağı doğru bakmaktan veya konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya binen yükün arttığına dikkat çekti. Kas spazmlarının yanında disklerde bozulmaların da arttığını ifade eden Korkmaz, sürekli yorulan omurga alarm vermeye başladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, teknolojiyi kullanırken boyun ve sırt sağlığını korunması için tavsiyelerde bulundu.
#120'nci yüzyılın en üstün zekâlı insanlarından biri, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız aramızdan ayrıldı. Birkaç hamleyi doğru yapsa bugün teknoloji denince akla ilk gelecek isimlerden biri olabilecek Sör Clive Sinclair'i biraz daha yakından tanımak istemez misiniz?
#Clive SinclairBaykar Teknik Müdürü ve T3 Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada büyük bir hayalin gerçek olduğunu belirtti. Bayraktar, "Akıncı’dan elde ettiğimiz tecrübeler ile yine muharebede devrim olacak, kısa pistli uçaklara kalkış ve iniş yapacak insansız hava araçları projemize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
#Selçuk BayraktarSon dönemlerde yaşanan ve bazıları ölümle sonuçlanan Tesla kazaları, sürücüsüz araç teknolojisi konusundaki kaygıları arttırdı, güvenlik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Biz de konunun uzmanlarıyla bu meseleyi enine boyuna tartıştık
#TeslaBiraz iyi bisiklet kullanıyorsanız ve pandemi nedeniyle seyahat etmeyi özlediyseniz niçin duruyorsunuz? Bahar için Türkiye’nin birbirinden güzel birçok rotası var. Ancak yine de iki teker üzerinde uzun yola çıktığınızı unutmayın. Dikkat edilmesi gereken nokta çok.
#GazetehaberleriYayınlanan "Teknoloji Alışveriş Raporu"na göre, 2020 yılının en çok satın alınan teknoloji ürünleri arasında sırasıyla akıllı telefon, notebook, LCD TV, tablet, oyun bilgisayarı, akıllı saat, elektrikli süpürge, şarjlı süpürge ve bluetooth kulaklıklar yer aldı.
#TelefonElon Musk'ın geçtiğimiz haftalarda ilk denemesini yaptığı Neuralink projesi yavaş yavaş şekilleniyor. Bilgisayar ile insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan ve domuz testi başarılı olan Neuralink gerçekten de insanlık için çığır açacak bir gelişme mi? Yoksa insanlık için yeni bir tehdit mi?
#NeuralinkBosch, 7-10 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirilecek CES 2020’de, mobilite ve konutlara yönelik ağa bağlı ürünlerini sergileyecek. Bosch’un Merkez Salon 12401 numaralı standında öne çıkanlar arasında, yapay zeka kullanan ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilen veya üretilen çözümler yer alacak. Bosch, yapay zekanın üretimde, akıllı evlerde veya otonom sürüşte güvenli, sağlam ve açıklanabilir olmasını istiyor.
#BoschSiber güvenliği tehdit edenler her ne kadar hackerler olsa da doğru sanılan birçok siber güvenlik efsanesi, onların ekmeğine yağ sürüyor. Kullanıcıların inandığı bu efsanelerin siber güvenliği önemli derecede tehdit ettiğini aktaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sık karşılaşılan 11 siber güvenlik efsanesini ve onlarla başa çıkmak için gerekli çözümleri sıralıyor.
#HackerTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST başladı. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 1 milyondan fazla ziyaretçinin katılması beklenen festivalin ilk gününde teknoloji yarışmaları yapıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen etkinlikte Solo Türk ve Türk Yıldızları’nın şovları ise nefes kesti.
#GazetehaberleriTerörün acı yüzüyle çocuk yaşta tanıştı Bayram Yılmaz. Henüz 10 yaşındaydı, Şırnak Uludere’de köyünün yakınlarında oynarken PKK terör örgütünün bıraktığı mayının patlaması sonucu iki kolunu ve bir gözünü kaybetti. “Ya başkalarına muhtaç yaşayacaktım ya kalkıp savaşacaktım” sözleriyle mücadelesini anlatan Bayram Yılmaz, bugün 25 yaşında, atletizmde 1500 metrede Avrupa üçüncüsü. Birçok uluslararası madalyası olan, Dubai’deki Dünya Şampiyonası ve 2020 Tokyo Olimpiyatı’na hazırlanan milli bir sporcu. Mersin’de Toroslar Kaymakamlığı’nda Tüketici Hakem Heyeti’nde görev yapan bir memur. Doğup büyüdüğü Uludere’de yetiştirdiği genç sporcuları madalyayla tanıştıran bir memleket sevdalısı.
#GazetehaberleriAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 12’ncisi gerçekleştirilen Çalışma Meclisi, iş hayatına dair politikaların belirlenmesi amacıyla bütün tarafları buluşturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı etkinlikte Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul ana konuşmacı olarak yer aldı. Erkul, geleceğin iş dünyası ve yeni teknolojilerle şekillenecek meslekler hakkında öngörülerini paylaştı.
#MicrosoftÇiftçileri dönüştüren kadın girişimci Tülin Akın, Schwab Vakfı’ndan Sosyal Girişimcilik ödülü aldı. 12 bin köyü gezdi, köylüleri eğitti, farklı kurumlarla çiftçileri dönüştüren projelere imza attı. “Çiftçilik özenilecek, güzel bir iştir” diyen Tülin Akın, Tarım ve Teknoloji Kolejleri kurmayı hedefliyor.
#Tülin AkınABD Başkanı Donald Trump bugün şok bir yasağa imza attı. Aralarında İstanbul’un da bulunduğu sekiz ülkedeki 10 havalimanından ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklara binecek olan yolcular kabinde yanlarına boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihaz alamayacak. THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30’da İstanbul’dan New York’a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını açıkladı. ABD'nin ardından İngiltere de aynı kararı aldı. İngiliz hükümeti, Türkiye dahil 6 ülkeden Birleşik Krallık'a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurdu.
#Son DakikaHazza yönelik yapılan her davranış bağımlılığa dönüşebiliyor. Uzmanlar “Ben hep mutlu olmalıyım” isteğini tehlikeli buluyor. Öyle ki artık sıkılma duygusunu yaşamayı bile unuttuk! Modern hayatın teknoloji gibi sunduğu nimetlerle yeni bağımlılıkları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, sıkılma halinde hemen akıllı telefonların devreye girdiğini söylüyor. Bu da duygusal farkındalığı kısıtlıyor. Dilbaz, bu konuda ebeveynlere “Çocuklarınızın biraz da canı sıkılsın bir şey olmaz” tavsiyesinde bulunuyor.
#Cep Telefonu