‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatAdana’da 13 katlı bir binanın enkazındayım. Yerle bir olmuş durumdaki bu apartmanın 9’uncu katında mucize bir kurtuluş yaşanmış. Abdurrahman Arnas ve eşi, korkunç bir sarsıntıyla yatak odalarından bir anda kendilerini 4’üncü katta, oradan da zeminde bulmuş...
#AdanaEvdeki bitkilerimiz de, can dostumuz evcil hayvanlarımız da çok kıymetli... Ancak aloe vera, sarmaşık gibi bazı bitkiler patili dostlarımızı zehirleyebiliyor. Peki, evcil hayvanlara zarar verecek bitkiler neler ve küçük dostlarımızı bunlardan uzak tutmak için ne yapabiliriz? Uzmanlara sorduk...
#Evcil HayvanlarSınır tanımıyorlar. Ezberleri bozup engelleri aşıyorlar. Kendilerine emanet edilen, ülkenin geleceği pırıl pırıl zihinlerini özenle ve özveriyle işliyorlar. 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan fedakâr öğretmenlerimize ulaşıp ilham veren hikâyelerini dinledik.
#ÖğretmenKastamonu'nun Bozkurt ilçesinde çöken 8 katlı Ölçer Apartmanı'nda oturan üniversite öğrencisi Özcan Acar (21), sel sırasında binanın sallandığını fark edince 13 kişiyi dışarı çıkmaya ikna edip, kurtulmalarını sağladı. Özcan sel anlarını anlatırken, 'Çok kötüydü. Birinci kattaki evin balkonundan atladık. Su seviyesi göğsümüze geliyordu. Kimimiz kumlara girdik. Genç olanlar uzun mesafe atlayabildi. Yan binaya geçip oradan üç kişinin attığı ip ile kurtulduk. Hayatta olduğumuza hala inanamıyorum' ifadelerini kullandı.
#Kastamonu6.5 yaşındaki kızı Gözde’nin ‘99 depremi’nden sağ kurtulduğuna emin. Şahitler, ihbarlar bunu gösteriyor ama Gözde’nin nerede olduğu bilinmiyor. ‘Çocuğu öldü, kabullenmek istemiyor’ diyenleri dinlemiyor bile, kızının izlerini takip etmeyi sürdürüyor. Türkiye’yi sarsan o felaketten beri kayıp kızını arayan Nurgül Karamert, “Gözde’nin peşini hiç bırakmadım. Bir kere bile başımı yastığa huzurla koyamadım” diyor.
#99 DepremiLahitler, tabletler, mumyalar, heykeller, takılar ve yazıtlar... Tarihi modern bir dille anlatmayı hedefleyen İstanbul Arkeoloji Müzeleri, eski ismiyle Müze-i Hümayun yenilenen bölümleriyle ziyaretçilerini bekliyor. İşte yapılan yenilikler...
#GazetehaberleriAntalya'nın Manavgat ilçesinde saçı kısa kesildiği gerekçesiyle annesiyle tartışan küçük kız, okul yerine ters istikamete gidince kayboldu.Vatandaşların görüp haber vermesi üzerine bir duvar dibinde ağlarken bulunan küçük kız, olay yerine gelen polis tarafından okuluna götürüp ailesine teslim etti.Olay Manavgat ilçesi Yukarı Pazarcı Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Mimar Sinan Caddesi'nde küçük bir kız çocuğunun apartmanın önünde kaldırımda ağladığı yönünde ihbarı değerlendiren Manavgat Emniyet Müdürlüğü Yunus ekibi kısa sürede verilen adrese geldi. Kaybolduğunu söyleyerek ağlayan ve isminin İ.Y. olduğu belirlenen 11 yaşındaki çocukla yakından ilgilenen polisler, küçük kızın verdiği telefon numaralarından ailesine ulaşamayınca üzerindeki okul formasından yola çıkıp küçük kızı elinden tutarak okuluna kadar götürdü.Küçük kızı ağlamaması için teselli eden ve elini hiç bırakmayan Yunus Ekibi çocuğu aynı okulda okuyan ağabeyi ve okula gelen annesine teslim ettikten sonra okuldan ayrıldı. Küçük kızın kuaförde saçları kısa kesildiği için annesiyle tartıştığı, yolunu şaşırarak okulu yerine tam ters istikamete giderek yolunu kaybettiği bildirildi.
#AntalyaAnkara’da dün Mamak’ta yaşanan sel felaketinin yaraları sarılırken bugün de Keçiören ilçesi sağanak yağışa teslim oldu. Sağanak nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Keçiören Fatih Caddesi üzerindeki çok sayıda araç arızalandı. Altgeçitlerde ve köprülerin altında oluşan su birikintisi nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Keçiören’de caddeye şişme botuyla çıkan bir vatandaşın kürek çeken fotoğrafı sosyal medyada “Keçiören raftingi” notuyla paylaşıldı.
#ANKARAVe Oscar’lar 90’ıncı kez sahiplerini buluyor. Türkiye saatiyle 04.00’te başlayacak törende, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Film’ dallarında ödül büyük olasılıkla Guillermo del Toro ve yapıtı ‘Suyun Sesi’ne gidecek. Öte yandan geceye geçen yıl Hollywood’da ortaya çıkan ‘taciz skandalı’nın yansıması olarak #MeToo dayanışmasının damga vurması ve konuşmalara, bu duruma ilişkin vurguların hâkim olması bekleniyor.
#OscarBu kadim şehri ilk gördüğümüz andan itibaren içimizde hissettiğimiz enerji inanılmaz, yüreğimiz kadifeden bir kese, tüm benliğimiz sokaklarında hiç olup kayboluyor. Kudüs o kadar gerçek, o kadar hakiki ki onun saflığı aklınızı başınızdan alıyor. Kudüs adeta bir rüya gibi, zaman durmuş mekân boyut değiştirmiş. Yüzyıllardır süren farklı inançların en yüce hatıraları da, hasretleri de aynı topraklarda ölümsüz yaşamaya devam ediyor. Öyle bir şehir hayal edin ki bu dünyada değil gibi, kutsal ve bu dünyanın tam merkezindeymiş gibi çetin. Kimliği tek tanrılı din inancıyla şekillenen bu isyankâr şehir, üç evrensel semavî dinin yeryüzünde buluştuğu, inanç ile iman sarkacının barış ile savaş arasında sürekli sınandığı ortak yaşam alanını temsil ediyor.
#KudüsHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#Beyoğlu