Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'de 2024'ün altı ayında 17 bin 343 deprem meydana geldiğini bildirdi. Özmen, "En fazla deprem, ocak ve şubat aylarında görüldü. Ülkemiz günde ortalama 95 depremle sarsıldı" dedi.
#DepremTokat Sulusaray'da meydana gelen 5.6'lık depremin merkez üssü olan köyde fay hattındaki kırıklar dron ile görüntülendi. Köy sakini Fatih Şahin, "Dronla baktığımız yerlerdeki yarıklar depremden önce yoktu. Depremden sonra oluştu. Deprem anında dışarıdayım yer patlamış gibi hissettim" şeklinde konuştu.
#TokatAfet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, seçim sonrası belediye başkanlarına ‘afet riski’ hatırlatması yaparak, “Ankara’da deprem-afet olmaz yanlış algısını değiştirerek, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, Ankara’nın afet tehlikesi ve riskini belirlemeye yönelik detay çalışmaların yapılması gerekir” dedi.
#Yerel Seçim6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaAfet Araştırmaları Derneği(AAD), kuruluşunun 4’üncü, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ise 24’üncü yıl dönümünde Türkiye’de gerçekleşen deprem dinamiklerine ait deneyimleri, bugün online düzenlenecek Afet Araştırmaları Derneği Sinerji Etkinlikleri-13 etkinliği kapsamında ele alacak.
#Afet Araştırmaları DerneğiKahramanmaraş merkezli çifte deprem, 11 ilde büyük yıkıma yol açarken olası İstanbul depremi ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Peki ya başkent Ankara ne durumda? Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, başkentin ilçe ilçe deprem riskini, yapılması gerekenleri Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Deprem UzmanıJeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, CNN TÜRK ekranlarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Mai, Maraş'taki ikinci büyük depremin sıradışı bir durum olduğunu belirtip, "Çok kötü bir tesadüf" dedi. Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr Mai, "Bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
#DepremUzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı...
#KahramanmaraşHürriyet Ankara’ya ‘Deprem Mesafe Tanımıyor’ diyerek uyarılarda bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen bu kez, pek çok süreçte hayati önem taşıyan acil toplanma alanlarının önemine dikkat çekti. Özmen, ”Toplanma alanının önceden görülmesi ve alana gidiş için alternatif yolların önceden belirlenmesi hayati bir öneme sahip” dedi.
#Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent ÖzmenMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti.
#DepremMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti
#Marmara Depremi