Tüm Avrupa basınında Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin başarısından söz ediliyor. Dört yaşındayken Türkiye’den ailesiyle Almanya’ya göçmesi, tanışmaları, BioNTech’i kurmaları tekrar ve tekrar anlatılıyor. Amerika bile BioNTech’i yetkilendirerek büyük ortak olan Pfizer’in başarısından söz ediyor ve bunda Türk çiftin isimleri ön plana çıkıyor. Almanya’nın Mainz kentinde bulunan BioNTech firmasını kuran Şahin çiftinin yaşadığı Almanya’da 1960’da Alman devletinin talebiyle başlayan işgücü göçü aralıksız yıllarca sürdü.
#YazarMaalesef günümüzde kadına şiddet artarak devam ediyor. Bu kadınların büyük kısmı ise yaşadıkları bu acı deneyimi kimseyle paylaşmıyor, şiddeti maskelemek zorunda kalıyor. Sizin haberiniz olmasa da, komşunuz, yakın bir arkadaşınız şiddet mağduru olabilir. Bu kapsamda Vodafone da kadına şiddete karşı #BENVARIM kampanyası düzenliyor.
#VodafoneKoronavirüs salgını nedeniyle iki ayı aşkın bir zamandır vatandaşlar evlerinde tüm vakitlerini geçiriyor. Ancak maalesef kadına şiddet söz konusu olduğunda pek çok haber ekrana düşüyor. Bu kapsamda Vodafone'un geliştirdiği 'Kırmızı Işık' uygulaması, kadınlara bu tip sıkıntılı durumlarda yardımcı olacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, uygulamayla ilgili detayları Hürriyet'le paylaştı.
#VodafoneVodafone’un KPMG işbirliğiyle hazırladığı ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yayınladığı rapor, aile içi şiddetin kadın çalışanlar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Rapora göre, son 1 yılda 107 ülkede 80 milyon kadın çalışan aile içi şiddete maruz kaldı. Türkiye’de bu sayı 833 bin olarak öngörülürken, yaklaşık 57 bin kadın da aile içi şiddet nedeniyle işine gidemedi. Araştırmanın yapıldığı Türkiye dahil 9 ülkede, aile içi şiddet nedeniyle oluşan işe devamsızlığın ekonomide her yıl 2,1 milyar dolarlık kayba yol açtığı tahmin ediliyor.
#Vodafone- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre kadınların şiddetin herhangi birine (fiziksel, ekonomik, cinsel) maruz bırakılma oranı yüzde 30-40 aralığında. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay basına yansıyan haberlerden derlediği rapora göre sadece ekim ayında 34 kadın, erkekler tarafından öldürüldü...
#GazetehaberleriHapisten firar eden kocasının bir yıl önce döner bıçağıyla saldırıp ağır yaraladığı Melek Rabia, şiddetin klasik bahanesi haline getirilen ‘sevgiye’ dair şu mesajı veriyor: “Ben öldüğümde mutlu olacaksa o sevgi değildir. Sevgi bu değil.” Melek Rabia, yaşadıklarını ve mücadelesini Hürriyet’e anlattı...
#Kadına ŞiddetITB Berlin Fuarı’nda, dört dilde hazırlanmış (Türkçe-Almanca-Rusça-İngilizce) bir rapor gördük. Incoming 2018 raporunu 33 yıldan beri turizm yayıncılığı yapan Ekin Grubu’nun başında olan Fehmi Köfteoğlu hazırlamış. Rapor bir kaç nedenle önemli.
#YazarlarKadına yönelik şiddet vakaları başta Ankara olmak üzere tüm büyük kentlerde hızla artış gösterirken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’yle, kadına şiddeti konuştuk. Şiddetin sanıldığının aksine, gecekonduların dışında lüks rezidanslarda da var olduğuna dikkat çeken Güllü, “Bulunduğu maddi koşulları kaybetmekten korkan ve özellikle de çocuğunun eğitimi gibi meseleler karşısında kaygılanan kadınlar, şiddeti yaşamayı göze alıyor. Diğer yandan, konuştuğumuz birçok avukat, öğretmen, doktor gibi mesleklere sahip kadınlar, ‘benim bir konumum var, bunu çevreme nasıl söylerim’ gibi kaygılar duyuyor” diyor.
#Canan GüllüBugün başlayan Özgecan Aslan davası, tüm Türkiye’de kadın örgütlerinin kadın cinayetlerine karşı tepkilerini yeniden alevlendirdi. Haklı Kadın Platformu, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu da bugün bir ilan yayınlayarak, kadına yönelik şiddetin, tecavüzlerin ve cinayetlerin engellenmesi için yapılması gerekenleri bir kez daha sıraladı.
#ÖzgecanDevletin, şiddet mağdurlarına hizmet vermek için kurduğu çağrı merkezi 183, 7 yıldır gece gündüz sadece bu konuda çalışan 'Aile İçi Şiddete Son! kampanyası Acil Yardım Hattı’nı engellemeye başladı. Hattın bildiği numaralarını bloklayan, yeni numaralardan arandıkça onları da engelleyen 183, görev tanımına ve yasaya aykırı bir şekilde, gelen ihbarların önünü kesiyor. Hattın çalışmasını sekteye uğratıyor.
Hürriyet Gazetesi olarak “Aile İçi Şiddete Son!” demek için “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” kurulduğunda yaratacağımız etkinin bu denli büyük olacağını bilmiyorduk. Ağrı’nın bir köyünde, kar altında bir ahıra saklanan genç kadının bizi arayacağını; Almanya’dan Türkiye’ye zorla evlendirilmek için kaçırılan genç kızı tekrar Almanya’daki hayatına döndürebileceğimizi hayal etmemiştik.
Hurriyetemlak.com, 11. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde ‘Seri İlan’ kategorisinin birincisi seçildi. Ayrıca Geçen sene Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası’na bağış toplamak için hazırlanan mikrosite SiddeteKarsiYuzbinSms.com dün gece verilen Altın Örümcek Ödüllerinde STK/ Sosyal Sorumluluk başlığında birincilik ödülü aldı.