İzmir'de hastaneden kaçırılan 3 günlük bebekleri, 6 saatte bulunup teslim edilen Suriyeli Talat (36) ve Hulut Abdullah (30) çifti, polislere teşekkür etti. Bebeklerine kavuşmanın sevincini yaşayan Talat Abdullah, "Kendisini sağlıkçı olarak tanıtan kadın refakatçi olan yengemden, asansörün orada bebeği saracağını söyleyerek, bir bez getirmesini istemiş. Refakatçimiz bezi getirmek için ayrıldığında da bebeği kaçırmış. Hastanenin güvenlik görevlilerine hiç takılmamış. Bebeği poşete koyarak dışarı çıkarmış" dedi. Hulut Abdullah ise "Yabancılara güvenip, yanlarında bebeklerinizi bırakmayın" diyerek aileleri uyardı.
#İzmirUluslararası suç çeteleri, çocukları hayranı oldukları ünlüler üzerinden tuzağa çekiyor. Dünyaca ünlü starların isimlerine açılan sahte sosyal medya hesaplarıyla kandırılan çocuğun müstehcen görüntüleri porno sitelerine yükleniyor. Ardından da şantaj başlıyor. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, aileleri uyardı.
#Kürşat ErgünBrezilya'da yaşayan 7 yaşındaki bir çocuğun evinin yakınına bırakılan inşaat malzemeleri ile oynarken ölmesi ailesini yasa bürüdü. Çocuğun ölümünden dakikalar önce verdiği son poz yerel basında olduğu kadar dünya basınında da dikkat çekti.
#BrezilyaGeçtiğimiz haftalarda çocukların fotoğraflarının sosyal medyadan paylaşılmasının nelere yol açabileceğini gösteren bir video izlenme rekorları kırarken, aileler yaşadıkları korkunç deneyimleri anlattı...
#Sosyal MedyaAntalya’da zatürre, influenza, arena, RSV, korona vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, özellikle 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu söyledi. Kara, hastalık döneminde çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
#ANTALYAHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku FilmiTürkiye’de ortalama 10 milyon kişinin yatırım yaptığı kripto paralar bazen sonu intihara kadar uzanan büyük mali kayıplara neden oluyor. Gençlerin kripto paralara ilgisinin arttığını belirten uzmanlar, “Kripto paralarda kazanmak beyinde dopamini etkiliyor ve bir çeşit kumar etkisi yaratabiliyor. Çocuklarınızın harcamalarını denetleyin” diyerek uyarıyor.
#Kripto ParaBeypazarı’naki Karasu Mesire Alanı’na, ailesiyle pikniğe giden Birsen Acar’ın(13) serinlemek için girdiği gölette boğulması, gözleri bir kez daha Ankara’daki baraj, göl, gölet, akarsulara çevirdi. Kentteki tüm akarsuların yüzme veya serinleme için uygun olmadığına dikkat çeken ABB İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, “Çocuklarınızın suya girmesine kesinlikle izin vermeyin” diyerek aileleri uyardı.
#Murat YILMAZUçan balonlara çocuklar bayılıyor ama masum görünen bu balonlar ne kadar güvenli? Çocuklar bu balonları kollarına bağlıyor, hatta yatakların başına bağlayıp sabaha kadar aynı odada uyuyor. Geçtiğimiz haftalarda bir çocuk helyum gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Peki nasıl oluyor da balon çocukları öldürüyor?
#Çocuk SağlığıYıllar önce ‘Çocuklar çay-kahve içmez, içersen büyüyemezsin, küçük kalırsın’ diyen büyüklerimiz haklı mıydı? Galler’de, çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle kafein içeren yiyecek ve içeceklerin 16 yaşından küçüklere satışının yasaklanması için yasa teklifi verilmesi tartışma konusu oldu. Biz de konunun uzmanlarına sorduk
#SağlıkFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarAylardır devam eden koronavirüs salgını sürecinin ‘çocuklar üzerinde bıraktığı’ etkilerden birinin de ‘dil-konuşma bozuklukları’ olduğuna dikkat çeken Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, aileleri uyardı: “Erken doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir.”
#VİRÜSToplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli" dedi.
#KoronavirusSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında 100 binde 275,31'lik oranla, vaka artışında Türkiye'de 5'inci, Marmara Bölgesi'nde ise ilk sırada yer alan Yalova'da, ek tedbirler gündeme geldi. Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, 'Yaşanan artışdan dolayı çok özel, ek tedbirler gelecek' diye bilgi verdi. Balıkesir’de ise HES kodu kullanım alanı genişletildi. Parklar kapatıldı ve evlere gerçekleştirilecek ziyaretler yasaklandı. Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık da son çare olarak ev ev gezip mutant virüse karşı farkındalık oluşturmak için sahaya indiklerini söyledi.
#HaberÖzellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, nedeni tam olarak açıklanamayan PFAPA sendromunun, tekrarlayan ateş, ağız içinde lezyonlar, farenjit ve boyunda lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz Gondal aileleri uyardı. Gondal, “Yapılan birkaç çalışmada, D vitamini eksikliğinin PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur” dedi.
#Öznur Yılmaz GondalKoronavirüsün çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Koronavirüs enfeksiyonunu rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#MIS-CUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek AğlamasıPandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#PandemiÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#Dr. Tuğçe TülümenYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUK