Adana Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Çalışanlarına Hak Ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)’dan oluşan Adana Sağlık Platformu; ortak karar alarak 2-6 Aralık tarihlerinde Aile Hekimlerinin çalışmayarak iş bırakacağını duyurdu.
#Aile HekimiYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıDünkü ‘Kenevir’de doğrular’ yazımıza “Kenevir bitkisinin sadece dişisinin değil, erkeğinin de narkotik kullanımı bulunmaktadır ve terör örgütlerinin finans kaynağı durumunda olması sebebiyle riskli bir bitkidir” uyarısını da ekleyerek kenevir bitkisi ile ilgili yeni bir pencere açalım. Cumhurbaşkanı Başdanışmanlık Uzmanı Dr. Eda Bıyık’ın keten konusundaki bilgilendirmesine dikkat çekelim:
#KenevirAile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer, katıldığı programlar ve yaptığı açıklamalarla tanınıyor. Gürsel Özer, 2015 – 2017 yılları arasında Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunmuştu. İşte Dr. Gürsel Özer'in kariyeri ve hayatıyla ilgili bilgiler...
#Gürsel Özer Kimdir?Onlar hem hastaneye gitmeye çekinip aylardır her rahatsızlıkta soluğu aile sağlığı merkezinde alanlarla ilgilendiler, hem kayıtlı hastalarının rutin takiplerini yürüttüler hem de koronavirüse yakalananları telefonla arayarak sağlık durumlarını izlediler. Pandeminin başından beri gözümüz kulağımız hastanelerde, yoğun bakım servislerindeydi ama aile hekimlerinin üzerindeki yükü de görmezden gelmemeli. Salgını nasıl yaşıyor, nelere şahit oluyorlar? Türkiye’nin beş farklı ilinden aile hekimleri anlatıyor...
#GazetehaberleriHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsHızlı antikor testlerinin eczanelerde satışı olmamasına rağmen çeşitli yollarla temin edildiğini ve hastaneye PCR testine gitmek istemeyen vatandaşların “Kovid miyim değil miyim” şüphesiyle iş yerlerinde hatta evlerde kullandıklarını belirten Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer uyarılarda bulundu. Dr. Özer, “Hızlı antikor testlerindeki negatif sonucun tek başına güvenirliği yok. Mutlaka PCR testiyle sağlaması yapılmalı. Bu testler aslında teşhis amaçlı değil, kişinin daha önceden Kovid geçirip geçirmediğinin anlaşılması için tarama amaçlı kullanılır. Bireysel kullanımı, yalancı güven duygusu ile kişinin hastalığı yaymasına sebep olabilir” dedi.
#İstanbulBu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#Gazetehaberleriİlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine 'okul sıralarında' yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle aile hekimliklerine taşınıyor. Yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini söyleyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil" dedi.
#ASMİlköğretim 1. ile 8. sınıf öğrencilerine 'okul sıralarında' yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bu yıl ilk kez pandemi nedeniyle aile hekimliklerine taşınıyor. Yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini söyleyen Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil” dedi.
#İstanbulAile Hekimliği Çalışanları Sendikası cezalar artsa da sağlıkta şiddet vakalarının 2020’nin ilk altı ayında son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı. Salgının ilk gününden bugüne dinlenmeden çalışan sağlık çalışanlarının uğradığı bu şiddet bize içinde yaşadığımız topluma ilişkin neler söylüyor? Şiddet gören beş sağlık çalışanına sorduk...
#GazetehaberleriAİLE Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer, özellikle solunum yollarında tutulmaya yol açan zatürreye karşı 65 yaş ve üzeri vatandaşlara aşı yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Dr. Özer, "65 yaş üzerinde pnömoni geçirme riski çok fazla aşı bu riski azaltıyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 65 yaş altında olup kronik rahatsızlığı olanlar bu aşıyı yaptırsınlar" diye konuştu.
#Dr. Gürsel ÖzerAile Sağlığı Merkezleri'ne de Kovid sonrası ‘yeni normal’ kuralları geliyor. Hastalar tek tek ateşi ölçülerek içeri alınacak; enfeksiyon belirtisi olanlar için ayrı bir odada muayene yapılacak, bebeklerse her aşı sonrası sterilize edilen odalarda aşılanacak. Öte yandan seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket ya da yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; özellikle tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ek önlemlerin alınması gündemde.
#Aile Sağlığı MerkezleriAile Sağlığı Merkezleri'ne de Kovid sonrası ‘yeni normal’ kuralları geliyor. Hastalar tek tek ateşi ölçülerek içeri alınacak; enfeksiyon belirtisi olanlar için ayrı bir odada muayene yapılacak, bebeklerse her aşı sonrası sterilize edilen odalarda aşılanacak. Öte yandan seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket ya da yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; özellikle tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ek önlemlerin alınması gündemde.
#Aile Sağlığı MerkeziHafta içinde medyada İstanbul’daki boş aile hekimi kadrolarının doldurulamadığına dair haberler çıktı. Sağlık Bakanlığı, buna cevap olarak Türkiye genelindeki doluluk oranının yüzde 91.4 olduğunu açıkladı. Görüşlerini aldığımız yetkililer, bazı bölgelerdeki pozisyonların boş kalmasında öncelikli neden olarak alınan ücretlerin azalmasını işaret ediyor. Bakanlığın 2023 hedefi için ise 17 bin aile hekimi daha gerekiyor.
#Aile HekimliğiMERSİN’de nöbet tutmadıkları için sözleşmelerinin feshedildiğini ileri süren Aile Hekimleri Dr. Gürbüz Şen, Dr. Gürkan Aslan, Dr. Cengiz Alyeşil ve Dr. Ahmet Nurcan’a sivil toplum, meslek odaları ve sendikalar destek eylemi yaptı. Ancak eylem sırasında yazılı açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü, doktorların sözleşmelerinin feshedilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
#MersinBirinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, “Sağlıkta dönüşüm programı” çerçevesinde Aile Hekimliği sisteminin yavaş yavaş bozulmaya çalışıldığı görüşünde. Sendika, hedefin 'birinci basamak sağlık' hizmetlerini SGK ya da başka bir kuruluşa parça parça devretmenin amaçlandığını öne sürerek ilginç bir protesto eylemi yaptı.
#Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Ve Dayanışma SendikasıTÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ, SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI, SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİRLİK DAYANIŞMA SENDİKASI, ADIYAMAN AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ, TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ, PRATİSYEN HEKİMLER DERNEĞİ, TARAFINDAN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASINDA, ASM VE TSM’LERDE BULUNAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI 3 GÜN İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPACAKLARINI BELİRTTİLER.