AKDENİZ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Rusya’nın Türk narenciye ürünlerine yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla, bu ülkeye ihracatta kriz öncesi seviyelerin de üzerine çıkıldığını vurgulayarak, “Sebze ürünlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması da her iki ülkenin çıkarı açısından büyük önem arz ediyor“ dedi.
#Ali KavakTemmuzda yaş meyve-sebzede yaşanan fiyat artışının sera üretiminden tarla üretimine geçişte ürünlerde yaşanan azalma sebebiyle olduğu, fiyatların da bu yüzden arttığı ifade edildi. Diğer bir etken ise Rusya’nın getirdiği ithalat yasağı. Üretici yasaktan dolayı ürünü satamayacağı korkusuyla ekimden vazgeçti. Bu da fiyatlara yansıdı.
#ÇiftçiTÜRKİYE’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından, 29 Kasım 2015 tarihinde Türkiye’ye yönelik 6 maddelik ekonomik tedbir kararını imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün ekonomik ilişkilerin tekrar normale dönmesi için hükümetine talimat verdi. Putin, ayrıca Rus turistlerin, Türkiye’yi ziyaret etmesi noktasında getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını da istedi.
#Türkiye Seyahat Acenteleri BirliğiKar yağışından dolayı hallere meyve sebze girişi bir hayli azalırken, bir çok esnaf kepenk dahi açamadı. İstanbul genelinde pazarcılar ise tezgahlarını kuramadı. Sektör temsicileri meyve sebze fiyatlarının yeni mahsül gelene kadar yüksek seyredeceği uyarısında bulundu.
Rusya’daki ‘ekonomik ve siyasi’ kriz, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatçılarını iflasın eşiğine getirdi. Ağustos ayında Batılı ülkelerin yaptırımları sonrası yüzde 30-40 büyüme umuduyla sevinen ihracatçılar, 3 ay vadeli ve ruble ile yaptıkları satışlar nedeniyle yüzde 60 zarara girdiler.
- Bu yıl 18 Eylül-31 Ekim arasındaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 14, değerde yüzde 12 arttı - Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak: - "Rusya'nın, AB'den gıda ithalatını yasaklaması sonrası büyük beklentiye girilmemesi uyarısı yapmıştık. İhracat artış oranı, beklenen seviyede gerçekleşti, haklı olduğumuz görüldü"
Suriye sınırında durma noktasına gelen ticaret, sınır kentimiz Hatay’ı tam anlamı ile bir ekonomik krizin eşiğine getirdi. Pek çok firmanın mali krizin içine girdiği bölgede en büyük darbeyi, Suriye üzerinden transit geçişle tüm Ortadoğu’ya mal gönderen yaş meyve sebze sektörü gördü. Sektörün şu ana kadarki ihracat kaybının 200 milyon doları bulduğu ifade ediliyor.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, bu yılın 7 aylık döneminde yaş meyve-sebze sektörünün Rusya'ya yaptığı ihracatın 328 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Sektörün Rusya'ya her geçen gün ihracatı artıyor. Uzun vade de Rusya ile ticaretimizi ruble ile yaptığımız taktirde ihracat hacmimizin çok daha hızlı artacağı kanısındayız” dedi.