Tromboz, bir kan damarının kan pıhtısı nedeni ile tıkanması demektir. Pıhtı genellikle diz altında, baldır kaslarındaki toplardamarda başlar. Bu sorun, genellikle yukarıya doğru, kaşık ve uyluk toplar damarlarına ve hatta karın içinde yer alan ana toplar damara yani Vena Cava İnferior'a zaman içinde ulaşabilir. Trombüs nedir sizler için derledik.
Hastalık tespit edilen beyin bölgesine manyetik frekans verilerek o bölgenin elektrik iletimini ve hormon aktivitesi düzenleyen TMS tedavisi Elazığ’da da uygulanmaya başlandı. Sigara, alkol gibi bağımlılıkların yanı sıra felç, parkinson ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da da tedavinin etkin olduğu bildirildi.
#SağlıkHer yaş grubundan insanda görülebilen ve tedavi edilmediği takdirde sağlığı tehdit eden boyutlara ulaşan böbrek taşları, vücutta birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşında ağrılar şiddetli, bıçak saplanır tarzda olabildiği gibi bazen de uzun sürebilen ve dayanılabilen yan ağrıları olabilmektedir. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır ve nasıl düşer?
#Böbrek TaşıBöbrekte taşların oluşumu birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Böbreklerde şekillenen ve atılan idrarın miktarı çok önemli olup, bir takım faktörlerin etkisi ile bazı kimyasal maddelerin idrar yoluyla atılımı artmakta ve alınan sıvı miktarına bağlı olarak azalabilen idrarda bu maddeler kolayca çökerek, küçük kristallerin oluşmasına yol açmaktadır. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır?
#Böbrek TaşıSağlık Bakanlığı, hipnoz yapılacak alanları belirledi. Bakanlık daha önce tamamlayıcı tıp alanları arasına hipnozu da katmış, bazı hastalarda kullanılabileceğini açıklamıştı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı, hipnozun özellikle psikiyatri, diş hekimliği, kadın hastalıkları, üroloji, bağımlılıklar, cerrahi alan, dermatoloji alanlarında başarıyla uygulanabildiğini bildirdi.
#GazetehaberleriDış görünüşü olumsuz etkileyen göz altı morluklarının başta kadınlar olmak üzere birçok kişinin ortak şikayetleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten uzmanlar, bu şikayetten kolay ve ağrısız tedavi yöntemleriyle kısa sürede kurtulmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor.Adana Estelite Güzellik Merkezi’nin kurucularından Dr. Gizem Toktaş Geylani, birçok kişinin şikayet ettiği göz altı morluklarının çoklu faktörlerle oluşan bir süreç olduğunu belirtti. Geylani, yapılan araştırmaların her iki kişiden birinin göz altı morluklarından muzdarip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Morlukların 7 sebebi bulunduğunun altını çizen Geylani, bunları şöyle sıraladı:
#Göz Altı- KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kılıç: "Bu yöntemle şu ana kadar ciddi rahatsızlıkları bulunan hastalara müdahale ettik ve çok başarılı sonuçlar aldık" - Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin: "3 boyutlu Ekokardiyografi cihazı, deliği tam kapatıp kapatmadığını görmemizi sağlıyor. İki boyutlu ekokardiyografide böyle bir şansımız yoktu maalesef"
Günlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Ruşen Demir, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha öne geçtiğini söyledi.
#1Sevgili Hürriyet okurları... Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden. Bugünkü konuğum ise üroloji alanında yarım asırlık tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Remzi Sağlam. Sağlam ile prostat kanserine ameliyatsız tedavi imkânı sağlayan HIFU uygulamasını konuştuk... İşte verdiği bilgiler.
#Prostat Kanseri‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkTopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıSon yıllarda hastalanmadan önce hastalıklara karşı önlem almanın giderek önem kazanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Wellbeing uygulamaları adı verilen bu yöntemlerle kişiler artık hasta olmadan bazı hastalıklara karşı daha dirençli olabiliyor, sağlıklı, mutlu ve ağrısız bir hayat sürebiliyor” dedi. 1996 yılında uzmanlık eğitimini tamamladığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Cerrahi hayatımın ilk 18 yılı organ nakli ile geçti. Bu tabii hem çok yorucu, hem çok yoğun, hem de vicdanen çok huzur verici ve rahatlatıcı bir işti. 18 yıl sonra biraz da yaş dolayısıyla yön değiştirmem gerekti. 2013 yılında İzmir'e geri döndüm ve obezite cerrahisi yapmaya başladım. Obezite cerrahisi yaptıkça post bariatrik estetik cerrahi işlemlere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Dolayısıyla 4 yıl önce Bayraklı’da 500 metrekarelik bir alan içinde ortak muayenehane olarak çalıştığımız bir kliniğimiz oldu. Burada diş hekimi, estetik ve plastik cerrahi uzmanı ve benimle beraber bir genel cerrahi uzmanı arkadaşımız daha var. Ayrıca bir sağlık turizmi ruhsatı olan firmamız var. Bu ortak klinikte her şeyi kendimiz yapıp hastalarımızın ameliyatlarını ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
#1Omurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozABD, Rhode Island'da yaşayan 21 yaşındaki Scarlet Kaitlin Wallen'ın sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) var ve bu da genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissine neden oluyor. Hastaların çoğu tipik olarak cinsel uyarılma hissi duyarken, Scarlet’in durumu çok acı verici.
#Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu