Türkiye’de mutlaka gidip görmeniz gereken yerler deyince aklınıza Ağrı gelir mi? Benim kendi Türkiye’de gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler listemde İshakpaşa Sarayı ve Ağrı Dağı tırmanışı uzun zamandır yer alıyordu. Birkaç yıl önce İshakpaşa Sarayı’nı karlar altında görme şansı bulmuştum. Geçtiğimiz günlerde ise Ağrı Valiliğinin Ağrı turizmini geliştirmek için düzenlediği çalıştaya davet edildim ve Ağrı’da daha önce görmediğim pek çok yeri gezip görme fırsatı yakaladım. Ağrı beni şaşırttı, yazının sonunda bakalım siz ne düşüneceksiniz.
#AğrıAlex Messenger, henüz çocuk denecek bir yaşta hayatını değiştiren bir tecrübe yaşadı. Çıktığı doğa gezisinde bir boz ayının saldırısına uğrayan Messenger, hayatta kalmayı başardı. Peki ama nasıl? İşte film gibi bir hikâye...
#Alex MessengerMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetVietnam seyahatimin son gününde, vücudumun tüm ağırlığının altında ters dönen bacağımdaki ağrıya, şişkinliğe ve ağrı yüzünden çok yavaş yürümeme rağmen Kamboçya seyahatimi ertelemedim. Nasıl ki, bu dramatik arazileri mistik vahalara çevirerek krallıklarını ispat etmiş, ben de Angkor Wat’ı görebilmek için bunca ağrıya rağmen hayallerimi koruma altına almaktan ziyade gerçekleştirmek uğruna yola koyuldum… İşte size Angkor Wat gezi rehberi...
#KamboçyaÜç hafta önce Van’dan karayoluyla Tahran’a uzanan dört günlük bir keşif turuna çıktım. Minibüs, taksi, otobüsle 1200 kilometre yol kat ettim. Baharda zirvesi karlı dağları, kırmızı şakayıkların açtığı çayırları seyretmeye doyamadım. Urmiye’de dostça karşılanacağımı rehber kitaplarda okumuştum, şaşırmadım. Fakat dostlarımın “Sakın uğrama, berbat, kalabalık, kirli” dediği Tahran beni gerçekten hayrete düşürdü. Beklediğimden çok daha modern, sokaklarında Farsça kadar Türkçe konuşulan, kadın şoförlerin resmi ve korsan taksi kullandığı, toplu ulaşımı gelişmiş, metrosu temiz, müzeleri, sarayları bakımlı bir şehirle karşılaştım.
Üç semavi dinin ortak simgesinden yola çıkan Harvard Üniversitesi, barışa hizmet edecek uluslararası bir turizm projesi geliştirdi. Tıpkı İspanya’daki Camino Yolu gibi, bireylere arınma, kendini sorgulama fırsatı verecek uzun bir yürüyüş güzergahı hazırladı. Yürüyüş, Hz. İbrahim’in doğduğu Şanlıurfa’dan başlayacak.Yaşadığı Suriye, Ürdün topraklarından geçip, Filistin’in El Halil kentindeki mezarında sona erecek.
Türkiye’nin önemli doğa alanlarını belirleyerek yola koyulan Doğa Derneği bu alanların korunması için aktif olarak 2003 yılından beri hizmet veriyor. Doğa Derneğiyle birlikte çalışan Doğa Turizm de Türkiye’nin en özel doğal alanlarına turlar düzenliyor. Doğa Turizm’in yeni projelerinden biri 2007 yılında başlayacak "Hedef: Sıfır Yok Oluş."