Bitlis'in Tatvan İlçesinde 4.5 büyüklüğünde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından CNN Türk'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu bölgedeki depremler maalesef bizi kaygılandırıyor. Uyarıcı bir deprem. Bölgede büyük beklenti olan faylar var." dedi.
#BitlisBitlis'in Tatvan İlçesinde 4.5 büyüklüğünde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından CNN Türk'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu bölgedeki depremler maalesef bizi kaygılandırıyor. Uyarıcı bir deprem. Bölgede büyük beklenti olan faylar var." dedi.
#BitlisSuriye'de fay var mı sorusu, yaşanan son depremlerin ardından pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Ölü Deniz Transform Fayı (DST), bazen Ölü Deniz Çöküntüsü ve Ölü Deniz Fay Zonu olarak da anılır, Maraş üçlü ekleminden kuzey ucuna uzanan bir dizi faydır. İşte, Suriye'de fay hattı var mı sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler
#Suriyede FaySon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci Görürİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Fas'ı sarsan depremin 2011'deki Van depremi ile benzerliğine dikkati çekip, "Birbirinden 5 bin kilometre uzakta olmasına rağmen Fas ve Van şehirleri farklı zamanlarda, benzer jeolojik ortam ve benzer fay türü ile 7 civarındaki benzer deprem büyüklüğüyle 12 yıl arayla sarsılmış oldu. Bu depremler, yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip her 2 şehirde de 8-9 şiddetinde hissedildi" dedi.
#Fas DepremiKonya'da, dün Konya Fay Zonu'nda meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yaşar Eren, "Fayın güneybatı bölümü Türkiye diri fay haritasında var. Kuzeydoğu kesimi, diri fay haritasında yer almıyor. Konya, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından gerçekten de Türkiye'nin en güvenilir yerlerinden biri ama bu hiçbir zaman Konya'da deprem olmaz anlamına gelmiyor'' dedi.
#KonyaHatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki deprem, birçok ilde etkili şekilde hissedildi. Bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? Daha fazla stres yüklenen faylar oldu mu? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hatay DepremiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#DepremSon birkaç haftadır Akdeniz’de art arda depremlerin olması, hem bölge halkını tedirgin etti hem de Akdeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan 5.3 ve 6.4 büyüklüğündeki depremleri nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremVan'da 10 Ekim’de üç dakika arayla merkez üssü Tuşba ilçesi olan 3.4 ve 3.5 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Bu depremlerden 10 gün sonra yine Tuşba’da 3.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Depremlerin 23 Ekim 2011’de yaşadığımız 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümüne yakın tarihlerde olması ise endişe yarattı. Peki Van ve çevresi yeniden yıkıcı büyük bir depremle karşılaşabilir mi?
#DepremTopraklarının büyük bölümü fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de deprem dendi mi akla hemen jeofizik mühendislerinin her fırsatta dile getirdiği olası İstanbul depremi geliyor. Halbuki ülkenin batı ve güney bölümünde sıklıkla deprem üreten bir alan daha var; Helen Yayı… Uzmanlar yayın 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Peki Helen Yayı’nın bu kadar aktif olması Ege ve Akdeniz kıyılarımız için nasıl bir tehdit oluşturuyor?
#DepremDün gece saatlerinde Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu bölgede depremlerin bitme olasılığı yok. Deprem fırtınasına dönecek deprem yoğunluğu var" ifadelerini kullandı.
#HaberSon aylarda Ege Bölgesi'nde yaşanan depremler endişelere neden oldu. Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Türkiye genelinde deprem riskinin yüksek olduğu bölgeler hakkında açıklamalarda bulundu. Hasgür, İzmir’de yatay atımlı yeni faylar olduğunu belirterek, “Bunlar harekete geçmediği için hâlâ risk altındayız. Bunlardan biri harekete geçerse büyük enerjiler açığa çıkar. İzmir için tehlike hala geçmedi” dedi.
#İzmirSon dakika haberi... Antalya ve çevresinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Kandilli, depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı. DHA muhabiri Semih Ersözler, depremin yaklaşık 15-20 saniye sürdüğünü söyledi. Antalya Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, "Bir hasar bilgisi henüz gelmedi. Şimdilik bir sorun yok" dedi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, "Evlerinin önüne çıkmak isterlerse müsaade ediyoruz. Sokağa çıkma yasağımız var tabi. 112'ye telefonlar geldi, buradan da duyurmak isterim." ifadelerini kullandı. Antalya depremini Prof. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Bülent Oruç değerlendirdi.
#DepremJeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Afrika levhasının her sene 5-6 santimetre Anadolu'nun altına doğru daldığını belirterek, "Bu da bir süre sonra enerjisini boşaltmasını sağlayacaktır. Yakın zamanda büyük bir deprem olmasını bekliyoruz. Bu yarın da 5 yıl içinde de olabilir ama çok uzun bir zaman geçeceğini sanmıyorum" dedi. Olası bir depremde Antalya'da en çok etkilenecek 6 ilçe olduğunu belirten Yüklü, ''Etkileşimden dolayı Antalya'da en çok etkilenecek yerler Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Aksu ve Alanya kısımları olacak'' uyarısında bulundu.
#Jeofizik Mühendisi Atakan YüklüJeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Afrika levhasının her sene 5-6 santimetre Anadolu'nun altına doğru daldığını belirterek, "Bu da bir süre sonra enerjisini boşaltmasını sağlayacaktır. Yakın zamanda büyük bir deprem olmasını bekliyoruz. Bu yarın da 5 yıl içinde de olabilir ama çok uzun bir zaman geçeceğini sanmıyorum" dedi. Olası bir depremde Antalya'da en çok etkilenecek 6 ilçe olduğunu belirten Yüklü, ''Etkileşimden dolayı Antalya'da en çok etkilenecek yerler Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Aksu ve Alanya kısımları olacak'' uyarısında bulundu.
#AntalyaAntalya'da Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de meydana gelen deprem fırtınaları nedeniyle Helen Yayı Girit Adası bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini açıkladı. Leonardo da Vinci'nin kaynaklarında da Akdeniz'de büyük bir deprem beklendiğini hatırlatan Yüklü, denizde tsunami etkisi oluşturacağını ve Antalya'da en fazla Kumluca, Finike ve Kaş ilçelerinin etkileneceğini belirterek, 'Deprem Bilim Kurulu' oluşturulmasını talep etti.
#AntalyaGöller karalar üzerinde genellikle farklı oluşumların sonucunda meydana gelen tektonik, volkanik Ya da suni olarak oluşmuş boşluklara su doldurulmasıyla oluşmaktadır. Göller kimi zaman akarsular tarafından beslenir açık Havzalı Göller oluşurken kim zaman sadece yağmur sularının beslemesi ile kapalı havzalı goller oluşmaktadır. İşte Lut gölü hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Lut Gölü NeredeJeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2'nci Başkanı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de 7'nin üzerinde deprem beklediklerini açıklayarak, "Şu anda bir sıkıştırma söz konusu, yani Afrika levhası Anadolu'ya hareket ediyor. 7 büyüklüğündeki depremin oluşmasından dolayı tsunami de beklenecektir" dedi. Yüklü, Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın'ın da Akdeniz'deki yayda oluşacak depremde risk taşıyacak iller olduğunu vurguladı.
#AkdenizJeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2'nci Başkanı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de 7'nin üzerinde deprem beklediklerini açıklayarak, "Şu anda bir sıkıştırma söz konusu, yani Afrika levhası Anadolu'ya hareket ediyor. 7 büyüklüğündeki depremin oluşmasından dolayı tsunami de beklenecektir" dedi. Yüklü, Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın'ın da Akdeniz'deki yayda oluşacak depremde risk taşıyacak iller olduğunu vurguladı.
#AntalyaArnavutluk, Bosna Hersek bugün de Yunanistan’da şiddetli depremlerin yaşanmasının ardından ‘Türkiye’de de depremi tetikler mi?’ sorusu araştırılmaya başlandı. Uzmanlardan bazıları depremlerin Türkiye'yi etkilemesinin mümkün olamayacağını belirtirken Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Arnavutluk ve Girit Adası depremlerinin Türkiye'yi de etkileyebileceğini öne sürdü.
#Deprem