Konutlarda fiyat artış oranı inşaat maliyet artışının gerisinde kaldı. Bu durumu alıcı için fırsat olarak yorumlayan uzmanlar, “Azalan talep nedeniyle kimi müteahhitler maliyeti fiyata yansıtamıyor, kârından taviz veriyor. Ama bu durum kalıcı değil. Piyasa hareketlenince tablo değişecektir” diyor.
#KonutKonut satışında yaşanan durgunluk pazarlık payını artırdı. Satılık evler ilanda uzun süre bekleyince mal sahipleri ‘Tekliflere açığım’ demeye başladı. “Alıcı azalınca ev sahibinin tavrı değişti” diyen sektör temsilcileri, “Yüzde 10-15 düşük fiyatlar değerlendirilmeye başlandı. Hatta senedi, takası kabul edenler de var” şeklinde konuştu.
#İstanbul Gayrimenkul DeğerlemeKonut fiyatları ve kiralar cep yakmaya devam ederken artış hızlarında yavaşlama dikkat çekiyor. TCMB verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları ekimde aylık yüzde 3.8, yıllık yüzde 86.5 arttı. Aylıkta son 5 ayın, yıllıkta 21 ayın en düşük oranı görüldü. 3 büyük ilde kiralar da eski hızında yükselmiyor. Kiralar İstanbul’da ekim ve kasımda 3 yıl sonra sınırlı da olsa geriledi. Ankara’da yüzde 21’e kadar yükselen aylık artış 30 ay sonra düşüşe geçti. İzmir’de çift haneli artışlar geride kaldı.
#Konut FiyatlarıDeğişen talepler, artan fiyatlar, kredi imkânlarının sınırlı olması gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satış içinde uzun yıllar lider konumda olan konut, yerini arsa-tarlaya kaptırdı. Pandemide ilginin azaldığı ofislerde doluluklar yeniden artmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi ticari gayrimenkuller, profesyonellere hitap ettiği için bireysel yatırımcı açısından zorlu alan olarak görülmeye devam ediliyor. İşte uzman görüşleriyle konut, arsa ve ticari gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
#GayrimenkulPandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.
#KonutArtan konut fiyatları yatırımcıları alternatiflere yönlendirdi. Arsa, tarla, ofis ve dükkânlardan oluşan ‘konut dışı gayrimenkul’ satışlarında ekim ayında rekor kırıldı. Geçen ay 153 bin 587 adet konut dışı gayrimenkul satılırken, konut satışı 102 bin 606’da kaldı.
#KonutKasım ayında konut dışı gayrimenkul satışlarında (arsa, tarla, dükkân gibi) tarihi rekor görüldü. Geçen ay yaklaşık 179 bin konut sahibini bulurken, 161 bin de konut dışı satış yapıldı. Bunların büyük kısmının arsa ve tarlalardan oluştuğunu belirten uzmanlar, müstakil yaşam isteği ve konut fiyatlarındaki artış nedeniyle düşük bütçeli yatırım arayışının etkili olduğunu söyledi.
#Arsaİstanbul gayrimenkul piyasasında arz sorunu mülk sahiplerinin elini güçlendirdi. Talep çok ürün az olunca indirime sıcak bakılmadı. Satılık konutta 2019’da yüzde 7.7 olan pazarlık marjı 2021’de yüzde 4.7’ye geldi. Kiralıkta ise yüzde 6.1’den 5.4’e kadar düştü. Dükkân ve ofislerde ise indirim oranı son bir yılda satışlarda yüzde 8.9’dan 7.7’ye, kiralamalarda ise yüzde 10’dan yüzde 9.1’e geriledi.
#GayrimenkulDüşük faiz oranları, konut kıtlığı ve talep fazlası, konut piyasasını dünya çapında güçlendirmeye devam ederken, küresel konut fiyatları 2005 yılından bu yana en hızlı yükselişini sürdürüyor. Biz de konut fiyatlarındaki durdurulamaz yükseliş ile kiralara yansımalarını uzmanlarla ve yurt dışında yaşayan Türklerle konuştuk.
#EmlakSon dönemde artan kira fiyatlarına çözüm aranıyor. Kiralardaki fahiş artışa karşı planlanan formül hayata geçerse kiralamak için ev ve iş yeri üretecek şirketlere vergi avantajı sağlanacak. Uzmanlar söz konusu formülün fayda sağlayacağını belirtirken kendi çözüm önerilerini de açıkladı.
#İstanbulVatandaşların aklında her zaman birikimini nasıl değerlendireceğine dair soru işaretleri olur. Farklı fikirler söylenir ve çoğu zaman doğru tercihi yapmak zorlaşır. Benzer bir tartışma da geçtiğimiz hafta sosyal medyada gündem oldu: ‘Ev almak mı, faize yatırmak mı?’ Konuyu uzmanlarıyla konuştuk. '10 yıl önce 150 bin TL’si olan bir yatırımcı, dolara, faize veya gayrimenkule yatırım yapsaydı ne kadar kazanırdı?' sorusuna yanıt aradık. İşte 3 senaryo...
#Ev Mi Faiz Miİstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kiralık konut bulmak artık oldukça zor olmaya başladı. Mevcut kiralık evlerse adeta cep yakıyor. Örneğin İstanbul’da bazı bölgelerde 2 bin liraya kiralanan evlerin şimdiki fiyatı 5-6 bin liraya çıkmış durumda… İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde de durum pek farklı değil. Peki kiralar son bir yılda neden bu kadar artmış durumda? Fiyatlardaki artış ne kadar daha devam edecek? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Kiralık Ev FiyatlarıEv sahipleri satış ve kiralama yaparken pazarlığa yanaşmadı, bu yıl yapılan indirimler geçen yılın gerisinde kaldı. İstanbul’da 2019’da yüzde 7.7 olan satılık konutlarda pazarlık marjı, 2020’de yüzde 4.8 düzeyine gerilerken, kiralık konutlarda yüzde 6.1’den yüzde 5.6’ya düştü. 2021’de ise tablonun tersine dönmesi bekleniyor.
#GazetehaberleriKONUT sektöründe sorunların olduğu malum. Buna bir de, kimi yerlerde emlak vergisindeki ölçüsüz artışlar eklendi. Her 4 yılda bir olduğu gibi, içinde merkezi hükümetten 3 üye, yerel yönetimden 2 üye ile çoğunluğu oluşturan takdir komisyonları, emlak rayiç değerlerini artırdı. Birçok yerleşim yerinde itirazlar yükseldi.
#Emlak Vergisi