Paylaş
“Plastik poşetlere en iyi alternatif olarak keten bitkisi aşağıdaki özelliklerinden dolayı düşünülebilir:
1- Osmanlı İmparatorluğu döneminde I. Dünya Savaşı’na kadar Şile’den Rize’ye kadar uzanan Karadeniz sahili boyunca önemli keten kumaşı ticaretimiz mevcuttu. Günümüzde bu miktar 2017 yılı için Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre ülke genelinde 2-3 dönüm civarındadır.
2- Narkotik kullanım alanı yoktur. Bu sebeple ekim ve yetiştiriciliği için ilave güvenlik tedbirleri gerektirmemektedir.
3- Keten üretiminden Hollanda, Belçika, Fransa yılda toplamda yaklaşık 62 milyar Euro’luk gelir elde etmektedirler.
4- Gıda sanayisinde kullanım alanlarından birisi olarak Omega-3 değerlendirilebilir çünkü keten tohumunun içeriğindeki Omega-3 miktarı balıktaki miktarın yaklaşık 7000 katı kadar daha fazladır.
5- Keten tohumu yağından bezir yağı elde edilmektedir.
6- Ülkemizde ham kenevir işleme tesisleri bulunmamaktadır ancak keten işleme tesislerimiz mevcuttur.
7- Ketenin tarımsal üretim alanları kenevire nazaran daha azdır. 2017 yılı ekiliş miktarı ülkemiz genelinde yaklaşık 2-3 dönüm civarındadır.
8- Keten kullanımı kenevirin kullanıldığı tüm sanayi dallarını kapsamaktadır. Ancak keten liflerinin kenevir liflerinde olmayan bir özellik olan anizotropi sergilemesi, bu bitkinin uçak sanayisinde uçak kanatları üretiminde, uzay sanayisinde uzay mekiklerinin üretiminde, rüzgâr tribünleri üretimlerinde ve sörf tahtalarında kullanılarak titreşimleri minimuma indirebilmesi yönüyle kullanım alanları mevcuttur. Ayrıca keten lifinin, kompozit malzeme olarak petrol türevlerine alternatif kullanımıyla otomotiv, ev içi dekorasyon (sandalye, masa) gibi alanlarda da kullanımı mevcuttur.”
GÜNÜN SÖZÜ
“KÖTÜLERİN yaptığı şeylerle baş etmeyi öğrenmek için iyilerin psikoloğa gitmesi gerektiği tepetaklak bir dünyada yaşıyoruz.” (Wonder)
EMEKLİ YÜZDE 15 DAHA ZAM BEKLİYOR
TÜİK’in yarın açıklayacağı enflasyon rakamı merakla bekleniyor. Artışın en az yüzde 15 düzeyinde olması bekleniyor. Açıkladığı düşük enflasyon rakamları ile son yılların en tartışmalı kurumlarının başında gelen Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) başkan dayanmıyor. 4 başkan değişikliği kuruma olan güveni zedelediği, çarşı pazar fiyatlarının yaşam gerçekleriyle bağdaşmadığı gibi nedenlerle kurum yoğun eleştiri konusu oluyor.Yurttaşın hissettiği gerçek enflasyon yüzde 50’ler düzeyinde iken TÜİK 2021 yılı enflasyonunu yüzde 36.8 olarak duyurdu. Bağımsız ekonomistlerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre tüketici enflasyonu yüzde 70-80 arasında. Hal böyle iken TÜİK’in yüzde 36 oranındaki enflasyon rakamı bile hükümeti oldukça rahatsız etmiş olmalı ki Sait Dinçer görevinden alındı.
Dar ve sabit gelirli kitle yeni başkanın yarınki ilk enflasyon rakamını merakla bekliyor. Çünkü temmuzda maaşına yapılacak artışın ilk ipucunu verecek bu oran. Beklentiler aylık enflasyonun en az yüzde 15 düzeyinde gerçekleşmesi. “Eğer daha düşük bir rakam açıklanırsa TÜİK yine tartışılır, ağır eleştiriler devam eder” görüşü dikkat çekiyor.
Emekli, şişen faturaların hesabını nasıl yapacak bakalım.
100. YIL MARŞI’NI BEHRAMOĞLU YAZDI
ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) tarafından, Kurucu Genel Başkan Prof. Dr. Muammer Aksoy’un aramızdan koparılışının 32. yıldönümünde anma programı ve 2021 Yılı Yılın Atatürkçüsü Ödül Töreni düzenlendi. 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer, 2. Cumhurbaşkanı İnönü’nün kızı Özden Toker ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirildi. ADD Başkanı Hüsnü Bozkurt, “Bu aziz millet, Kemalizmin namus sesini bir sis çanı gibi ülkemizin semalarına asacak, ulusumuzla tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye hedefine yürüyecektir” dedi.
Törende Uğur Dündar (basın) ve Ataol Behramoğlu’na (edebiyat) ödüllerini veren Ahmet Necdet Sezer, “Atatürkçü düşüncenin iki temeli var, hepimiz biliyoruz; akıl ve bilim. Akıl ve bilimden uzaklaşan toplumların ne durumlara düştüğünü biliyoruz” dedi.Ataol Behramoğlu, Cumhuriyet’in 100. yılı için yazdığı marşı törende ADD yönetimine sundu. Müjdat Gezen (sanat) ve Ahmet Saltık’a (sağlık) ödüllerini veren Özden Toker, yaptığı açıklamada “ADD’nin tüm üyelerine bana bu ödülleri verme onurunu yaşattığınız ve babamın adına sizlerle birlikte olma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” diye konuştu.
MESAJ PANOSU
Gazi’den açıklama
25.01.2022 tarihinde ‘Mesaj Panosu’ kısmında ‘Gazi Çalkalanıyor’ başlığı ile gerçek dışı olan ve kamuoyunda yanlış bir algı oluşturarak üniversitemiz tüzel kişiliğini, birimlerin ve çalışan kamu personelinin itibarını zedeleyen bir haber yayınlanmıştır. Bu haber köklü üniversitemizin ve personelin itibarını sarsmaya yönelik dayanaksız iddia ve ithamlardan ibarettir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Hasan KALELİ Rektör a. Genel Sekreter V.
SAYIN Cumhurbaşkanım, 2023 seçimlerinden önce ‘FETÖ ve Apo hariç kader mahkûmları’ için af çıkarmanızı, her türlü tarım ürünü için hasat primi verilmesini öneriyorum. Tevfik DİKER
“EVRENİN sırlarını bulmak istiyorsanız, enerji, frekans ve titreşim açısından düşünün.” Nikola TESLA
BİLİYOR MUSUNUZ?
TÜRKİYE Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’in, anaç koyun ve keçi desteklemeleri için çeşitli sebeplerle başvuruda bulunamamış yetiştiriciler için Koyun Keçi Bilgi Sistemi’nin (KKBS) 2-7 Mart tarihlerinde açılarak başvuruların alınacağını söylediğini...
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya doğuştan bağışıklık sistemi bozukluları olan Primer İmmün Yetmezlik (PİY) hastalarının yetişkinlerine neden engelli raporu verilmediğini sorduğunu...
AİLE Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)’nın, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi ve aile hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle 17-18 Şubat’ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurduğunu...
ÖZGÜR-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya’nın, hukuksuz bir şekilde İstanbul’da toplanıp Suriye’ye geri gönderilen muhacirler konusunda işlem yapan sorumlular hakkında işlem yapılması için İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama beklediklerini duyurduklarını...
Paylaş