Fındık yağında tava balığı

Bilim insanlarının Latince isimler ile andıkları deniz ürünleri, halk ağzında az bilinen adlara sahip olabiliyor. Örneğin istavritin; derin sularda yaşayan, iri kafalı, büyük gözlü türüne “yandaroz” deniyor.

Haberin Devamı

Bu bilgiyi Google’da arattığınızda sadece “1” sonuç çıkıyor. Aynı balık türündeki birkaç santimetrelik farklar dahi isim değişikliğine neden olabiliyor. Kare bulmacaların popüler yanıtlarından biri olan “kıraça” sözcüğü, 10 santimetreden küçük istavritleri tanımlamak için kullanılıyor. Mezgitin iri hali olarak bilinen kılçıksız, filetosunun tadı ile tavuk etini andıran balığa ise “bakalorya” deniyor. Balık tezgahlarında “bako” şeklinde kısaltılıyor. Türk sularında nesli hızla tükenen iri lüfere verilen isim ise “kofana” oluyor. Bozkır olmasına karşın, tüm denizlerin orta noktasındaki Ankara, balık için birçok alternatife sahip. Bu hafta, yemeğin meze boyutundan uzak kalıp, sadece balık tüketmek isteyenleri mutlu edecek bir mekanı ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Fındık yağında tava balığı

LAGOS VE MAZAKLI ÇORBA

Yenimahalle metro ve teleferik istasyonu ile birkaç aydır komşuluk eden Karaca Kardeşler Balık Evi’nde tezgahtan seçtiğiniz ürünleri istediğiniz şekilde pişirtebiliyorsunuz. Tezgahla uğraşmak istemeyenler ise servis görevlilerinden yardım alabilir. Izgara ya da tava siparişiniz hazırlanırken, biber turşusu ve havuçlu haydari masanıza ulaşıyor. Mekanın küver setinde yer alan salata, Amasra’daki ünlü muadillerini aratmıyor. Nar katkılı suyuna ekmeğinizi banabilirsiniz. Başlangıçlarla karnınızı doyurmadan önce lagos ve mazaktan yapılan lezzetli çorbanın tadına bakmanızı öneriyorum. Üzerinde dereotu ile birlikte servis edilen çorbanın içinde iri balık parçaları bulunuyor. Bol sarımsak ve tereyağ eklenerek toprak çömlekte pişirilen karides güveci de araya sıkıştırabilirsiniz.

PERŞEMBE’NİN MISIR UNU

Ana yemek faslında hamsi, istavrit ve mezgitten oluşan karışık bir tava tabağının tadına baktım. Ordu Perşembe’den geldiğini öğrendiğim mısır ununa bulanan balıklar, fındık yağında kızartılıyor. Mısır unu ve fındık yağının tavaya giren balığın lezzetine yaptığı önemli katkıyı anlatabilmek güç, denemeniz gerekiyor. Kilo sorunu yaşayıp, kızartmadan uzak kalmak isteyenler ızgara seçeneklerini tercih edebilir. ‘Balık sever’ olarak, deniz ürünleri tüketmeyen biriyle yemeğe çıkmanın ne kadar zor olduğunu bilenlerdenim. Siz balıkları lüpletirken, karşınızdakinin sadece ekmek ve salataya talim etmesi yemeğin keyfini kaçırıyor. Bu sorunu Karaca Kardeşler ile çözebilirsiniz. Menüde balık tüketmeyenleri de mutlu edebilecek seçenekler var. Çamlıdere yaylalarından gelen etle hazırlanan Akçaabat köfte ve kavurma, mekanın diğer lezzetli alternatifleri oluyor. Karaca Kardeşler’de tatlı kapanış, portakal rendeli sıcak irmik helvası ile yapılıyor. Dondurma ile birlikte servis edilen helva, mekanın yoğun anlarında tükenmiş olabiliyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Akçabat köfte 15 TL
- Kavurma 18 TL
- Balıklar kg fiyatı
- Pişirme 5 TL
- Küver 5 TL

Döner üstü tandır ekmeği

Bir zamanlar Anadolu köylerindeki tüm evlerde bulunan tandırların sayısı giderek azalıyor. Çevresi kerpiçle örülerek oluşturulan, yaklaşık bir metrelik çukur tandırlarda yakılan ateş, ısınma ihtiyacını karşıladığı gibi lezzetli yiyecekler pişirilmesine olanak tanıyor. İncecik açılan hamurun, sıcak kerpiç duvara yapıştırılarak pişirilmesi ile üretilen tandır ekmeğini, köy yaşamıyla bir şekilde temas etmiş olanlar hatırlayacaktır. Anında göz göz kabarmaya başlayan hamur, saniyeler içinde lezzetli bir ekmeğe dönüşüyor. Böyle işlevsel bir mutfak yapısının köy yaşamından yavaş yavaş kopması üzüntü veriyor. Fakat metropol kentlerdeki bazı mekanlar, tandır geleneğini modern yaşama taşıyarak, geleneksel ekmek hasretine çare olabiliyor. Bu hafta, kırmızı et ağırlıklı menüsünü, gerçek tandır ekmeği ile zenginleştiren bir mekanı ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Fındık yağında tava balığı

ET SULU LEZİZ MERCİMEK

Kudüs Caddesi Park Oran Ofis’te yaklaşık bir yıl önce açılan Dönerci Ali Efendi’de yemek, zeytinyağı ile marine edilmiş sumak ve kırmızı toz biberli soğan, yeşillik tabağı ve yoğurtlu patlıcan kızartması ikramları ile başlıyor. Mekanın iddialı mercimek çorbasını denemenizi öneriyorum. et suyu ile pişirilen; havuç ve patates katkılı çorba, lezzetli bir başlangıç yapmanızı sağlıyor. Bol cevizli, yağsız içli köfte de ana yemek öncesi tadına bakılabilecek bir başka alternatif oluyor. Masasında mutlaka salata görmek isteyenlere önerim gavurdağı olacak. İri parçalı cevizlerle kaplanan salatada; bolca biber, soğan, domates, kırmızı biber ve maydanoz bulunuyor. Gavurdağı salataya ekleteceğiniz bol nar ekşisi, lezzeti artırıyor.

Haberin Devamı

İSKENDER’DE SÜRPRİZ YOK

Ana yemekte tadına baktığım ilk seçenek, yağlı kuzu kaburga eti ile zenginleştirilen yaprak döner oldu. İncecik kesilen etler; pilavın üzerinde, domates, közlenmiş biber ve patates kızartması işliğinde servis ediliyor. Mekandaki tandırda pişen unlu ekmekler, soğumaması için dönerin üzerine örtülüyor. Döneri sipariş ederken, istediğiniz gramajı da belirtmeniz gerekiyor. Dikdörtgen formdaki köfteler de ana yemek için bir başka alternatif oluyor. Pilav, domates. közlenmiş biber ve patates kızartması eşliğinde servis edilen köftedeki kuzu karışımını fark edebiliyorsunuz. Dönerci Ali Efendi’de tadına bakabileceğiniz iskender kebaptan ayrıca bahsetmek gerekiyor. Kepek katkılı, hafif çıtır tırnaklı pide parçalarının tabağın zeminine sıcak sıcak dizildiği iskender, Bursa’daki örneklerine yaklaşan bir deneyim. Zemindeki pideler sıcak ve çıtır olduğu için üzerindeki döner tabakasını yediğinizde tabağın alt tarafından domates soslu bir hamur kitlesi ile karşı karşıya kalmıyorsunuz. İskenderiniz masaya ulaştıktan sonra, Bursa geleneğinde olduğu gibi üzerine tereyağı sonradan ekleniyor.

Haberin Devamı

BURSA’DAN KEMALPAŞA

Dönerci Ali Efendi’de tatlı kapanışı Kemalpaşa ile yapmanızı öneriyorum. Üretildiği Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi dışında genellikle çifte kavrulmuş, dışı sert, içi hamurumsu örneklerini bulabileceğiniz tatlı, mekanda orjinaline yakın bir formda sunuluyor. Kemalpaşa, dondurma ile birlikte servis ediliyor. Hatay’dan gelen peynir ile yapıldığını öğrendiğim künefe de tatlı kapanışın bir başka alternatifi oluyor. Üzerinde toz Antep fıstığı bulunan künefe, dondurma eşliğinde servis ediliyor.

MENÜDE NE VAR

- Mercimek çorba 6 TL
- Gavurdağı salata 9 TL
- Pilav üstü döner (100 gr) 17,50 TL
- Kemalpaşa 6,50 TL
- Künefe 8 TL

Yazarın Tüm Yazıları