Sevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanAkçaabat köftesi, asıl Akçaabat'ın özel yetiştirilen dana ve öküzleri ile elde edilen bir köfte çeşididir. Akçaabat köftenin yapımında malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriyle bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılır. Özenle yoğrulan bu karışım, belirli büyüklüklerde oval hale getirilip, ızgaralı ocaklarda pişirilir ve damak zevkine sunulur. Peki Akçaabat köfte nasıl yapılır? İşte MasterChef Akçaabat köfte tarifi ve malzemeleri...
#Akçaabat KöfteMasterChef'te yine birbirinden nefis yemekler hazırlanacak. Yarışmanın 142. bölümündeki düello oyununda çeşit çeşit köfteler yapılacak. Türkiye'nin dört bir yanından köfte tarifleri MasterChef All Star ekranlarında olacak. İşte 7 Kasım Salı MasterChef All Star yemek listesi ve menüsü...
#KöfteAkçaabat köftesi, Türk mutfağında bir köfte çeşididir. 1930lu yıllarda Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmıştır. Malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriylere bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılmıştır. Peki, Akçaabat köfte nasıl yapılır? İşte, adım adım Akçaabat köfte tarifi…
#Akçaabat Köfte Nasıl YapılırYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiMUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Karadenizlilerin Yayla Şenliği'nde; horonlar tepilirken yöresel lezzetlerin tadına bakıldı. Ünlü türkücü Mustafa Topaloğlu ile profesyonel şarkıcılara taş çıkartan ünlü televizyoncu Mesut Yar'ın 'Ben seni sevdiğimi' adlı parçada yaptığı düet, beğeni topladı. Bodrum Yarımada Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yayla Şenliği'nde, renkli görüntüler ortaya çıktı. Kızılağaç Mevkii'ndeki şenliğe bazı resmi kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Yöresel ürün stantlarının açıldığı şenlikte; hamsi, Akçaabat köfte, karalahana sarması, laz böreği, mısır ekmeği, turşu kavurması gibi yöresel lezzetler sunuldu. Karadenizli işadamı Osman Şirin'in 26 yıl önce Bodrum'da mucidi olduğu sebzeli döner, beğenilen lezzetler arasındaki yerini aldı. Vatandaşlar etkinlik alanı çevresinde, piknik yaptı. Canlı müzik eşliğinde saatlerde horon tepildi. Karadenizliler sahne alan sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirmek ve özçekim yapmak için birbiriyle yarıştı.
#Mesut YarÜnlü et restoran ve lokantalarına kötü haber. Kasap ve marketlerde daha önceden hazırlanmış köfte, açık tavuk pirzola, kanat gibi ürünler satılamayacak. Artık restorandan çiğ olarak köfte, pirzola, bonfile alınıp eve götürülemeyecek. Nusret, Günaydın, Butcha gibi lüks restoranlar, bir ay içinde çiğ et reyonlarını kapatmak zorunda kalacak.
İstanbul’da Olivium ve Colony’den sonra üçüncü outlet alışveriş merkezi açıldı. Beylikdüzü İstanbul Outlet Park’ta YKM, Calvin Klein, Puma, Sarar, Morgan, Elle, Shoe&Me ve Camel gibi pek çok markayı bulmak mümkün. Mağazaların çoğunda seri sonu ve geçmiş sezon ürünleri indirimli satılıyor. Bazılarından bu sezonun ürünlerini bile indirimli fiyatlarla alabilirsiniz.
Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizKaradeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#Rota